7 Temmuz 2020, 7:07
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
387
Mesajlar
0

8. Sınıf Türkçe Sayfa 76-77-78-79 Cevapları MEB Yayınları

2019 – 2020 | 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB  Yayınları Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Cevapları 

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları MEB Yayınları

(İlk dört soruyu metne göre cevaplayınız.)
1. Çınar ağacını diğer ağaçlardan ayıran özellik nedir?

Cevap: Uzun süre yaşayabilmesinden dolayı

2. Yazar cumhuriyeti neye benzetmiştir? Bu benzetmeyi doğru buluyor musunuz?

Cevap: Çınar ağacına benzetmiştir. Çünkü devletinde çınar ağacı gibi uzun yaşayacağını belirtmiştir.

3. Cumhuriyet ağacının yaşaması nelere bağlıdır?

Cevap:İnsanların güneşine,emeğine bağlıdır. Dikilen ağaç bakım sevgi ister.Sevgimizle sulayıp büyütmeliyiz.

4. Metnin ana fikrini yazınız.

Cevap:Cumhuriyete sahip çıkmamız gerektiği

5. “Yerli halıları gördüm, koyu sıcak kırmızılarla diri maviler ağır basıyordu.”
Bu cümlede geçen “ağır basmak” sözcük öbeğinin cümleye kattığı anlamı yazınız.

Cevap: Daha ön planda anlamına gelmektedir.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları MEB Yayınları

6. “Bayrağım” şiirinin konusunu ve ana duygusunu yazınız.

Cevap: 

Konu: Bayrağın önemi

Ana duygusu: Bayrak özgürlük demektir.

7. Aşağıdaki cümlelerle ilgili verilen bilgileri inceleyiniz. Doğru olanın başına “D”, yanlış olanın
başına “Y” yazınız.

Cevap:
(Y ) “İzlediğimiz film çok etkileyiciydi.” cümlesinde isim-fiil vardır.
(Y ) “Fındık toplamak gerçekten çok zormuş.” cümlesinde birden fazla fiilimsi vardır.
(D ) “İstediği oyuncak alınınca dünyalar onun oldu.” cümlesinde “alınınca” sözcüğü zarf-fiildir.
(Y ) “Sokaktan gelen gürültülerle uyandık geçen sabah.” cümlesinde“ geçen” sözcüğü isim-fiildir.
(D ) “İstanbul’dan getirdiği hediyeler çok ilginç.” cümlesinde “getirdiği” sözcüğü sıfat-fiildir.

8. Aşağıdakilerin hangisinde neden-sonuç cümlesi kullanılmıştır?

Cevap:C
A) Dişlerini fırçalamak için aynanın karşısına geçti.
B) Deniz dalgalı olduğu için rahatça yüzemedik.
C) Sabah okula geç kalmayayım diye erkenden yattım.
D) Yüksek sesle konuşursan komşularımız rahatsız olur.

9. Uzaktadır her şey: gökyüzü, deniz…
Her an peşimizden koşan gölgemiz.

Bu dizelerdeki fiilimsinin türce özdeşi hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Cevap: A

A) Kardır yağan üstümüze geceden
Yağmurlu, karanlık düşünceden
B) En alevli çöllerin üstünden hep beraber
Geçerken bulmadılar, ne bir ot, ne bir yosun
C) En son şarkılarını dağıtarak rüzgâra,
İnce boyunlarını uzattılar taşlara
D) Mesut görmek isterdim hepinizi
Bu bahar gününde, dertliyi ümitsizi.

 


Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf Türkçe Sayfa 68-69-70-71-72 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • 19 Aralık 2019 | 14:21:09
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Bu konuya güzelce çalışmama rağmen hala fiilimsi konusunu tam olarak bilmiyorum.Aynı türden fiilimsi midir soruları da çok zor gleiyor bana zaten fiilimsiyi bile zor farkediyorum cevabı bulmak bu yüzden çok zor ve zaman kaybettiriyor

     
  • Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


    Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
    2019-2020, Forum Eodev.
    Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
    Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.