8 Temmuz 2020, 22:39
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
392
Mesajlar
0

8. Sınıf Türkçe Sayfa 248-249 Cevapları MEB Yayınları

7.TEMA:DOĞA VE EVREN: Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları  Cevapları 

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 248 Cevapları MEB Yayınları

(İlk dört soruyu şiire göre cevaplayınız.)
1. Şair, baharda Anadolu’da meydana gelen hangi değişikliklerden bahsediyor?

Cevap: Silifke de narın çiçek açması, Bolu’nun yeşillenmesi, Sultandağı’na kar yağması gibi

2. “Gönül dile gelir kaval sesinde. / Boz martılar düğün yapar Mersin’de” dizelerinden ne anladığınızı açıklayınız.

Cevap: İlkbahar’ın gelmesiyle oluşan güzellikler kaval sesine benzetilmiştir.

3. Şair, İstanbul’u bu mevsimde tarif ederken niçin zorlanmış olabilir? Açıklayınız.

Cevap: İstanbul gün geçtikçe betonlaşmaya başlamıştır. Şair burada bunu anlatmak istemiştir.

4. Bu şiirin şairi siz olsaydınız ilkbaharda doğada oluşan hangi değişikliklerden bahsederdiniz?

Cevap: Ben çocukların sokağa dökülmesini, ağaçların çiçek açmasını, uçurtmaların uçurulmasından bahsederdim. 


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 249 Cevapları MEB Yayınları

5. Aşağıdaki cümlelerden öznel olanların başına “Ö”, nesnel olanların başına “N” yazınız.

Cevap:

(Ö) Türkiye’nin güzellikleri görüldüğünde pek çok sözcük akla gelir.
(Ö) Türkiye’deki tatil sadece manzaralar değil, unutulmaz deneyimlerdir.
(N) Türkiye dört mevsim turizm potansiyeline sahip bir ülkedir.
(N) Türkiye turizm pazarında, turist sayısı bakımından ilk on ülke içerisindedir.

6. “Kış kapıya dayandı, daha kömür alamadık.” cümlesinde koyu yazılan sözle aşağıdakilerden hangisi anlatılmak istenmiştir?

Cevap: B

A) etkisi olmak B) gelip çatmak C) yola çıkmak D) yardım beklemek

7. Kuşcenneti Millî Parkı, Marmara Bölgesi’nde Balıkesir ili sınırları içindedir. 1959 yılında millî park ilan edilmiştir. Anadolu’dan Avrupa’ya geçen kuş göç yolu üzerinde bulunan Kuşcenneti, pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üzerine yuva yaptığı büyük kuluçka kolonilerini barındırmaktadır. Kuşcenneti Millî Parkı, Avrupa Konseyi tarafından çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verilen “Avrupa Diploması”nın en üst kategorisi olan A sınıfı diplomayla 1976 yılında ödüllendirilmiştir. (Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü)
Kuşcenneti Millî Parkı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Cevap: C

A) Kuşcenneti Avrupa’ya geçen kuşların göç yolu üzerindedir.
B) Kuşcenneti A sınıfı diplomasıyla 1976 yılında ödüllendirilmiştir.
C) Kuşcenneti Marmara Bölgesi’nde Bursa ili sınırları içindedir.
D) Kuşcenneti’nde binlerce kuşun yuva yaptığı kuluçka kolonileri vardır.

8. “Anlatılanlara göre oğlun çok hırslıymış.” cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Cevap: D

A) fiil / kurallı / tek yüklemli / olumlu
B) isim / devrik / tek yüklemli / olumsuz
C) fiil / devrik / fiilimsi bulunan / olumsuz
D) isim / kurallı / fiilimsi bulunan / olumlu

9.  Annemden ayrı kalamam ve sürekli ziyaret ederim.

Selim’in cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A

A) Nesne eksikliği B) Özne eksikliği C) Yüklem eksikliği D) Çatı uyuşmazlığı

 

 

 


Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf Türkçe Sayfa 234-235-236-237-238-239-240-241 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2020, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.