1. Mustafa Kemal Paşa’nın isteği üzerine yurdun farklı bölgelerinde, işgalleri protesto etmek için mitingler düzenlenmesi neyin göstergesidir?
Cevap: Halkı ayaklandırıp mücadele edeceklerini bu toprakları koruyup ondan vazgeçmeyeceklerini göstermek amacıyla yapmıştır.
2. Mustafa Kemal Paşa, mitingler yapılırken taşkınlık yapılamamasını özellikle vurgulamıştır. Mustafa Kemal Paşa’nın bu şekilde bir uyarıda bulunmasındaki amaç ne olabilir?
Cevap: Sadece milli mücadele uğruna toprakları için hareketlendiklerini göstermek istemiştir. Yapacakları kötü davranışlar olumsuz etkide geri dönme ihtimalini göze alarak uyarıda bulunan Mustafa Kemal doğru bir strateji uygulamıştır.
3. İşgalleri protesto için mitingler yapılması Millî Mücadele’ye nasıl bir katkı sağlamıştır?
Cevap: Bu mitingler sayesinde halk uyanmış ve direnişe geçmeye başlamıştır.
Mustafa Kemal Paşa’nın hazırladığı ve bazı komutanların da imzaladığı Amasya Genelgesi’nin önemli maddeleri aşağıda verilmiştir. Genelge maddelerini verilen çıkarımlarla eşleştirerek kutucuklara yazınız.
Amasya Genelgesi
a. Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikededir.
b. Osmanlı Hükûmeti üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirememektedir. Bu durum milletimizi yok olmuş gibi göstermektedir.
c. Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.
ç. Milletin içinde bulunduğu durumu dünyaya duyurmak için her türlü baskıdan uzak, millî bir kurul oluşturulmalıdır.
d. Anadolu’nun her bakımdan en güvenli yeri olan Sivas’ta millî bir kongre toplanacaktır. Kongreye katılmak üzere bütün sancaklardan halkın güvenini kazanmış üç temsilci belirlenerek en kısa zamanda Sivas’a gelmelidir. Ancak bu çalışmalar gizli yapılmalı ve temsilciler gereken yerlerde kimliklerini gizleyerek seyahat etmelidir.
e. Doğu vilayetleri adına 10 Temmuz’da Erzurum’da toplanması kararlaştırılan kongreye katılacak delegeler Sivas’ta yapılacak kongreye de katılacaklardır.
Cevap:
Mustafa Kemal, Nutuk’ta, askerlik görevinden istifasını aşağıdaki ifadelerle anlatmıştır. İfadeleri okuyarak soruları cevaplayınız.
“Bundan sonra resmî sıfat ve yetkilerden sıyrılmış olarak yalnız milletin sevgi ve fedakârlığına güvenerek ve onun tükenmez feyiz ve kudretinden ilham ve güç alarak vicdani görevimize devamettik…” (Kemal Atatürk, Nutuk, s.37)
1. Mustafa Kemal’in tereddüt etmeden görevlerinden istifa etmesi, onun hangi kişilik özelliğini ortaya koymaktadır?
Cevap: Korkmadan aldığı kararları uygulamak için görevinden vazgeçmiştir.
2. Mustafa Kemal’in bütün sıfat ve yetkilerini kaybetmesine rağmen yoluna devam etmesi, onun hangi kişilik özelliğini ortaya koymaktadır?
Cevap: Gittiği yolda ve aldığı kararlarda sonuna kadar vazgeçmeden gittiğini, azimli ve sabırlı olduğunu gösterir.
3. Mustafa Kemal yoluna devam edecek gücü nereden almıştır?
Cevap: Yoluna devam etmek için gücünü halktan almıştır. Çünkü bu topraklar kendinin olduğu kadar Türk milletinindir. O yüzden milletin desteğini alarak kararlarını uygulamaya koyulmuştur.
4. Mustafa Kemal’in “vicdani görev” olarak tanımladığı görev nedir?
Cevap: Vatanı mevki sahibi olmasa bile düşman elinden kurtarıp refaha erdirmektir.
Hazırlıkların tamamlanmasından sonra Erzurum Kongresi toplandı. Mustafa Kemal’in başkan seçildiği Erzurum Kongresi’nde alınan kararlardan bazıları aşağıda verilmiştir. Kongre maddelerini verilen çıkarımlarla eşleştirerek kutucuklara yazınız.
Erzurum Kongresi Kararları
a. Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, bölünemez.
b. Yabancı işgal ve müdahalesine karşı Osmanlı Hükûmeti vazifesini yapamaz hâle gelirse millet topyekûn direnişe geçecek ve kendini savunacaktır.
c. Osmanlı Hükûmeti vatanı koruyamaz ve istiklali sağlayamazsa geçici bir hükûmet kurulacaktır.
ç. Kuvâ-yı Millîye’yi tek kuvvet olarak tanımak ve millî iradeyi hâkim kılmak esastır.
d. Hristiyan azınlıklara siyasi hâkimiyetimizi ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez.
e. Manda ve himaye kabul edilemez.
f. Mebusan Meclisinin hemen toplanması ve Hükûmet işlerinin Meclis tarafından kontrol edilmesi gereklidir.
Cevap:
Erzurum Kongresi’nde bir masanın etrafında toplanarak yaşadıkları toprakların kaderini omuzlarına yüklenen vatansever insanların o hâlini hiç düşündünüz mü?
Cevap: Aldıkları kararları zor şartlar altında kabul etmek zorunda olan, ama milletin ve vatanın iyiliği için üstlerine yüklenen yüklerle bir kez daha kahramanlıklarını kanıtlamış oldular.
Erzurum Kongresi’nde “Müslüman halkın bölgeden göç etmemesi” yönünde karar da alınmıştır. Sizce bu kararla ne amaçlanmıştır?
Cevap: Bulundukları bölgelerde azınlıkların fazla olmaması için böyle bir karar alınmıştır.
Temsil Heyetinin çalışmaları sonucunda Sadrazam Damat Ferit Paşa’nın istifa etmek zorunda kalması sizce neyin göstergesidir?
Cevap: Damat Ferit Paşa dış devlet yancısı olduğunu gösterir. O zamanda devleti milleti kurtarmak değil de İngiltere ye yardım amaçlı devlet başında durmaktaydı.
Mustafa Kemal, Meclisin İstanbul’da toplanmasının sakıncalı olacağını düşünüyordu.
Mustafa Kemal’in böyle düşünmesinin nedeni sizce ne olabilir?
Cevap: İstanbul Hükümeti Mustafa Kemal’e karşı olduğu için ve görüldüğü yerde tutuklanması emri verildiği için İstanbul da olursa bu toplantı yapılamayacağından dolayı olmasını istememiştir.
Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf İnkılap Tarihi Sayfa 52-53 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
kemal
Abone
Ülkemizin kurucu Mustafa Kemal Atatürk hep zor zamanlarda ortaya çıkmış, düşünce ve fikirleri ile milletimize yol göstermiştir. Yapmış olduğu kongre ve toplantılar milli bilincin uyanmasında çok fazla rol oynamıştır.
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.