8. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 206-207-208-210-211-212-213-214 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Bu konu Zülal Güneş tarafından 1 hafta önce açıldı, 52 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
Zülal Güneş
SÜPER MODERATÖR
Üyelik Zamanı: 1 ay önce
Konu Sayısı: 62
Yanıt Sayısı: 0
1 hafta önce

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık 6. ÜNİTE: ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ VE ÇEVRE BİLİMİ: 3. MADDE DÖNGÜLERİ VE ÇEVRE SORUNLARI


Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 206 Cevapları SDR Dİkey Yayıncılık

Madde döngülerinin yaşam açısından önemi nedir? Bu sorunun cevabını Genel Ağ’dan (edu, gov.
tr uzantılı sitelerden) araştırarak arkadaşlarınızla tartışınız.

Cevap:  Doğada birden farklı döngüler vardır. bunlar Su döngüsü, azot döngüsü, karbon döngüsü, oksijen döngüsü gibi.  Bu döngülerin gerçekleşmesi canlıları faaliyetlerine devam etmesini sağlamaktadır. Madde döngüleri çevredeki birçok soruna çözüm sağlamaktadır. Çevrenin kirlenmesini önlemek çevreyi korumak gibi etkenleri vardır.


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 207 Cevapları SDR Dİkey Yayıncılık

Peki, ozon tabakasının seyrelmesi ne demektir?

Cevap:  Ozan tabakası güneşten gelen zararlı ışınları koruyan dünyanın üzerinde bulunan bir tabakadır. Birçok madde ozan tabakasının delinmesine sebep olmaktadır. Bunlardan bazıları, halonlar, kloroflorokarbon gibi maddeler yüzünden delinmektedir.


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 208 Cevapları SDR Dİkey Yayıncılık

Siz de ozon tabakasının seyrelme nedenlerini ve bu seyrelmenin canlılar üzerindeki olası etkilerini
araştırınız. Bu araştırma verilerine dayanarak ozon tabakasına ilişkin sorunun çözümü için öneriler
üretip sununuz.

Cevap:  Ozan tabakası birçok maddeden dolayı incelir. Ozan tabakasının incelmesi sonucunda zararlı ışınlara maruz kalmak zorunda olacağız. Bu ışınlar pek çok hastalığı ortaya çıkarır. Kanser, katarakt ve bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar olacaktır. Buda canlıların hayatını olumsuz etkileyecek faktörlerdir. Doğaya iyi bakarak bu sorunu yavaşlatabiliriz.


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 210 Cevapları SDR Dİkey Yayıncılık

Küresel iklim değişikliğinin, Dünya’nın geleceğine ne gibi etkileri olacağını düşününüz. Düşüncelerinizi aşağıda verilen boş alana şiir, resim, hikâye gibi çeşitli sanatsal yollar ile ifade ediniz. Çalışmalarınızı arkadaşlarınız ile de paylaşarak fikir alışverişi yapınız.

Cevap: Küresel ısınma sonucunda mevsimler karışacaktır. Sıcaklıklar yükselecek yangın oranları artacaktır. Biyoçeşitlilik oranı azalacak, kuraklık doğacaktır. Küresel ısınma arttığı sürece hayatımız tehlikeye bir adım daha yaklaşacaktır. 

8. Sinif Fen Bilimleri Ders Kitabi Sayfa 210 Cevaplari SDR DIkey Yayincilik


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 211 Cevapları SDR Dİkey Yayıncılık

EKOLOJİK AYAK İZİ
Aşağıda ekolojik ayak izini hesaplamaya yönelik sorular verilmiştir. Bu soruları cevaplayınız.
1) Bitkisel besinleri (tahıl, meyve, sebze) hangi sıklıkta tüketiyorsunuz?

Cevap: B

A) Nadiren (her gün az miktarda)
B) Bazen (her öğünde bir miktar)
C) Sık sık (her öğünün yarısında)
D) Çok sık (vejetaryen)

2) Hangi sıklıkta tavuk eti tüketiyorsunuz?

Cevap: A

A) Nadiren (haftada bir kez)
B) Bazen (neredeyse her gün)
C) Sık sık (günde bir veya iki kez)
D) Çok sık (her öğünde)

3) Hangi sıklıkta kırmızı et tüketiyorsunuz?

Cevap: A

A) Nadiren (haftada bir kez)
B) Bazen (neredeyse her gün)
C) Sık sık (günde bir veya iki kez)
D) Çok sık (her öğünde)

4) Hangi sıklıkta balık eti tüketiyorsunuz?

Cevap:  A

A) Nadiren (haftada bir kez)
B) Bazen (neredeyse her gün)
C) Sık sık (günde bir veya iki kez)
D) Çok sık (her öğünde)


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 212 Cevapları SDR Dİkey Yayıncılık

5) Hangi sıklıkta süt, süt ürünleri ve yumurta tüketiyorsunuz?

Cevap: B

A) Nadiren (haftada 2-3 defa)
B) Bazen (günde bir defa)
C) Sık sık (günde 2 defa)
D) Çok sık (günde birkaç kez)

6) Evinizin dekorasyonu ve bakımı için aylık ne kadar para harcanıyor?

Cevap: B

A) 40 TL’den az
B) 40-80 TL
C) 80-120 TL
D) 120-160 TL

7) Giyim için aylık ne kadar para harcıyorsunuz?

Cevap: B

A) 40 TL’den az
B) 40-80 TL
C) 80-120 TL
D) 120-160 TL

8) Sanatsal ve kültürel faaliyetler için aylık ne kadar para harcıyorsunuz?

Cevap: C

A) 15 TL’den az
B) 15-30 TL
C) 30-45 TL
D) 45 TL’den daha fazla

9) Evinizde kaç kişi yaşıyor?

Cevap: B

A) 1-3
B) 3-6
C) 6-9
D) 9 ve üstü

10) Isınmak için ne tür bir yakıt kullanıyorsunuz?

Cevap: A

A) Doğal gaz
B) Odun
C) Kömür
D) Mazot/akaryakıt

11) Kullandığınız enerjinin ne kadarı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor?

Cevap: B

A) %75’ten fazla
B) %50-%25 arası
C) %25-%10 arası
D) %10’dan az


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 213 Cevapları SDR Dİkey Yayıncılık

12) Yaşadığınız konutun büyüklüğü ne kadardır?

Cevap: D

A) 50 m2den az
B) 51-80 m2
C) 81-100 m2
D) 100 m2den büyük

13) Ulaşımda ne tür araçları tercih ediyorsunuz?

Cevap: AA) Bir araç kullanmıyorum.

B) Motosiklet kullanıyorum.
C) 2-4 kapılı bir araç kullanıyorum.
D) Kamyonet kullanıyorum.

14) Araçla haftada kaç km gidiyorsunuz?

Cevap: A

A) Araca binmiyorum.
B) 1-25 km
C) 26-50 km
D) 50 km’den fazla

15) Tren ile bir yılda kaç km yol gidiyorsunuz?

Cevap: A

A) Trene binmiyorum.
B) 1-150 km
C) 151-250 km
D) 250 km’den fazla

16) Uçakla bir yılda kaç saat yol gidiyorsunuz?

Cevap: A

A) İki saatten az
B) 2-4 saat
C) 4-6 saat
D) 6 saatten fazla

Vermiş olduğunuz cevapların puan değerleri şu şekildedir:
A) 1 puan B) 2 puan C) 3 puan D) 4 puan

Vermiş olduğunuz cevapların puan değerlerini toplayıp 16’ya böldüğünüzde şu andaki alışkanlıklarınızla kaç tane Dünya’ya ihtiyacınız olduğunu öğreneceksiniz. Örneğin bütün cevapları C işaretleyen bir kişi, bu yaşam koşullarını devam ettirebilmesi için 3 tane Dünya’ya ihtiyaç duyacaktır.


8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 214 Cevapları SDR Dİkey Yayıncılık

1) Su döngüsünün nasıl gerçekleştiğini aşağıdaki bölüme çizerek açıklayınız.

Cevap: 

8. Sinif Fen Bilimleri Ders Kitabi Sayfa 214 Cevaplari SDR DIkey Yayincilik

2) Madde döngülerinin yaşam için öneminin neler olduğunu aşağıda verilen bölüme yazınız.

Cevap:  Canlıların yaşamı maddelerin döngüsüne bağlıdır. Bu yüzden büyük önem taşır.

3) Sınıftaki arkadaşlarınızdan birini seçerek ekolojik ayak izini hesaplayınız. Çıkan sonucu kendi
ekolojik ayak izinizle karşılaştırarak sonuçlarını aşağıda verilen bölüme yazınız.

4) Küresel iklim değişikliğinin Dünya ve insan yaşamına nasıl bir etkisi olabileceğini aşağıdaki
bölüme yazınız.

Cevap: Küresel ısınma sonucunda sıcaklık artıp, kutuplar eriyecektir. Bunun sonucunda birçok canlı hayatını kaybedecektir. Kuraklık olacak iklimde değişiklikler görülecektir. Bunların hepsinin sonucunda da canlılar zarar görecektir.

Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 194-195-198-199-203 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Konuya Bir Cevap Yazın

Son Yazılar

  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin