26 Haziran 2020, 17:50
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
387
Mesajlar
0

7. Sınıf Türkçe Sayfa 263-264-265 Cevapları Özgün Yayınları

2019 – 2020 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 8. TEMA: TEMA DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI Metni Etkinlik Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 263  Cevapları Özgün Yayınları

A. Aşağıdaki metni okuyunuz.

B. Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.
1. Mesaj gönderme makineleri ne zaman icat edilmiş?

Cevap: 19. Yüzyılda

2. Mesaj gönderme makinelerinin icadından önce insanların haber iletme yöntemleri nelermiş?

Cevap: Ulaklarla mektup gönderme ya da tamtam, duman, ateş ve yansıtıcı aynalarla
işaret göndermeden

3. Elektriksiz telgraf sistemini ortaya atan kimmiş?

Cevap: Claude Chappe

4. Elektriksiz telgraf sisteminin çalışma yöntemi nasılmış?

Cevap: Tepelerin üzerine kurulmuş kulelerden bir ağ oluşturmuş. Her kulenin üzerinde 49 değişik konuma ayarlanabilen iki uzun oka sahip makineler kurmuş. Her konum, bir harfe ya da rakama karşılık geliyormuş. Operatörler böylece bir kuleden öbürüne mesajlar gönderebiliyorlarmış.

5. Metnin anlatımında kullanılan düşünceyi geliştirme yolları hangileridir?

Cevap: Karşılaştırma 

6. Metnin konusu nedir?

Cevap: Mesaj göndermenin gelişimi


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 264  Cevapları Özgün Yayınları

C. Aşağıdaki cümlelerden karşılaştırma anlamı taşıyanların başındaki kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:

(X) 1. Son yıllarda sosyal medyayı kullananların sayısı daha da arttı.
(X) 2. Bilim insanlarının en belirgin özelliği meraklı olmalarıdır.
() 3. Girişimci insanlar, araştırmayı ve sorgulamayı sever.
() 4. Cep telefonları, aile içi iletişimi olumsuz etkilemektedir.
(X) 5. Günümüzdeki ulaşım araçları, eski ulaşım araçlarına göre zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor.
() 6. İnsanlar, teknolojik gelişmelere ayak uyduramıyor.

Ç. Aşağıdaki cümleleri, uygun noktalama işaretlerinin adlarını yazarak tamamlayınız.

Cevap:

1. Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için .nokta konur.
2. Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için virgül kullanılır.
3. Kendisiyle ilgili açıklama verilecek cümlenin sonunda iki nokta kullanılır.
4. Dizeler yan yana yazıldıklarında aralarına eğik çizgi  konur.
5. Özel olarak vurgulanmak istenen sözleri belirtmek için tırnak işareti kullanılır.
6. Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna üç nokta  konur.

D. Aşağıda yer alan cümlelerdeki anlatım bozukluklarını nedenleri ile eşleştiriniz.

Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 264  Cevapları Özgün Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 265  Cevapları Özgün Yayınları

E. Aşağıdaki “biyografi” cümlelerini “otobiyografi” cümlelerine çeviriniz.

Cevap:

• Kendi zamanından önceki bilim çalışmalarını dikkatle inceledi.

→ Kendi zamanımdan önceki bilim çalışmalarını dikkatle inceledim.
• Yalnız tıp alanında değil başka pek çok alanda da eserler verdi.

Yalnız tıp alanında değil başka pek çok alanda da eserler verdim.

F. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman zarfı yoktur?

Cevap: D

A) Çalışanların birçoğu öğle tatilinde evine gidiyor.
B) Sunucu, programın başında çok uzun konuştu.
C) Çantamı sabahleyin arabanın bagajına koyar mısın?
D) Parkta oyun oynayan çocuklar çok eğleniyorlardı.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil farklı bir görevde kullanılmıştır?

Cevap: C

A) Şu ana kadar böyle güzel bir film izlememiştim.
B) Sana verilen görevleri vaktinde yerine getirmeliydin.
C) Çalışmak, başarının en sağlam ve güvenilir anahtarıdır.
D) İnterneti güvenilir bir şekilde kullanmak için neler yapılması gerektiğini biliyormuş.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir anlam ilişkisi vardır?

Cevap: B

A) Bilimin ışığında ilerlersek tüm karanlıklar aydınlanır.
B) Hayatını havacılığa adadığı için yaşamı havada geçmiştir.
C) Gökyüzünde kara bulutlar göründüğünde yağmur yağmaya başlar.
D) Sokak lambaları hava kararmaya başlarsa yanar.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

Cevap: C

A) Yeşil renkli meyveler diğer meyvelere göre daha lezzetli oluyor.
B) Anlayışlı olduğunuzda dostluklarınızın uzun ömürlü olduğunu göreceksiniz.
C) Yolcular, üç saat süren yolculuktan sonra ihtiyaç molası verilmesini istedi.
D) Kitap yapraklarına yeni insanlar tanımanın hoşnutluğuyla bakardık.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili fiil, dilek kipiyle çekimlenmiştir?

Cevap: A

A) Boş boş oturmayı bırakıp biraz çalışalım.
B) O, hiçbir zaman tek başına dışarıya çıkmaz.
C) Siz de bütün insanlara fayda sağlayacak bir icat yapacaksınız.
D) Sonunda anladım her işin belirli bir planla yapılabileceğini.

G. Defterinize, “Taşı delen suyun kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir.” sözünü açıklayan bir yazı yazınız. Yazınızı yazım ve noktalama açısından inceleyip varsa yanlışlarınızı düzelterek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Bir işi başarmak için ilk adım attığın zaman hemen sonuç almazsın. Zamanla daha çok çalışarak o işte başarılı oluruz. Yani bizim azimli, hırslı ve sabırlı olmamız gerek ki biz de iyi bir başarı sağlayabilelim.

 

 

 


Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe Sayfa 257-258-259-260 Cevapları Özgün Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2020, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.