7 Haziran 2020, 10:29
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
388
Mesajlar
0

7. Sınıf Türkçe Sayfa 251-252-253-254-255-256 Cevapları Özgün Yayınları

2019 – 2020 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 8. TEMA: BİLİM VE TEKNOLOJİ: ISLIKLA HABERLEŞENLER Metni Etkinlik Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 251 Cevapları Özgün Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Haberleşme araçlarıyla ilgili araştırmanızı görsellerle destekleyerek arkadaşlarınızla paylaşınız.

2. Metnin görsellerini inceleyiniz. Görsellerinden ve başlığından hareketle metnin konusunu tahmin ediniz.

Cevap: Islıkla insanların birbirinden haber alması anlatılıyor olabilir.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 253 Cevapları Özgün Yayınları

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki sözcüklerin anlamını önce metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Sonra bu sözcüklerin anlamını sözlükten bulunuz. Tahminleriniz ile sözlük anlamlarını karşılaştırınız.

Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 252 Cevapları Özgün Yayınları

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Uzaktaki bir arkadaşımıza seslenmek istediğimizde yaptığımız ilk şey neymiş?

Cevap: Bağırmak.

2. Islık çalmak hangi durumda yapılacak en iyi şeymiş?

Cevap: Bağırdığımızda karşıdaki kişinin sesimizi duyamadığı zamanlar

3. Ülkemizin hangi şehrinde ıslıkla haberleşenler varmış?

Cevap: Giresun

4. Kuşköy nasıl bir yermiş?

Cevap: Sarp olan yamaçların üzerinde yer almakta ve evlerin genellikle birbirinden uzak olduğu bir yermiş. 

5. Kuşköylüler, kuş dilinde, Türk alfabesindeki hangi sesleri çıkarabiliyorlarmış?

Cevap: ”-i,-ö,-o,-f,-k,-ç” 

6. Kuş dili, hangi sebeple Türkçe sözcüklerin ıslıkla anlatıldığı bir dil olarak kabul edilmiş?

Cevap: Kuş diliyle heceler oluşmaktadır. Bu hecelerde Türkçe sözcüklerine benzeyen bir biçimde çıkarıldığı için benzetilmektedir.

7. Kuş Dili Festivali nerede ve ne zaman düzenleniyormuş?

Cevap: Kuşköy’ de düzenlenmekteymiş. Her yılın haziran aynın son haftasında hazırlanıyormuş.

8. Islık dilleri konusunda araştırma yapan bilim insanı kimmiş? Bu bilim insanı hangi çalışmaları yapmış?

Cevap: Fransız Julien Meyer (Jülyen Meyer) adlı “biyoakustik” uzmanı

9. Bazı toplumlarda ıslık yerine hangi müzik aletleri haberleşme amacıyla kullanılıyormuş?

Cevap: Flüt, gitar, davul, gong

10. Metinde, başka hangi ülkede kullanılan ıslık dili tanıtılmış?

Cevap: La Gomera


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 254 Cevapları Özgün Yayınları

3. ETKİNLİK

Aşağıda, ıslık çalmaya yönelik işlem basamakları karışık olarak verilmiştir. Bunları yapılış sırasına göre numaralandırarak sıralayınız.

Cevap:

(3) İşaret parmaklarınızı, uçları birbirine değmeyecek biçimde birbirine yaklaştırıp V hâline getiriniz.
(1) İki elinizin işaret parmaklarını düz tutup diğer parmaklarınızı avcunuza doğru bükünüz.
(5) Dudaklarınızı hafifçe büzüp dışarı doğru hava üfleyiniz.
(2) İki elinizin işaret parmaklarını dilinize dayayınız.
(4) Dudaklarınızı yalayarak ıslatıp dilinizi dişlerinize dayayarak kıvırınız.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 255 Cevapları Özgün Yayınları

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde noktanın hangi amaçla kullanıldığını belirleyip ilgili cümlenin altına yazınız.

• Bahçeler, gökdelenlerin çevresinde gökyüzüne doğru yükseliyor.
Cevap: Cümle bittiğini göstermek için.

• Prof. Dr. Aytül Özüm’ün son eseri yayımlandı.
Cevap: Özel adları kısaltma olarak.

• Çalıştay saat 13.30’a ertelendi.
Cevap: Saat gösteriminde

• Okullar 17.09.2018’de eğitime başladı.
Cevap: Tarih gösteriminde

• Annemin resim atölyesi 7. Cadde üzerindeydi.

Cevap: Sayıdan sonra sıra belirtmek için kullanılmıştır.

• Yazım ile ilgili kuralları http://tdk.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.
Cevap: Genel ağ sitesini belirtmek için

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde ek fiillerin hangi amaçla kullanıldığını belirleyip ilgili cümlenin altına yazınız.

• İşte bu durumda yapılacak en iyi şey “ıslık çalmak”tır.
Cevap: İsim olan sözcükleri yüklem yapmak amacıyla kullanılmıştır.

• Arkadaşım sürekli bilim kurgu dizileri izliyordu.
Cevap: Basit zamanlı fiili birleşik zamanlı yapmak için

• Bu köyde ilginç bir gelenek vardı.
Cevap: İsmi yüklem yapmak amacıyla kullanılmıştır.

• Karadeniz’in en güzel özelliği ahşap evleriymiş.
Cevap:İsmi yüklem yapmak amacıyla kullanılmıştır.

• Ankara’da önümüzdeki yıl da bilim fuarı düzenlenecekmiş.
Cevap: Basit zamanlı fiili birleşik zamanlı yapmak için


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 256 Cevapları Özgün Yayınları

7. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki karikatürü inceleyiniz.

b. Aşağıya teknolojinin gelişmesinin aile içi iletişime olumsuz etkisini anlatan kısa bir metin yazınız.

Cevap: Teknolojinin gelişmesi ile sosyal yaşantımız gerilemiş durumdadır. Dışarıdaki insanlarla birlikte olmayı bırak evde kendi ailemizle bile doğru düzgün oturup muhabbet edecek durumumuz kalmamıştır. Herkesşn elinde telefon, bilgisayar sadece onla ilgilenmeye başlamışlardır. Oturup sohbet edip dertlerimizi, mutluluklarımızı paylaşmayı bıraktık. Sadece teknolojik aletlerle ilgileniyoruz. Bu durum insanlığın sosyal hayattan hatta aile içi yakınlıktan uzak tutmaya başlamıştır. Bu yüzden bir çözüm yolu bulmamız gerekir.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Güvenli internet kullanımı hakkında araştırma yapınız.

2. İnternet kullanımı gençler için yararlı mıdır, zararlı mıdır? Bu konuyla ilgili münazara çalışması için hazırlanınız.


Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe Sayfa 241-242-243-244-245-246-247-248-249-250 Cevapları Özgün Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2020, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.