7. Sınıf Türkçe Sayfa 160-161-162-163 Cevapları Özgün Yayınları

Bu konu admin tarafından 11 ay önce açıldı, 65 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
admin
Üyelik Zamanı: 2 ay önce
Konu Sayısı: 1381
Yanıt Sayısı: 0
11 ay önce

2019 – 2020 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 5. TEMA: TEMA DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI Metni Etkinlik Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları Özgün Yayınları

A. Aşağıdaki metni okuyunuz.

B. Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.
1. Metinde Mersin Büyükşehir Belediyesinin yaptığı hangi çalışma anlatılmış?

Cevap:Çocuklara dağıttığı ajandadan ve bu ajandanın dağıtılma amacından bahsedilmiştir.

2. Çocuklara ajanda dağıtılmasının amacı neymiş?

Cevap:Çocukları afetler konusunda bilinçlendirmek için ajanda dağıtmışlardır.

3. Dağıtılan ajandada hangi bilgiler yer alıyormuş?

Cevap:Doğal afetler ile ilgili önemli bilgiler ve verilen mesajlar vardır.

4. Bu metin hangi yazı türüne örnek olabilir? Neden?

Cevap:Bu metin bir haber yazısıdır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 161 Cevapları Özgün Yayınları

C. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cevap:

(D) 1. Hikâyeler yaşanmış ya da yaşanabilecek olayları anlatır.
(Y) 2. Bütün şiirler dörtlük şeklinde yazılır.
(D) 3. Konuşturma (intak) sanatının olduğu bir cümlede kişileştirme sanatı da vardır.
(D) 4. “Özellikle, ilk olarak” gibi ifadeler düşüncenin yönünü değiştirir.
(Y) 5. Bir kişinin yaşadığı ya da tanık olduğu bir olayı anlatmasına otobiyografi denir.

Ç. Aşağıdaki metinde kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap:

Zamanın değerini gerçekten biliyor muyuz(?)Bana kalırsa bilmiyoruz(.) Eğer bilseydik
işlerimizi (,)hayatımızı ona göre planlamaz mıydık(?) Bakın çevrenize kaç kişi zamanını verimli kullanmış(,) kaçı planlı bir hayat sürmüş(.) Bu yüzden şunu hiç unutmayın(:) Zaman(,) asla yeri doldurulamayan bir kavramdır(.)

D. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme yapılmıştır?

Cevap:C

A) Bırakın, her şey olduğu gibi kalsın.
B) Akşama kadar sahildeki çöpleri topladık.
C) Martılar bir füze gibi denize çakılıyordu.
D) Doğamızı korumak, denizleri kirletmemek hepimizin görevi.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçiş ve bağlantı ifadesi yoktur?

Cevap:B

A) Oysaki herkes eskiden daha anlayışlıydı bana karşı.
B) Kardeşim yalnız kalmaktan hiçbir zaman hoşlanmaz.
C) Son yıllarda özellikle de büyükşehirlerde trafik yoğunluğu arttı.
D) Çocuklarımıza başka bir deyişle geleceğimize iyi birer örnek olalım.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili fiilin yapısı diğerlerinden farklıdır?

Cevap:D

A) Ben, karnım tokken asla uyuyamam.
B) Siz gidedurun, ben işimi bitirince gelirim.
C) O kadar dil döktük ama onu ikna edemedik.
D) Çevre bilincini aşılamak için broşürler dağıtıldı.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 162 Cevapları Özgün Yayınları

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tezlik fiili vardır?

Cevap:C

A) İşlerimizi tamamlayınca biz de sizinle geliriz.
B) Siz de çevre kirliliğini önleyici çalışmalar yapabilirsiniz.
C) Hazırlıklarınızı bitiriverin de beraber deniz kenarına gidelim.
D) Öğrencilerime kavuşmak, onlarla konuşmak için can atıyorum.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı bir fiil vardır?

Cevap:A

A) Tam iki haftadır tiyatro oyunu için hazırlanıyormuş.
B) Dostlarımızın ufak hatalarını affetmeliyiz.
C) Çok çalışarak başarıya ulaşabilirim.
D) Öğrencilerin birçoğu nasıl çalışmaları gerektiğini bilmiyor.

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna diğerlerinden farklı bir noktalama işareti getirilmelidir?

Cevap:B

A) Neden hiçbiriniz bana bu konuyla ilgili bilgi vermediniz( )
B) Çocukluk arkadaşımın ismini nedense bir türlü hatırlayamıyorum( )
C) Sürekli takip ettiğiniz bir gazete ya da dergi var mı( )
D) Birçok canlı türünün tehlikede olduğunu kaçınız biliyorsunuz( )

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim kullanılmamıştır?

Cevap:A

A) Biz doğayı korudukça doğa da bizi korur.
B) İnsanları çevre konusunda bilinçlendirmek için elimden geleni yapıyorum.
C) Bahçemizdeki elma ağacının meyvelerini toplamak için can atıyorum.
D) Denizin muhteşem manzarası karşısında ağzım dilim tutuldu.

E. Zamanı verimli kullanmak için neler yapılabilir? Defterinize düşüncelerinizi açıklayan bir yazı yazınız. Yazınızı yazım ve noktalama açısından inceleyip varsa yanlışlarınızı düzelterek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:Zamanı verimli kullanmak için günümüzü planlayarak yaşamalıyız.Yapacağımız her işe  belli bir süre ayırarak o sürede bitirmeye çalışmalıyız ki zamanı doğru bir şekilde kullanıp günü verimli bir şekilde geçirebilelim.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Ailenizin düğün gelenekleri nelerdir? Aile büyüklerinize danışarak öğreniniz.(Aile büyüklerinize sorabilirsiniz)

2. Geleneksel müzik aletlerimizin adlarını araştırınız.

Cevap:Davul,zurna,darbuka,kabak,saz,sipsi gibi müzik aletlerimiz vardır.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe Sayfa 153-154-155-156-157 Cevapları Özgün Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Konuya Bir Cevap Yazın


  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin