15 Mart 2020, 11:55
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
388
Mesajlar
0

7. Sınıf Türkçe Sayfa 128-129-130-131 Cevapları Özgün Yayınları

2019 – 2020 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı TEMA DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI  Metni Etkinlik Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları Özgün Yayınları

1. Şiirin ana duygusu nedir?

Cevap:Vatanın  önemi,Vatan sevgisi

2. Şair, vatanı nelere benzetmiş?

Cevap:Ekmek,su,soluduğu havaya benzetmiştir.

3. Şiirde ses benzerlikleri var mıdır? Altlarını çizerek gösteriniz.

Cevap:

Varsa/Yoksa

Ovalar/Sular

Hava gibi/su gibi

C. Aşağıdaki resimde tabelaları inceleyiniz. Tabelalardaki sözcüklerin kullanımı doğru mudur? sorusundan hareketle “Türkçesi Varken” başlıklı bir yazı yazınız.

Cevap:TÜRKÇESİ VARKEN

Dilimizde Türkçesi bulunan kelimenin neden yabancı kelimesini kullanırız ki.Bizim dilimiz Türkçedir ve Türkçe kelime kullanmamız gerekir.Dilimize daha çok değer verip ön planda tutmamız gerekir.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları Özgün Yayınları

Ç. Aşağıdaki metinleri, bu metinlerde kullanılan düşünceyi geliştirme yollarıyla eşleştiriniz.

7. Sınıf Türkçe Sayfa 128-129-130-131 Cevapları Özgün Yayınları

D. Aşağıdaki cümlelerden “neden-sonuç” anlamı taşıyanların başına “N”, “amaç-sonuç” anlamı taşıyanların başına “A” yazınız.

Cevap:

(A)1. Kültürümüzü diğer milletlere tanıtmak için çalışmalar yapıyorum.
(N)2. Mehmet Âkif Ersoy, vefalı bir insan olduğundan dostları onu çok severdi.
(N)3. Anadolu, binlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğu için birçok tarihî eserle doludur.
(A)4. Selimiye Camisi’ni görmek üzere Edirne’ye gidiyorum.

E. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarınızı işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım ya da noktalama yanlışlığı yoktur?

Cevap:D
A) Ankaraya taşınacağımızdan dolayı gerçekten çok mutluyum.
B) Okuduğunuz kitaplar arasında en beğendiğinizi anlatırmısınız?
C) Yaşamımızda ki güzelliklerin farkına varalım.
D) 1901’de doğan şair, ortaokula Erzurum’da başlamıştır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Özgün Yayınları

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

Cevap:B
A) Mimar Sinan’ın birçok eseri hâlâ sapasağlam ayakta duruyor.
B) Son kitabında ele aldığı konu oldukça ilginç ve tartışmaya açık.
C) Tarihî eserlerimizi korumak için çalışmalar yapan kurumlarımız var.
D) Kültürel miraslarımız arasında yemeklerimiz, türkülerimiz ve geleneksel sanatlarımız sayılabilir.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çekimli fiil, farklı bir kip eki almıştır?

Cevap:C
A) Masallarda, kötüler kaybederken iyiler kazanır.
B) Anadolu birçok medeniyete ev sahipliği yapmış.
C) Tarihî eserlerimize her zaman sahip çıkmalıyız.
D) Binlerce insan bizim huzurumuz ve güvenliğimiz için çalışıyor.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam (zaman) kayması vardır?

Cevap:D
A) Arkadaşlarımla buluşmak üzere evden çıktım.
B) Türkçe dersimiz iki dakika sonra sona erecek.
C) Her akşam, gün içinde yaptıklarını not defterine yazar.
D) Fatih Sultan Mehmet, 1453 yılında İstanbul’u fethediyor.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yargı bildiren sözcük ek fiil almıştır?

Cevap:C
A) Babamlar, araba arızalandığı için köye bir saat geç varmışlar.
B) Her fırsatta kitap okumaya çalışıyorum.
C) Türkiye, her yönüyle eşsiz bir ülkedir.
D) Yaşadığınız şehri tanıtan bir broşür hazırlamalısınız.

F. Defterinize “Vatan, çalışkan insanların omuzları üstünde yükselir.” sözünü açıklayan bir yazı yazınız. Yazınızı yazım ve noktalama açısından inceleyip varsa yanlışlarınızı düzelterek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:Vatan gerçekten hakkıyla çalışan insanların sayesinde iyi yerlere gelir.Vatan demek bizim benliğimiz demektir.Onu yani ülkemizi topraklarımızı iyi yerlere getirmek istiyorsak hakkıyla çalışmamız gerekir.Tembellik edip umursamaz olursak vatan kendini yitirir ve yok olmaya başlar.Bu yüzden çalışan insan olmalıdır ki bu vatan iyi yerlere gelebilsin.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Çevre kirliliğinin sebepleri ile ilgili araştırma yapınız.

Cevap:

  • Hızlı nüfus artışı
  • Plansız kentleşme
  • Plansız endüstrileşme
  • Doğal kaynakların hoyratça kullanılması

2. Çevreyi korumak için çalışan sivil toplum kuruluşlarını araştırınız. Bu kuruluşların adlarını, hangi amaçla kurulduklarını ve hangi çalışmaları gerçekleştirdiklerini öğreniniz.

Cevap:ÇEKÜL, ülkemizin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında vakıf statüsünde kuruldu. Kuruluşundan itibaren doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olan ÇEKÜL, “Doğa ve Kültürle Varız” sloganıyla yaşama geçirdiği proje ve programlarla, en küçük yerleşmeden ülke bütününe açılan bir yaklaşımı benimsedi. ÇEKÜL Anadolu kentlerinde bıraktığı kalıcı izlerle, gönüllü temsilcileri ve uzman kadroları ile doğal ve kültürel mirasın korunması taleplerine yetişmeye çalışan bir sivil toplum kuruluşudur.


Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe Sayfa 122-123-124-125 Cevapları Özgün Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • 21 Aralık 2019 | 18:39:33
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Şiirde vatanımızın önemini ve bizim için anlamını anlatmak istemişler. Vatanımız ekmek gibi su gibi önemlidir ve sahip çıkmamız gerekmektedir.

     
  • 06 Şubat 2020 | 22:30:51
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Gerçekten çok güzel bir uygulama olmuş yapanlarin ellerine sağlık ben bu uygulamayı her keze tavsiye ediyorum

     
  • Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


    Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
    2019-2020, Forum Eodev.
    Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
    Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.