15 Şubat 2020, 13:02
 
Zahit Demir
Forum Moderatörümod
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
832
Mesajlar
0

7. Sınıf Türkçe Sayfa 122-123-124-125 Cevapları Özgün Yayınları

2019 – 2020 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı ANADOLU ÜSTÜNE (DİNLEME METNİ  Metni Etkinlik Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları Özgün Yayınları

1.ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamını önce metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Sonra bu sözcüklerin anlamını sözlükten bulup yazınız. Daha sonra tahminleriniz ile sözlük anlamlarını karşılaştırınız.

Cevap:7. Sınıf Türkçe Sayfa 122-123-124-125 Cevapları Özgün Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları Özgün Yayınları

2.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Yazar, yurdumuzu nelere benzetmiş?

Cevap:Tüten ocağa,bacıya,anaya,sevince,çınara

2. Metinde, Anadolu’da yaşamış hangi medeniyetlerden söz edilmiş?

Cevap:Roma,Yunan,Hititler,Bizans.

3. Türklere Anadolu’nun kapıları hangi devlet döneminde, ne zaman açılmış?

Cevap:Selçuklular döneminde →1071 Malazgirt Zafer ile açılmıştır.

4. Selçuklular zamanında Anadolu hangi mimari eserlerle süslenmiş?

Cevap:Mescit,cami,kütüphane,medrese,hamam,han,kervansaray

5. Ülkemiz, hangi kültürel özellikleriyle yeniden keşfedilmeye hazırmış?

Cevap:Tarihi hazineler,tarihi eserler,tabiat güzellikleri ile yeniden keşfedilmeye hazırdır.

6. Metne göre “Anadolu” ismi nereden gelmiş?

Cevap:Bir nine askerlere ayran verir.Nine’Ayranı tasına doldur oğul’ dedikçe askerler ‘Ana dolu’ derler.Anadolu ismi buradan gelir.

3.ETKİNLİK

Aşağıya, metne yönelik farklı başlıklar yazınız.

Cevap:ÇINARIN DALLARI

4.ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Öznel yargılı olanların başına “Ö”, nesnel yargılı olanların başına “N” yazınız.

(Ö)İstanbul’u, Ankara’sı, Edirne’si, Kars’ıyla taşına toprağına vurgun olduğumuz güzel vatan…
(Ö)Bin yılların, beş bin yılların az geldiği bir medeniyet beşiği Anadolu.
(N)Tarih öncesi dediğimiz yazısız çağların ardından, dört bin yıl öncesi Hititlerin adı duyulur Anadolu’da.                     (Ö) İslam âleminin dört köşesinden bilginler Anadolu’ya üşüşür, sanatkârlar Anadolu’da kümeleşir.
(Ö)Açılmamış sayfaları, duyulmamış sözleri, derlenmemiş türküleri, hikâyeleri, masalları, destanları, bilinmeyen ozanları ile bitmez tükenmez bir söz yumağıdır Anadolu.
(N)Bu sırada, boz bulanık tepelerden, ak saçlı bir ana, omzunda ayran bakracıyla görünür.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları Özgün Yayınları

5.ETKİNLİK

Aşağıdaki paragrafta, düşünceyi geliştirme yollarından hangilerinin kullanıldığını açıklayınız.

Cevap:Benzetme ve karşılaştırma

6.ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde kesme işaretinin hangi amaçla kullanıldığını ilgili cümlelerin altına yazınız.

• Sonrası, Trakya’yı da içine alan bir Türkiye’dir Anadolu.

Cevap:iyelik,durum ve bildirme eklerini özel adlardan ayırmıştır.

• Anadolu’nun kapıları 1071’de açılmıştır.

Cevap:Sayıya gelen eki ayırmak için kullanmıştır.

• Ayşe Hanım’ın Anadolu’nun kültürel miraslarıyla ilgili yaptığı sunum çok beğenildi.

Cevap: Ünvan’a gelen eki ayırmak için 

• 1931 yılı TTK’nin kuruluş yılıdır.

Cevap:Kısaltmaya gelen eki ayırmak için

• Atatürk, 19 Mayıs’ı doğum günü olarak kabul etmiştir.

Cevap:Belirli bir tarihi bildiren aya gelen eki ayırmak için


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları Özgün Yayınları

7.ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Cümlelerde yargı bildiren sözcüğün isim soylu olduğu cümlelerin başındaki kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:

()Başarının ilk şartı kendine güvenmiş.
(X)Anadolu bir kültür coğrafyasıdır.
()Sabahları gün ışığı pencereme vuruyor.
(X)Kemal, sınıfın en çalışkan öğrencisiydi.
()Bütün işleri vaktinde yapmayı sever.
(X)Sağlık varsa huzur da vardır.

b. Aşağıdaki isimleri istenilen ek fiil zamanlarına göre çekimleyerek birer cümlede kullanınız.

• yalnız / Ek fiilin geniş zamanı

Cevap:Vahit dede hep yalnızdır

• güzel / Ek fiilin duyulan geçmiş zamanı

Cevap:Yeni evlenen çift çok mutluymuş

• mutlu / Ek fiilin öğrenilen geçmiş zamanı

Cevap:Çocukları küçükken çok mutluydu

• tatlı / Ek fiilin şartı (koşulu)

Cevap:Senin tatlılarından istiyorum.

8.ETKİNLİK

Aşağıya, kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında üzerimize düşen görevlerin neler olduğunu belirten bir metin yazınız.

Cevap:Geçmişten günümüze kültürümüzü zenginleştirerek gelecek nesillere aktarmaya çalışmışızdır.Gelecek nesile kültürümüzü en doğru şekilde anlatmak için ilk baş dilimizi düzgün kullanmamız gerekir.Bize aktarılan tarihi yalansız bir şekilde anlatmamız gerekir.Kültürel değerlerimizi tanıtarak yaşatmaya çalışmalıyız.


Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe Sayfa 117-118-119-120-121 Cevapları Özgün Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • 19 Aralık 2019 | 16:04:14
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Anadolu isminin nereden geldiğiyle alakalı hiçbir fikrim yoktu.Ama hikaye bana boş ve eksik geldi merak ettim bakalım gerçekten de doğru mu bende biraz araştırma yapacağım bu konuda gerçek mi diye

     
  • Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


    Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
    2019-2020, Forum Eodev.
    Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
    Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.