6 Ocak 2020, 16:46
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
388
Mesajlar
0

7. Sınıf Türkçe Sayfa 104-105-106-107-108 Cevapları Özgün Yayınları

2019 – 2020 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı İSTİKLÂL MARŞI’NIN KABÜLÜ Metni Etkinlik Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları Özgün Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

İstiklâl Marşı’mızın kabulüyle ilgili araştırmanızdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında savaşın miilli bir ruh içeirsinde kazanılmasını sağlamak amacıyla Maarif Vekalet’i,1921 de bir şarkı sözü yarışması düzenlemiş ve bu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır.Kazanan şarkı sözüne para ödülü konduğu için yarışmaya katılmak isteemeyen Mehmet Akif Ersoy Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarıyla Katılmış ve orduya hitap eden şiiri ile yarışmaya katılmıştır.Elemeler sonucu 12 Mart 1921 tarihinde Mehmet Akif Ersoy’un şiiri kabul edilmiştir.Mehmet Akif Ersoy şiirini,şiirleirni topladığı Safahat adlı kitabına dahil etmeyip Türk Milleti’nin eseri  olduğunu söylemiştir.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları Özgün Yayınları

1.ETKİNLİK

Aşağıdaki balonların üzerinde yazan sözcükleri okuyunuz. Metinle ilişkili sözcüklerin bulunduğu balonu
işaretleyiniz.

Cevap:7. Sınıf Türkçe Sayfa 104-105-106-107-108 Cevapları Özgün Yayınları

2.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Millî marş niçin önemliymiş?

Cevap: Millî marş hem bağımsızlığımızın sembolü olacak, hem de yurdumuzun işgal edildiği ve ordumuzun düşmanla mücadele ettiği dönemde halkın moralini artıracaktı.
2. Yarışma şartları halka nasıl duyurulmuş?

Cevap:Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yayımlanarak halka duyuruldu.

3. Yarışmaya gelen şiirler niçin beğenilmemiş?

Cevap:Coşku, duygu, bağımsızlık ruhu taşımıyordu. Birinciliğe layık eser yoktu.

4. Hamdullah Suphi Bey, niçin Mehmet Âkif’in yarışmaya katılmasını istiyormuş.

Cevap:Çünkü daha önce yazdığı vatan, millet şiirleri ile dikkatleri çekmişti.

5. Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Âkif’i ikna etmek için ne yapmış?

Cevap:Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Âkif’e bir mektup yazarak ve onun endişelerini gidererek şiiri yazmasını istedi.

6. Mehmet Âkif, İstiklâl Marşı’nı yazma sürecinde neler yaşamış?

Cevap:Yazıyor, üzerini çiziyor, yeniden yazıyor bazen bir mısra üzerinde günlerce
uğraşıyor, düşüncelere dalıyordu.

7. İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği gün Mehmet Âkif hangi duygular içindeymiş?

Cevap :İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği gün duygularını şöyle ifade etmişti: “Hayatımdaki en heyecanlı gündü.” Hatta milletvekilleri marşı dinleyip coşkuyla alkışlarken o mütevazılığından genel kurulda duramamış ve salondan çıkmıştı.

3.ETKİNLİK

Metnin konusu ve ana fikrini yazınız.

Cevap: 

Konusu: İstiklâl Marşı’nın kabulü

Ana fikri:Mehmet Akif’in yazdığı şiir tam Türk milletine ve ülkesine layık bir şiirdir.

4.ETKİNLİK

Metinden hareketle Mehmet Âkif Ersoy’un kişilik özelliklerini yazınız.

Cevap:

  • Alçak gönüllü
  • Azimli
  • Vatanını seven
  • Duygusal

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Özgün Yayınları

6.ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin anlam özelliklerini belirleyip uygun eşleştirmeleri yapınız.

Cevap:7. Sınıf Türkçe Sayfa 104-105-106-107-108 Cevapları Özgün Yayınları

6. ETKİNLİK

a. Mehmet Âkif Ersoy hakkında hazırladığınız grup sunumunuzu gerçekleştiriniz.

Cevap:

Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılın da Osmanlı2nın o zaman başkenti olduğu İstanbul da doğmuştur.Öğrenim hayatı Dini eğitimi babasından alırken diğer dersleri ise Emir Buhari Mahalle Mektebinde başlamış.Eğitime başladığında 4 yaşındaymış. İleirki zaman da babasından Arapça eğitimi almıştır.Okulları sırasıyla Fatih Ruştiyesi,İstanbul İadisi, ve Halkalı Baytar Mektebi’dir. Aynı zaman da farsça ve Fransızca dillerinde öğrenmeye başlamıştır.Okulunu bitirdikten sonra şiire merak salmıştır.Okul bittikten sonra memur olur fakat ayrılıp Edebiyat Öğretmenliği yapar.Çanakkale savaşı sırasında Arabistan da görevlidir fakat yinede savaş için ‘Çanakkale Destanı’ adlı  şiir yazar.Milli Marş’ı para karşılığında yazmak istemez fakat dostları sayesinde Milli Marşımızı yazar ve parayı da bir yere bağışlamaya karar verir.Ve yazdığı şiir kabul edilir.

Siroz hastası olan Mehmet Akif Ersoy 17 Haziran 1936 yılında vefat eder.

Mehmet Akif Ersoy’un eserleri:

  • İstiklâl Marşı
  • Safahat (1911)
  • Süleymaniye Kürsüsünde (1912)
  • Hakkın Sesleri (1913)
  • Fatih Kürsüsünde (1914)
  • Hatıralar (1917)
  • Asım (1924)
  • Gölgeler (1933).


b. Sunumunuzu gerçekleştirirken aşağıdaki ölçütlere dikkat ediniz. Sunumunuzu gerçekleştirdikten sonra bu ölçütlere göre formu doldurup grup sunumunuzu değerlendiriniz.

Cevap:Değerlendirmeyi kendiniz yapabilirsiniz.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları Özgün Yayınları

7.ETKİNLİK

Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı hakkında edindiğiniz bilgileri aşağıya kısaca yazınız.

Cevap:

Hayatı: 20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. İlkokulu Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde, ortaokulu Fatih Merkez Rüştiyesinde tamamlamıştır. Farsça, Arapça ve Fransızca öğrenmiştir. Ziraat ve Baytar Mektebi’ne yani Tarım ve Veterinerlik Okulu’nu bitirmiştir. Memurluk, öğretmenlik yapmıştır. Şiirleri pek çok dergi ve gazete yayınlanmıştır

Tarihimizdeki değeri: İstiklal Marşı’mızın yazarıdır.

Eserleri: Safahat, Süleymaniye Kürsüsünde, Hakkın Sesleri, Fatih Kürsüsünde, Hatıralar, Asım, Gölgeler. 

Eserlerinde işlediği konular: İslam dini, vatan sevgisi.

8.ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümlelerde soru anlamı taşıyan fiillerin bulunup bulunmadığını belirleyiniz. Soru anlamı taşıyan fiillerin altını çiziniz.

Cevap:

• Evinize bu yıl taşınacak mısınız?
• Çorbayı sıcak içmeyi severim.
• Sizi hiç hayal kırıklığına uğratır mı?
• Çok geç olmadan yola çıkmışlar mı?
• Kitapçıdan en çok sevdiğim yazarın kitabını sonunda aldım.

b. Aşağıdaki fiilleri istenilen özelliklere göre çekimleyiniz.

Cevap:7. Sınıf Türkçe Sayfa 104-105-106-107-108 Cevapları Özgün Yayınları

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Mimar Sinan’ın hayatı, eserleri ve kişilik özellikleri ile ilgili araştırma yapınız.

Cevap:

Mimar Sinan

1489 yılında Kayseri’nin Ağırnas ta doğmuştur. Mimar Sinan Osmanlı’nın En iyi olduğu dönemlerinde yaşamış  ve Kanuni Sultan Süleyman,2. Murad,3. Selim dönemlerinde mimarbaşılık pozisyonunda olmuştur.Mimar Sinan o dönemin en iy mimarıdır.Çıraklık Eseri olarak Şehzade Cami geçer.Mimarbaşı olduktan sonra verdiği  3 büyük eser onun sanatının gelişmesinde bir basamaktır.Kalfalık eseri olarak ise Süleymaniye Cami geçmektedir.Ustalık eseri ise Selimiye Cami dir.Seksen yaşında yapmıştır ve en güzel eseridir. Araştırmalara göre Mimar Sinan’a ait

  1. 84 Cami
  2. 7 Okul
  3. 52  Mescit
  4. 22 Türbe
  5. 57 medrese
  6. 8 Köprü
  7. 20 Kervansaray
  8. 35 Köşk/saray
  9. 48 Hamam bunlar başta olmak üzere 400 veya daha fazla eseri vardır.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe Sayfa 100-101-102-103 Cevapları Özgün Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • 10 Aralık 2019 | 18:50:27
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    ÇOK TEŞEKÜR EDERİM ALLAH RAZI OLSUN SADECE SENDE BULDUM BEN KIZIM SENİ SEVİYORUM YANLIŞ ANLAMA

     
  • Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


    Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
    2019-2020, Forum Eodev.
    Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
    Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.