7. Sınıf Türkçe Sayfa 100-101-102-103 Cevapları Özgün Yayınları

Bu konu admin tarafından 1 sene önce açıldı, 51 kere okundu ve 3 Cevap verildi.
admin
Üyelik Zamanı: 1 ay önce
Konu Sayısı: 1381
Yanıt Sayısı: 0
1 sene önce

2019 – 2020 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı TEMA DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI Metni Etkinlik Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Özgün Yayınları

A. Aşağıdaki metni okuyunuz.

Yaşlı adam, kulübesinin önünde torunuyla oturmuştu. Beraber, az ötede birbiriyle boğuşup duran iki köpeği izliyorlardı. Köpeklerden biri beyaz, biri siyahtı. On iki yaşındaki çocuk kendini bildi bileli, o köpekler dedesinin kulübesi önünde boğuşup duruyorlardı. Dedesinin sürekli göz önünde tuttuğu, yanından ayırmadığı iki iri köpekti bunlar. Çocuk, kulübeyi korumak için biri yeterli görünürken niye ötekinin de olduğunu ve niye renklerinin illa da siyah ve beyaz olduğunu anlamak istiyordu artık. O merakla sordu dedesine. Yaşlı dede, bilgece bir gülümsemeyle torununun sırtını sıvazladı. “Onlar benim için iki simgedir evlat.” dedi.
— Neyin simgesi, diye sordu çocuk.
— İyilik ile kötülüğün simgesi. Aynen şu gördüğün köpekler gibi, iyilik ve kötülük içimizde sürekli mücadele eder durur. Onları seyrettikçe ben hep bunu düşünürüm. Onun için yanımda tutarım onları.
Sözün burasında çocuk, mücadele varsa kazananı da olmalı, diye düşündü ve her çocuğa has bitmeyen sorulara bir yenisini ekledi:
— Peki, sizce hangisi kazanır bu mücadeleyi?
Yaşlı adam, derin bir gülümsemeyle baktı torununa:
— Hangisi mi evlat? Ben hangisini daha iyi beslersem o!
Felsefe Diyarından Hikmet Yurduna
Bilgelik Hikâyeleri
haz.: Cevdet KILIÇ

B. Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.
1. Yaşlı adamın, köpekleri kulübenin önünde tutmasının sebebi neymiş?

Cevap:İyilik ve kötülüğün simgesi olarak görürmüş

2. Bu metne en uygun başlık sizce ne olabilir?

Cevap: İçimizde ki Duygu

3. Metinde anlatılmak istenen nedir?

Cevap: Biz içimizde iyi ya da kötüyü belirleriz.

4. Metinde hangi anlatım biçiminden yararlanılmıştır?

Cevap:Öyküleyici anlatım biçimi kullanılmıştır.

5. Metinde kaçıncı kişili anlatım yapılmıştır? Metinden vereceğiniz örneklerle açıklayınız.

Cevap:3.Kişi anlatımızdan yararlanılmıştır. Örnek; Yaşlı adam, kulübesinin önünde torunuyla oturmuştu.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Özgün Yayınları

C. Aşağıdaki cümlelerden noktalama yanlışlığı yapılanların başındaki kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:

(X)1. Hazırlanınca yanıma geldi; beraber dışarı çıktık.
()2. Çantasında birçok şey vardı: tarak, ayna, sözlük, iki kalem…
()3. Şiir; özlemimizi, umutlarımızı, sevgimizi, heyecanımızı dile getirmemizi sağlar.
(X)4. Tuna, Asya müzik kursuna: Özgür, Burcu ve Hilal resim kursuna gitmeye karar verdiler.

Ç. Aşağıdaki cümleleri, bu cümlelerdeki söz sanatlarıyla eşleştiriniz.

Cevap:7. Sınıf Türkçe Sayfa 70-71-72-73 Cevapları Özgün Yayınları

D. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.
1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi koşul anlamı taşımaktadır?

Cevap:A

A) Bana yardım edersen işimi daha çabuk bitiririm.
B) Başkalarını mutlu etmek için çalışanlar var.
C) Bahar geldiği için içimizi bir sevinç kapladı.
D) Arkadaşlarım geldi diye heyecandan yerimde duramıyorum.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil, diğerlerinden farklı bir kişi ekiyle çekimlenmiştir?

Cevap:C
A) Umudunuzu hiçbir zaman kaybetmeyin.
B) Başarılı olan insanları takdir etmesini bilmelisiniz.
C) Son yarışmada maalesef heyecanımıza yenik düştük.
D) Sizden özür dileyenleri bağışlamaya gayret etmelisiniz.

3. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi kip ve kişi eki almamıştır?

Cevap:B
A) bakıyorum B) yapınca C) gülümseyin D) anlattık


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Özgün Yayınları

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geniş zamanın olumsuzuyla çekimlenmiş bir fiil vardır?

Cevap:C
A) İlkokul arkadaşlarımın adlarını bir türlü hatırlayamıyorum.
B) Engellerle karşılaşsak bile hedeflerimizden asla vazgeçmemeliyiz.
C) Başarılı insanlar hiçbir zorluk karşısında pes etmezler.
D) Yaptığınız iyilikleri ömrüm boyunca asla unutmayacağım.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili fiil “gelecek zaman, 2. tekil kişi” ile çekimlenmiştir?

Cevap:B
A) Bütün gün tek başıma oturacağım burada.
B) Sana değer veren insanları asla üzmeyeceksin.
C) Biraz daha gayret edersen hedeflerine ulaşırsın.
D) Yolculuk boyunca hiçbirimizle konuşmamasına şaşırdım.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

Cevap:C
A) Birçok sorunu birlikte çalışarak çözebildik.
B) Mutluluk da mutsuzluk da hayata bakış açımıza bağlı.
C) Bizim, seninle anlaşabilmemiz için bir takım meseleleri aşmamız gerekir.
D) Bir konuyla ilgili herkes aynı şeyi söylerse ilerleme sağlanamaz.

7. Sınıf Türkçe Sayfa 100-101-102-103 Cevapları Özgün Yayınları

E. Defterinize “Mağlubiyete uğrayınca ümitsizliğe kapılma, başarısızlıkta bir zafer arzusu yatar.”sözünü açıklayan bir yazı yazınız. Yazınızı yazım ve noktalama açısından inceleyip varsa  yanlışlarınızı düzeltiniz. Sınıf veya okul panosunda sergileyerek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:hayatımız da bazen iyi çalıştığımız bir sınavdan düşük alabilir veya bazen iyi hazırlandığımız bir yarışmada mağlup olabiliriz.Fakat bu başarısızlıklar bizim pes etmemizi sağlamak yerine daha çok güçlenip daha iyi bir şekilde hazırlanıp tekrar denememiz gerekir.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

1. Arkadaşlarınızla bir grup oluşturarak Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı, tarihimizdeki değeri, eserleri, eserlerinde işlediği konular hakkında bir sunum hazırlayınız.

Cevap:

Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılın da Osmanlı2nın o zaman başşkenti olduğu İstanbul da doğmuştur.Öğrenim hayatı Dini eğitimi babasından alırken diğer dersleri ise Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde başlamış.Eğitime başlaıdğında 4 yaşındaymış.İleirki zaman da babasından Arapça eğitimi almıştır.Okulları sırasıyla Fatih Ruştiyesi,İstanbul İadisi, ve Halkalı Baytar Mektebi’dir.Aynı zaman da farsça ve Fransızca dillerinide öğrenmeye başlamıştır.Okulunu bitirdikten sonra şiire merak salmıştır.Okul bittikten sonra memur olur fakat ayrılıp Edebiyat Öğretmenliği yapar.Çanakkale savaşı sırasında Arabistan da görevlidir fakat yinede savaş için ‘Çanakkale Destanı’ adlı  şiir yazar.Milli Marş’ı para karşılığında yazmak istemez fakat dostları sayesinde Milli Marşımızı yazar ve parayıda bir yere bağışlamaya karar verir.Ve yazdığı şiir kabul edilir.

Siroz hastası olan Mehmet Akif Ersoy 17 Haziran 1936 yılında vefat eder.

Mehmet Akif Ersoy’un eserleri:

  • İstiklâl Marşı
  • Safahat (1911)
  • Süleymaniye Kürsüsünde (1912)
  • Hakkın Sesleri (1913)
  • Fatih Kürsüsünde (1914)
  • Hatıralar (1917)
  • Asım (1924)
  • Gölgeler (1933).

2. İstiklâl Marşı’mızın kabulüyle ilgili araştırma yapınız.

Cevap: Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında savaşın miilli bir ruh içeirsinde kazanılmasını sağlamak amacıyla Maarif Vekalet’i,1921 de bir şarkı sözü yarışması düzenlemiş ve bu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır.Kazanan şarkı sözüne para ödülü konduğu için yarışmaya katılmak isteemeyen Mehmet Akif Ersoy Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarıyla Katılmış ve orduya hitap eden şiiri ile yarışmaya katılmıştır.Elemeler sonucu 12 Mart 1921 tarihinde Mehmet Akif Ersoy’un şiiri kabul edilmiştir.Mehmet Akif Ersoy şiirini,şiirleirni topladığı Safahat adlı kitabına dahil etmeyip Türk Milleti’nin eseri  olduğunu söylemiştir.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe Sayfa 93-94-95-96-97 Cevapları Özgün Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bunu yapan yayına çok teşekkür ederim derste bana yardımcı oldunuz
Selin
Çok güzel bir site çok beğendim herkesin bu siteye girmesini isterim kesinlikle çok güzel bir site çok çok beğendim şimdiye kadar gördüğüm en güzel siteydi
Asta
Çok guzelllll kesinlikle odevlerimin hepsi biiittii yarın hocamdan afferrimmmm alicam çok tessekkuurrr ederim hepsi sizin sayenizde ulddduu iyi aksssssammmmlarrr
Konuya Bir Cevap Yazın

Son Yazılar

  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin