1 Mart 2020, 21:30
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
386
Mesajlar
0

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 188-189-190-191 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 4. ÜNİTE: ZAMAN İÇİNDE BİLİM: 6. ÜNİTE: ATATÜRK VE DEMOKRASİ Etkinliği Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 189 Cevapları Ekoyay Yayınclık

Mustafa Kemal’in aşağıdaki sözünü okuyunuz ve soruyu cevaplayınız.

Cumhuriyet imkân demektir. Cumhuriyet, yalnızca adıyla bile birey özgürlüğünü aşılayan sihirli bir aşıdır. Görülecektir ki cumhuriyet imkânları olan her memleket, özgürlük davasında er geç başarılı olacaktır. Cumhuriyet, kendisine bağlı olanları en ileri aşamalara götüren imkânları verir. Bağımsızlık ve özgürlüğüne sahip olan milletler, ilerleme yolunda imkânlara sahip demektir. O hâlde cumhuriyet, her alanda ilerlemenin de en belirgin teminatıdır. Cumhuriyeti bu anlamıyla ve bu kapsamıyla anlamak gerekir.
Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 186

Mustafa Kemal’e göre cumhuriyet insanlara neler kazandırmaktadır?

Cevap:  Cumhuriyet bir insanın bir milletin özgür ve bağımsız olduğunu göstermektedir. Cumhuriyet ile yönetilen bir devlet özgür ve bağımsız olup daha ileri gitmeye adımlarını daha sağlam atmaya başlayacaktır. İnsanlar hakkını aramaktan korkmayacak, kendi özgürlüğü için daha ileriye yürüyeceklerdir.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları Ekoyay Yayınclık

Atatürk’ün aşağıdaki sözünü okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Memlekette muhalif bir fırka teşkil etmek lazımdır. Böyle bir fırka vücuda gelirse Mecliste tartışma daha serbest olur. Mesela, siz böyle bir fırkanın başına geçerseniz bildiklerinizi serbestçe Mecliste söylersiniz. Bu suretle uygulamada görülen birçok hataların önü alınmış olur.
Osman Okyar, Mehmet Seyitdanlıoğlu, Fethi Okyar’ın Anıları, s. 96 (Düzenlenmiştir.)

1. Atatürk bu sözü neden söylemiştir? Açıklayınız.

Cevap:  Yeni fikirler ve yeni düşünceler ile daha iyi bir devlet kurmak için bu sözü söylemiştir.

2. Atatürk kendi partisine muhalefet yapacak bir başka partinin kurulmasını neden istiyor? Açıklayınız.

Cevap: Tartışmalar sayesinde doğru yolun bulunacağı ve hataların düzeltileceğini düşünüyor. Çünkü muhalif bir parti demek yeni düşünce yeni fikirler demektir.

3. Siyasi partiler ile demokrasi arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

Cevap: Siyasi partiler halkın her görüşünü temsil etmektedir.  Bu yüzden siyasi partiler demokrasinin aynasıdır.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları Ekoyay Yayınclık

Aşağıdaki soruları fotoğraftan yararlanarak cevaplayınız.

1. Bu fotoğraf ne zaman ve nerede çekilmiş olabilir?

Cevap: Seçim zamanında çekilmiş olan bir fotoğraf olabilir.

2. Bu fotoğrafa bir isim verseydiniz ismi ne olurdu?

Cevap: Halkın Kararı

3. Fotoğraf ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Cevap: Kadınlara da söz hakkı verilerek ayrım yapmadan herkes oy kullanabilir.

4. Bu fotoğraf Türk demokrasi tarihinde önemli bir olayı anlatmaktadır. Sizce bu olay nedir? Neden önemlidir?

Cevap: Olay bir seçimdir. Önemli olmasının sebebi Cumhuriyet ile yönetilen bir devletin halkı sınıf ayrımı yapmadan hepsinin özgür iradesi ile oy kullanmasını göstermektedir.

5. Fotoğrafın konusu ile Atatürk’ün Türk demokrasisinin gelişimine katkısını nasıl ilişkilendirebilirsiniz?

Cevap: Atatürk sayesinde insanlar özgür ve bağımsız olmanın ne demek olduğunu anlamış ve düşüncelerini, fikirlerini çok rahat bir şekilde ifade etmeye başlamışlardır.


Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 182-183-184-185-186-187 Cevapları Ekoyay Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2020, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.