19 Aralık 2019, 14:58
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
387
Mesajlar
0

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 114-115-116-117 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları NEDENLERİYLE VE SONUÇLARIYLA GÖÇ Etkinliği Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Görselde yaşanan göçün nedenleri neler olabilir? Tartışınız?

Cevap:İnsanlar doğal afetin verdiği zararlardan, terörden, kültürel farklılıktan,savaş sağlık ve buna benzer birçok nedenden kaynaklı olarak göç etmektedirler.

Ülkemizde yaşanan mevsimlik göçlere örnek veriniz. Bu göçün nereden nereye ve nasıl yapıldığını söyleyiniz.

Cevap:Kırsal kesimdeki bazı ailelerin büyük şehirlere, tarımın yoğun olarak yapıldığı yerlere, yaz turizminin geliştiği yerlere bir müddet çalışmak üzere göç etmeleri ile gerçekleşir. Yaylaya çıkma olayı da mevsimlik göçler içerisinde yer alır. Mevsimlik göçlerle Adana, Mersin, Hatay, Aydın, Muğla, Antalya gibi merkezlerde, yaz ile kış mevsimleri arasındaki nüfus miktarlarında önemli değişmeler olmaktadır.

 Kırsal kesimden göç edenlerin özellikleri

• Genellikle genç nüfus göç etmektedir.
• Erkek nüfus, kadından daha fazla göç etmektedir.
• | Göç edenlerin çoğu sanayi ve hizmet sektöründe çalışmaktadır.• Göç sonucunda kentlerde hızlı nüfus artışı meydana gelmiştir.
• Sanayileşme göçü arttırmaktadır.
• Kentleşme hızı sanayileşme hızından daha yüksektir.
• Bölgelerin toplam nüfusu ve nüfus yoğunluğu göçlerle hızla değişmektedir.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 11 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Haberde gençlerin şehre göç etmesinin sebepleri neler olabilir? Açıklayınız.

Cevap:Şehirde her imkan olanağı olduğu için. Eğitim konusunda iş konusunda sağlık konusunda ön planda yer aldığı için gençlerde şehirlere göç etmektedir.


Konu içindeki bilgilerden de yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı defterinize yazınız.
1. Göçlerin sonuçlarına örnekler veriniz.

Cevap:

  • Çarpık kentleşme
  • Göç alan bölgede iş imkanları azalır
  • Çevre kirliliği artar

2. Beyin göçü, mübadele, mevsimlik işçi ne anlama gelmektedir?

Cevap:

Beyin göçü iyi eğitimli ve yetenekli kişilerin kendi ülkesinden bir başka ülkeye göç etmesi olarak tanımlanmaktadır

Zorunlu göç gerek Türk gerek Yunan ekonomisinde yaklaşık 20 yıl süren ağır bir krize yol açmıştır. Yer Değiştirme (Mübadele) Göçleri : Bir antlaşmanın esaslarına dayanılarak yapılan, ülke nüfuslarının karşılıklı olarak yer değişmesi ile oluşan göçler

Çalışmanın sadece yılın belirli döneminde sürdüğü veya tüm yıl boyunca çalışılmakla birlikte çalışmanın yılın belirli dönemlerinde yoğunlaştığı iş yerlerin de yapılan işler mevsimlik iş olarak tanımlanmaktadır 

Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Osmanlı Devleti hızla çözülüyordu. Doğu ve Orta Balkanlar’da Bulgar ve Rus orduları sürekli ilerlemekteydi. Osmanlının zararına, ortalığı en çok karıştıranların başında Sırplar geliyordu. Bosna vilayetinde ise işler uzun zamandan beri iyi gitmiyordu ve Ali Sabir’e göre göç kapıdaydı.
Göçmeye kesin olarak karar vermişti. Bu kararın Hasret’e zor geldiğini biliyordu. Burada doğmuştu. Burada evlenmişlerdi. Burada çocukları olmuştu. Çocukları için de burası çok önemliydi. Göz açıp gördükleri, gönül verip sevdikleri bu geniş vadi, sonradan onlar için cennet bahçesi gibi özlenen bir yer olacaktı. Anılarının hoş tadı giderek acılaşacak, zaman zaman canlarını yakacaktı. Göçün yaklaştığı bu
günlerde karısı da çocukları da korku içindeydi.Nihayet yola koyuldular

Göç çileli bir yolculuktu. Acı ve hüzün dolu. Hastalık başlangıcı gibi gelen baş dönmesinin ardından, gitgide bedenlerini ve ince yerlerini titreten anılarına dalıp hüzünlendiler. Sonra yine toparlandılar, göçün yarattığı yalnızlık duygusunun gününü dertlerinin ardına itip huzur bulmak için seçtikleri şehre doğru yürüdüler. Saraybosna’dan Üsküp’e! Bu yolculuk daha sonra Selânik, Edirne, İstanbul ve
İzmir’e kadar devam edecektir.
Tren yolu vardı artık. Ama çok daha zahmetli olan eski yolu kullanmak zorundaydılar. Ali Sabir’in işi gereği ata da ihtiyacı vardı öküzlere, onların çektiği yaylı arabaya da. Ayrıca, Sacide’nin omzuyla boynu arasından başka yerde uyumayan kedisine, Alemdar’ın yavrularına da sahip çıktığı köpeğe vermeleri gereken sevgileri vardı. Bunlara engel olsalar çocuklar daha çok ayrılık acısı yaşayacaklardı.

1. Metindeki göç, hangi göç türündendir? Neden?

Cevap:Zorunlu göçtür.

2. Ali Sabir ve Hasret neden göç etmek zorunda kalmıştır?

Cevap:Ali Sabir ve ailesi kendi istekleriyle değil,savaş nedeniyle göç etmek zorunda kalmıştır.

3. Ali Sabir ve ailesi göç sırasında hangi zorlukları yaşamışlardır?

Cevap: Saraybosna’dan İzmir’e uzun yolculuk yapmışlar.Savaştan dolayı eski yoldan gitmek zorunda kalmışlar.Yanlarında hayvanlarını da götürmek zorunda kalmışlardır.

4. Bu göçün sonuçları nelerdir?

Cevap:İş bulma arayışına girmiş.Aile psikolojik olarak etkilenmiş ve göç ettikleri yerden dolayı kültürel zorluk yaşamışlardır.


Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 106-107-108-109-110-111-112-113 Cevapları Ekoyay Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • 19 Aralık 2019 | 14:58:19
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Kırsal kesimden genellikle geçim sıkıntısı çeken arazisi olmayan tarım yapamayan insanlar göç etmektedir.Ya da eğitim ihtiyaçlarını daha iyi sağlamak için buradan genç insanlar göç etmektedirler

     
  • Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


    Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
    2019-2020, Forum Eodev.
    Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
    Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.