3 Ocak 2020, 10:32
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
392
Mesajlar
0

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 52-53-54 Cevapları FCM Yayınları

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 84 Cevapları FCM Yayınlar Ölçme Değerlendirme

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 52 Cevapları FCM Yayınları

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplandırınız.

1.Hac ibadetinin dinimizdeki önemini açıklayınız.

Cevap: Her ırktan insanın bir arada olmasını sağlar. Bütün oraya gelen insanların tek tür kıyafeti vardır ve böylece sınıf farkı olmaz.

2.Hac nasıl yapılır? Anlatınız.

Cevap: 

MIKAT:

  • Hac niyetiyle yola çıkan Müslümanlar, harem sınırlarını belirleyen Mikat bölgelerinde ihrama girerek hac için ilk adımı atarlar.
  • Kabe’de ”tavaf’, Safa ve merve arasında ‘say’ yapılır.

ARİFE GÜNÜ :

  • Arife günü Araf’ta ‘vakfe’ yapılır.
  • Aynı gün Müzdelife’de vakfe yapıldıktan sonra güneş doğmadan Mina’ya gidilir.

BAYRAMIN 1. , 2. VE 3. GÜNÜ

  • Mina’da şeytan taşlandıktan sonra ihramdan çıkılır.
  • Bayramın 1. 2. ve 3. günlerinde Kabe’de farz olan ziyaret tavafı yapılarak hac ibadeti tamamlanır.

3.Hac, insan davranışlarını nasıl etkiler? Belirtiniz.

Cevap: Hac yaparken orada insanların uyması gereken belli kurallar vardır. Bunlara uyarak insan aslında sabrını da sınayabilir.

4. Haccın insanlar arası etkileşime ve iletişime olan katkıları hakkında bilgi veriniz.

Cevap: Hac birçok insanın beraber bir safhada ibadet ettiği yerdir.  Orada insanlar iç içe olduğu ve dinen kendini rahat ve huzurlu hissettiği yerdir. Bu sayede insanlar kaynaşarak hac ibadetlerini yapmış olurlar.

5.Zemzem ve Hacerülesved hakkında bilgi veriniz.

Cevap: 

Zemzem, Allah’ın Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail’e ihsan ettiği mübarek suyun adıdır.

Hacerülesved Kâbe’nin doğu köşesinde bulunur.  Tavafa başlarken öpülmesi sünnet olan bir taştır

6. Kurban ibadetinin dinimizdeki yeri ve çeşitleri hakkında bilgi veriniz.

Cevap: Dinimizde Allah için kurban edilen onun yolunda olan kimselerin yaptığı ibadettir.

7. Kurban ibadetinin toplumsal dayanışma ve paylaşma açısından önemi hakkında bilgi veriniz.

Cevap: Yoksul, muhtaç insanlara yardım amaçlı kurban verilir. Birlik ve beraberlik kurmayı sağlar.

B. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 52-53-54 Cevapları FCM Yayınları


7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 53 Cevapları FCM Yayınları

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölümleri, verilen kelimelerden uygun olanlarla tamamlayınız.

Cevap:

Gücü yeten ve imkânı olan Müslümanların, zilhicce ayında ihram giyerek, Arafat’ta vakfe yaparak ve Kâbe’yi tavaf ederek yaptıkları farz ibadete ….hac……… denir.
Hac ibadeti, Hicret’in dokuzuncu yılında ……farz…….…….. kılınmıştır.
Hacca ve umreye giden insanların, Mekke yakınlarında ihrama girdiği yerlere ….mikat… denir.
Hac veya umre yapan Müslümanların Kâbe’nin etrafında yedi kez dönmelerine …tavaf…..denir.
Hacca giden Müslümanların, Kurban Bayramı’nın arefe gününde Arafat bölgesinde bir süre bulunmasına …vakfe…… denir.
Kur’an’da belirtildiğine göre ……kabe…….., yeryüzünde inşa edilen ilk ibadethanedir.
Hac zamanının dışında, ihramlı olarak Kâbe’yi tavaf edip Safa ile Merve arasında sa’y yaptıktan sonra tıraş olmak suretiyle ihramdan çıkarak yapılan ibadete ……umre……denir.

Ç. Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cevap:

(Y ) Hac, sadece Peygamberimize (s.a.v.) ve ümmetine farz kılınmış bir ibadettir.
(Y ) Kâbe, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından inşa edilmiş bir ibadethanedir.
(D ) Hac, yılda sadece bir kez ve belli zaman diliminde yapılır.
(D ) Kâbe’nin etrafında bir kez dönmeye şavt adı verilir.
(D ) Zemzem suyu, Allah’ın (c.c.) Hz. Hacer ile Hz. İsmail’e (a.s.) ikramıdır.
(Y ) Hz. İsmail (a.s.), Hz. Musa Peygamber’in (a.s.) oğludur.
( D) Kâbe’yi tavaf görevine Hacerülesved’in hizasından başlanır.
(Y ) Umre farz, hac ise sünnettir.
(Y ) Bir yılda sadece bir kez umre yapılabilir.


7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 54 Cevapları FCM Yayınları

D. Aşağıdaki şemaya, hacla ilgili kavramları yazınız.

Cevap : Hacla ilgili kavramalar;

  • Tavaf
  • Hacerülesved
  • zemzem
  • Sa’y
  • vakfe
  • İhram

E. Aşağıdaki bulmacada, ünitede gördüğünüz bazı isim, kavram ve ifadeler gizlenmiştir.
Bunları bulup renkli kalemle işaretleyiniz. Bunun için bulmacayı sağdan sola, soldan
sağa, aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya taramalısınız.

Cevap: 

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 52-53-54 Cevapları FCM Yayınları


Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 84 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • 12 Aralık 2019 | 21:09:10
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Hac ibadetini genellikle yaşlandıktan sonra gerçekleştirmeye çalışıyor insanlar bu sebepten dolayı da çok zorlanıyorlar.Arap yarımadası zaten çok sıcak çöl iklimine sahip olduğu için zaten zor olan hayat şartlarını daha da zorlaştırıyor yaşlılık

     
  • Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


    Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
    2019-2020, Forum Eodev.
    Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
    Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.