18 Nisan 2020, 18:00
 
Zahit Demir
Forum Moderatörümod
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
832
Mesajlar
0

6. Sınıf Türkçe Sayfa 214-215-216-217-218 Cevapları Ekoyay Yayınlar

2019 – 2020 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 4. Tema: Erdemler 7. Tema: Sanat: Çocuk ve Resim Etkinlik Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 215 Cevapları Ekoyay Yayınları

1.Etkinlik

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını karşılarına yazınız. Anlamlarını bilmediklerinizin
anlamlarını tahmin ediniz, Türkçe sözlükten anlamlarını bulunuz.

Cevap: 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 215 Cevapları Ekoyay Yayınları

2. Etkinlik

Okuduğunuz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Çocuğun yaptığı resimde neler vardır?

Cevap:  dünya, kelebekler

2. Şiirde hangi renkler, hangi kavramlarla özdeşleştirilmiştir?

Cevap:  Beyaz asillikle, Mavi barış ile özdeşleşmiştir.

3. Şiirde anlatılan resim sizde nasıl bir duygu uyandırdı?

Cevap: Huzur ve mutluluk

4. Şiirin hangi bölümünde resim yapan çocuğa seslenilmektedir?

Cevap: Son kıtasın da 

5. Şiirde hangi nesne ve kavramlar neye benzetilmiştir?

Cevap: Resmi masal beldesine, güneşten gelen ışınları saça benzetiyor.

6. Şiirde kafiye ve redif kullanılmış mıdır? Gösteriniz.

Cevap:

-önüne
-beldesine
redif

-başını
-sarı
kafiye

7. Çocuktan istenilen nedir? Niçin böyle bir şey istenmiştir?

Cevap: Dünyayı kötülükten kurtararak barışı ve huzuru getirmesini istiyor.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 216 Cevapları Ekoyay Yayınları

3. Etkinlik

Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu aşağıya yazınız.

Cevap:

Konu: Çocukların masumiyeti

Ana duygu: Çocuğun barışı ve huzuru temsil etmesi

4.ETKİNLİK

Aşağıya şiirin içeriğine uygun iki farklı başlık yazınız.

Cevap:

MASUMİYETİN RESMİ

ÇOCUK VE BARIŞ

5. Etkinlik

Okuduğunuz şiirdeki basit, türemiş ve birleşik kelimeleri kutucuklara yazınız.

Cevap:

Basit Kelimeler: Çocuk, resim, asil

Birleşik Kelimeler: ebemkuşağını

Türemiş Kelimeler: sonsuzluktan, beyazlığa, serpiliyor

6. Etkinlik

Aşağıdaki resimlerin sizde hangi duyguları uyandırdığını ifade ediniz. Konuşmanızda resim sanatıyla ilgili topladığınız bilgilerden hareketle resim terimlerini anlamlarına uygun şekilde kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap: Bu resimlere baktığım zaman sessiz huzurlu bir ortam görüyorum. Kimsenin karışmadığı, kimsenin birbiri ile kavga etmediği sadece mutlu huzurlu hissetmek için gelinen bir ortam olduğunu düşünüyorum.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 217 Cevapları Ekoyay Yayınları

7. Etkinlik

Aşağıda ünlü ressamlarımızdan Turgut Zaim’in “Yaylada Yörükler”
adlı tablosu yer almaktadır. Bu tabloda anlatılanlardan hareketle hikâye
edici bir metin yazınız. Metninizi aşağıdaki taslağa göre oluşturunuz.
Metninizde anlattıklarınızla resmin uyumlu olmasına dikkat ediniz. Metninizi
yazarken yazım kılavuzu kullanınız.

Cevap:

Metnimin Taslağı

Konusu: İki ailenin yayaladaki pikniği

Kişileri: Ayşe, Fatma ve çocukları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 218 Cevapları Ekoyay Yayınları

Olayların geçtiği yer ve zaman: Yayla öğle vakti

Anlatacağım olaylar (kısaca): İki arkadaş hayvanlarının otlatmak için yaylaya çıkarlar ve orada piknik yaparken bir olayla karşılaşırlar.

Serim bölümünde anlatacaklarım: İki arkadaşın buluşup yaylaya çıkması

Düğüm bölümünde anlatacaklarım: Piknik yaparken yaşadıkları olaylar.

Çözüm bölümünde anlatacaklarım: Yaşadıkları olayın çözüme kavuşması

Metninizi defterinize yazınız. Yazdığınız metni okuyup metninizde anlam bütünlüğünü bozan ifade olup olmadığını kontrol ediniz. Yazınızı yazım kılavuzu kullanarak yazım ve noktalama açısından gözden geçiriniz. Yanlış yazımları ve noktalama hatalarını düzeltiniz.

Cevap:

Bir gün Ayşe ve Fatma çocuklarıyla birlikte yaylaya hayvanlarını otlatmak için çıkmışlardır. Yanlarına piknik eşyaları da alıp atlarına yükleyerek yola koyulurlar.

Yolda yavaş yavaş giderken iki arkadaş sohbete dalar. Yaylaya vararak hayvanları orada otlatmaya bırakırlar. Bu sırada çocuklarla beraber piknik eşyalarını hazırlamaya koyulurlar. Çocuklardan  biri koyunun arkasına takılarak uzaklaşır bulunduğu alandan. Ayşe bunu fark etmeden yemeğe devam etmektedir. Bir süre sonra çocuğunun olmadığını fark eder. Hemen arayışa koyulurlar. Gezmedikleri yer kalmaz. At biran da hırçınlaşır ve hızlı hızlı koşmaya başlar. Ayşe de arkadaşıyla beraber atın peşine takılır. At çocuğu bir kuyunun içinde bulur.

Çocuk atın sayesinde kurtulmuş olur. Çocuk annesinden ayrı hiçbir yere gitmemesi gerektiğini anlar.


Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 152-153-154-155-156-157-158-159 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2020, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.