auto
11 Ocak 2020, 17:11
 
Forum Yöneticisiadmin
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
1262
Mesajlar
0

6. Sınıf Türkçe Sayfa 171-172-173-174 Cevapları Ekoyay Yayınları

2019 – 2020 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 4. Tema: Erdemler 5.TEMA:Öğretmenimin Mektubu Etkinlik Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Ekoyay Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

1. Yurt kelimesinin anlamı nedir?

Cevap:Bir halkın üzerinde egemen olarak yaşadığı toprak parçası.

2. Anadolu denince aklınıza neler geliyor?

Cevap:Anadolu denince atlarımız,onların örf ve adetleri,yemekler,şehitler,doğal güzellikler gibi kavramlar aklıma gelmektedir.

3. Yurdumuzun tarihî ve doğal güzellikleri hakkında neler biliyorsunuz?

Cevap:Türkiye’nin bulunduğu konum da birçok medeniyetler gelip geçmiştir.Bu yüzden hem yer bakımından iyi hemde doğal güzellikleriyle dolu bir ülkeyiz.

1.ETKİNLİK

“Öğretmenimizin Mektubu” nu dinlerken aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Ekoyay Yayınları

2.ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen bazı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelimeler dinlediğiniz metinde hangi anlamda kullanılmıştır? İşaretleyiniz. Gerekirse metni tekrar dinleyiniz.

Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Ekoyay Yayınları

 


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları Ekoyay Yayınları

3.ETKİİNLİK

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Cevap:

Konu: Anadolu’nun güzellikleri

Ana fikir:Doğal güzelliklerin bulunduğu Anadoluyu korumak bizlerin görevidir.

4.ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. “Biz bu topraklara sevgi çiçeklerini açtırmaya gelmişiz.” sözüyle ne anlatılmak istenmiştir?

Cevap:Türklerin Anadolu’ya gelerek hem yenilikler hem de sevgi saygıyı o topraklarda hakim kılmaktır.

2. “Bin yetmiş bir yılından beri Anadolu’da bayram var, düğün var her gün.” cümlesiyle hangi tarihî olay anımsatılmak istenmiştir? Bu olayın önemi nedir?

Cevap:1071 Malazgirt zaferinden bahsetmiştir.

3. Yazarın metinde Yunus Emre’den söz etmesinin nedeni ne olabilir?

Cevap:Yunus Emre Anadolu’da sevgiyi temsil etmektedir.Metinde de sevgi duygusu ön plana çıkarmak istenmiştir.

4. Metinde sözü edilen diğer Türk büyükleri kimlerdir? Bu kişilerin hangi özellikleri
ön plana çıkarılmıştır?

Cevap:Osman Gazi,Yunus Emre,Mevlana,Fatih Sultan Mehmet,Nene Hatun,Sütçü İmam,Nasrettin Hoca,Mehmet Akif Ersoy’dur. Bu kişilerin vatan sevgileri ve fikirleri ön plandadır.

5. Metinde hangi illerimiz ve bölgelerimiz, hangi özellikleriyle yer almıştır?

Cevap:Konya,Erzurum,İstanbul,Bursa,Akşehir,Rize,Çukurova,Gemlik,İzmir,Amasya illeri sahip oldukları doğal güzellikleriyle yer almıştır.

6. Metnin yazarı siz olsaydınız yurdumuzun hangi özelliklerinden, hangi değerlerinden
söz ederdiniz? Niçin?

Cevap:Ben kültürel özelliklerinden söz ederdim.Doğal güzelliklerin tarihini oldukları yerleri nasıl gidip görebileceğimizi anlatırdım.

7. Yazarın bayrak, vatan ve İstiklal Marşı’mızla ilgili düşünceleri nelerdir?

Cevap:Bayrağımızın hep dalgalanmasını ve ”İstikal Marşı”mızda dediği gibi ezan sesleri susmamasını istiyor.

8. Metinde bir tutarsızlık olduğunu düşünüyor musunuz?

Cevap:Düşünmüyorum.

5.ETKİNLİK

“Yurdumuzun doğal ve tarihî güzelliklerinin korunması” konusunda kısa bir sunum planlayınız. Sunumunuz için çeşitli görsel materyaller hazırlayınız, prova yapınız. Sunumlarınızı öğretmeninizin belirleyeceği süre içinde tamamlayınız.

Sunum yapan arkadaşlarınızın sunum sırasındaki el ve kol hareketlerine jest ve mimiklerine dikkat ediniz. Onların bu hareketleriyle dinleyicilere yani sizlere ne tür mesajlar verdiğini söyleyiniz. Bunun için aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.

Cevap:

İnsanlık tarihinin ilk kalıntıları Anadolu topraklarında bulunmuştur. Türklerinde tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Bin yıldır Anadolu da olan Türklerinde bu topraklara pek çok katkıları vardır.Doğal güzellikleri koruyarak bu günlere getirmişizdir. Bu doğal güzellikleri korumak için yapmamız gereken belli sorumluluklarımız vardır. Bunlar;

  • İlk yapmamız gereken tarihimizi en doğru şekilde öğrenmemiz gerektiğidir.
  • Doğal güzelliklere zarar vermememiz gerekmektedir.
  • Tarihi eser kaçakçılığını önlemeliyiz
  • Tarihi eserlerin bulunduğu müzeleri ziyaret etmeli ve arkadaşlarımızı yönlendirmeliyiz
  • Hava kirliliğini,çevre kirliliğini önlemeliyiz.
  • Orman yangınlarını önlemeliyiz.
  • Çevre kuruluşlarına maddi ve manevi destek de bulunmalıyız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları Ekoyay Yayınları

6.ETKİNLİK

Aşağıdaki metni dikkatle okuyunuz. Metin, İtalyan yazar Edmondo de Amicis’in (Edmondo de Amiçis) Çocuk Kalbi romanından alınmıştır. Bu metin, romanın kahramanı Enrico’ya (Enriko) babasının yazdığı bir mektuptur. Mektubu kendi cümlelerinizle Türkiye’mize uyarlayarak yeniden yazınız. Yazınızı zenginleştirmek için atasözleri, deyimler ve özdeyişler kullanınız. Mektubunuzu e-posta olarak öğretmeninize ya da arkadaşlarınıza gönderiniz, sosyal medyada paylaşınız.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 174 Cevapları Ekoyay Yayınlar

Cevap:

Ali, ulusal bayramlarda Türkiye’yi şöyle söyleyerek anmalısın: Türkiye, sevgili vatanım, annemin ve babamın doğduğu ve gömüleceği, orada yaşayıp orada ölmeyi umduğum, çocuklarımın orada büyüyeceği ve orada öleceği soylu ve değerli toprağım… Yüzyıllar boyunca yüce ve şanlı bir ülke olduğun halde daha birkaç yıl önce küllerinden yeniden doğan güzel Türkiye! Senin uğrunda çok değerli kişiler savaş alanlarında, birçok kahraman darağacında can verdiler. Seksen bin kente ve seksen beş milyon vatan evladına analık eden ulu toprak! Ben, henüz çocuk olduğumdan senin anlamını tam olarak algılayamıyorum ve senin her köşeni tanımıyorum ama önünde saygıyla eğiliyor ve seni tüm ruhumla seviyorum. Sende doğmuş olmaktan, senin oğlun olmaktan gurur duyuyorum. Işıl ışıl denizlerini, yüce Ağrı Dağı’nı seviyorum. Gözümü açıp güneşi ilk kez gördüğüm, adını ilk kez duyduğum toprak! Seninle kıvanç duyan bir parçan gibi seni bir bütün olarak seviyor ve sayıyorum. Senin her zerrene aynı derecede sevgi ve minnet duyuyorum. Paha biçilmez İstanbul, Ege’nin incisi İzmir, veliler şehri Bursa, büyüleyici Ürgüp, güçlü Ankara, Aşıklar şehri Uşak, karla kaplı sıcacık şehir Erzurum, uçsuz bucaksız ovalarıyla Konya, Karadeniz’in hırçın çocuğu Trabzon, sizleri bir evladın hissettiği saygıyla karşılık bir sevecenlikle seviyorum. Seni seviyorum aziz vatanım! Yemin ederim ki tüm çocuklarını bir kardeş gibi seveceğim! Yaşayan ve ölmüş büyük insanlarını yüreğimde hep saygıyla anacağım. Her zaman çalışkan ve dürüst bir yurttaş olacağım. Üstünü örten sefaletten, cehaletten, haksızlıktan, suçlardan seni arındırmak ve hak ederek kazandığın gücün yüceliği içinde huzurlu bir yaşam sürebilmeni sağlamak için var gücümle, bıkıp usanmadan uğraşarak sana layık olmaya çalışacağım. yazgımın izin verdiğince aklımla, bedenimle, yüreğimle sana alçak gönüllülük ve yüreklilikle hizmet edeceğime, eğer bir gün senin uğrunda kanımı ve yaşamımı vermem gerekirse senin kutsal adını gökyüzüne haykırarak ve yüce bayrağına en son öpücüğümü göndererek kanımı ve canımı seve seve vereceğime yemin ederim.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Coğrafi keşifler hakkında bilgi toplayınız.

Cevap:15. ve 16. yy. Avrupalılar tarafından yeni ticaret yolları bulmak üzere başlatılan ve yeni kıta ve okyanusların bulunmasıyla olan keşiflerdir.

  • Pusula bulunmuştur
  • İpek ve Baharat yollarının Osmanlının elinde olması
  • sanayi inkılabı, ham madde ve pazar arayışı
  • Hristiyanlığın yayılmasını sağlamak amacıyla başlamıştır.

Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşu hakkında araştırma yapınız.

Cevap:Ay üzerinde yapılan ilk uzay uçuşu Apollo 11 görevidir.Amerika Birleşik Devletleri tarafından 20 Temmuz 1969 tarihinde yapılmıştır. Bu görevde 20 Temmuz Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Micheal Collins adlı astronotlar yer almıştır. Neil Armstrong, Ay yüzeyine ayak basan ilk insandır. Ay’a ilk adım 21 Temmuz günü 01:56’da atılmıştır. Ay’a ayak basan Armstrong ”İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım” ifadesini kullanmıştır.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 96-97-98-99-100-101 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2021, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.