6. Sınıf Türkçe Sayfa 153-154-155-156-157-158-163-164 Cevapları Ekoyay Yayınları

Bu konu admin tarafından 11 ay önce açıldı, 91 kere okundu ve 2 Cevap verildi.
admin
Üyelik Zamanı: 2 ay önce
Konu Sayısı: 1381
Yanıt Sayısı: 0
11 ay önce

2019 – 2020 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 4. Tema: Erdemler 5.TEMA:Forsa   Etkinlik Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 153 Cevapları Ekoyay Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

2. Şahsınıza kötülük eden düşmanı affediniz. Lakin vatanınıza
ve milletinize kötülük eden bir kimseyi asla affetmeyiniz.
Hz. Ali

Yukarıdaki sözü açıklayınız.

Cevap:Bize yapılan kötülükler şahsımıza ait olduğu için affetmemizi söylüyor.Fakat vatanımıza ve milletimize yapılan kötülükleri affetmemiz ve susmamamız gerektiğini belirtiyor.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 162 Cevapları Ekoyay Yayınları

1.ETKİNLİK

Metinde anlamını bilmediğiniz kelimeler varsa bunların anlamını bağlamlarından hareketle tahmin ediniz. Daha sonra bunların anlamlarını Türkçe sözlükten bulunuz. Tahminlerinizin doğruluğunu kontrol ediniz. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri kendi sözlüğünüze eklemeyi unutmayınız.

Cevap:

Tufan :Nuh Peygamber zamanında yağdığı, günlerce sürdüğü ve bütün dünyayı su altında bıraktığı anlatılan yeğin yağmur

Kadırga:Hem yelkenle hem de kürekle yol alan bir savaş gemisi

Donanma:bir devletin deniz kuvvetleri, savaş gemileri

Menkıbe:din ulularının ya da tarihe geçmiş yiğit kimselerin olağanüstü, yüce yanlarını anlatan, dilden dile yayılıp gelen öykü

2.ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde “ama, fakat, lakin, ancak, bununla birlikte, buna rağmen” gibi geçiş ve bağlantı ifadelerinden hangisi ya da hangileri vardır? Bu ifade ya da ifadelerin kullanılmasının anlama katkısı nedir? Açıklayınız.

Cevap:Bu ifadeler cümleyi olumsuzdan olumluya veya olumludan olumsuza geçiş yapmak için kullanılırlar.

3.ETKİNLİK

Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Kara Memiş kimdir?

Cevap:Türk kaptandır.

 2. Kara Memiş’in kırk yıllık rüyası nedir?

Cevap:Türk gemilerinin gelerek kendisini kurtarması.

3. Kara Memiş, uyanınca ne gördü?

Cevap:Türk gemilerinin karaya geldiklerini gördü.

4. Askerler, Kara Memiş’i görünce niçin şaşırmışlardır?

Cevap:Konuştukları dedenin Kara Memiş olduğunu duyunca şaşırmışlar.

5. Askerlerin Kara Memiş’i hemen tanımalarının nedeni nedir?

Cevap:Çünkü bütün askerler onun menkıbelerini ve şöhretini biliyorlarmış.

6. Turgut, Kara Memiş’in babası olduğunu nasıl anlamıştır?

Cevap:Pazısında ki haç şeklindeki derin yaradan

7. Kara Memiş’in cenge katılmak istemesi onun hangi özelliğini göstermektedir?

Cevap:Cesur ve güçlü olduğunu göstermektedir.

8. Kara Memiş, son sözüyle ne anlatmak istemiştir? Açıklayınız.

Cevap:Vatan sadece bir toprak parçasından ibaret değildir.Bayrağımız nerede dalgalanıyorsa bize o yer de vatandır.

9. Turgut’un yerinde siz olsaydınız babanızı savaşa götürür müydünüz?

Cevap:Ben olsam götürmezdim.Yıllardır görmediğim babama zarar gelsin istemezdim.

10. Kara Memiş’in yerinde olmak ister miydiniz? Niçin?

Cevap:İstemezdim.Çünkü vatandan ayrı kalıp esir düşmek çok zor ve yaşanmak istenmeyecek bir hayattır.

11. Kara Memiş’in yerinde olsaydınız cenge katılır mıydınız? Niçin?

Cevap:Evet katılırdım.Esir düştüğüm devlete bunu ödetmek ve her daim kendi vatanımın arkasında olduğumu göstermek isterdim.

4.ETKİNLİK

Metnin okuduğunuz kısmının özetini yazınız. Yazdığınız özetin baştaki özetle uyumlu olmasına özen gösteriniz.

Cevap:Kara Memiş denilen bir Türk kaptan esir düşmüştür.Yıllardır hayalini kurduğu Türk gemilerinin gelerek kendini kurtaracağını düşünmüş ve olmuştur.Ayağa kalkarak askerlere koşar ve ilk gördüğü askere sarılarak ağlar.Bu askerler kim olduğunu sorar ihtiyarda kaptan olduğunu söyler.Askerler tanır Kara Memiş’i duydukları hikayelerinden.Kara Memiş’i alarak Beylerinin yanına götürürler.Bey sorar gerçekten kara Memiş sen kolundaki izi göster diye.Kara Memiş de gösterir.Bey direk sarılır ve ağlar.Çünkü Kara Memiş’in oğlu Turgut beydir.Bunun üzerine cenk etmeye gideceklerdir.Kara Memiş de gitmek ister.Turgut Bey karşı çıkar Kara Memiş ise bayrağın dalgalandığı her yer vatan olduğunu söyler ve savaşa katılır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları Ekoyay Yayınları

5.ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap:

Konusu:Düşmanların eline esir düşen bir Türk kaptanı.

Ana fikri:Vatanı için savaşan bir millet.

7.ETKİNLİK

“Vatan” konulu izlediğiniz videolarda “vatan” kavramı hangi açılardan ele alınmıştır? Açıklayınız. Siz vatan konulu bir video çekseydiniz konuyu nasıl ele alırdınız? Anlatınız.

Cevap:Vatan korunacak,her şeyin feda edildiği ve uğruna can verilecek olan bir toprak parçasıdır.O toprak parçası biz yani milleti değerli kılar.Böylece o vatan kutsal bir yer haline gelir.Eğer ben bu konu hakkında bir belgesel hazırlasaydım vatanın bir millet için ne kadar önemli olduğunu ve geçmişte bu vatan için canlarını hiçe sayarak savaşan atalarımızı gösterirdim.

8.ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde yer alan edatları, bağlaçları ve ünlemi bulunuz. Bunların metnin unsurlarından olan cümlelere kattığı anlamları örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

6. Sınıf Türkçe Sayfa 153-154-155-156-157-158-159-160-161-162-163-164 Cevapları Ekoyay Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları Ekoyay Yayınları

9.ETKİNLİK

Aşağıdaki kelime ve kavram havuzundan yararlanarak “Vatanını seven biri neler yapar?” sorusundan hareketle “ülkeniz için yapabilecekleriniz” hakkında bir konuşma yapınız. Konuşmanızda bu kelime ve kavramları en az birer kere kullanınız.

Cevap:Vatanını seven bir birey geleceğini düşünerek planlı bir şekilde yaşar.Bundan kastım eğer vatanın için iyi bir şeyler yaparsan işte o zaman senin devletin de bir yerlere gelir ve söz hakkı sahibi olabilir.Vatan sevgisi çok ayrı bir kavramdır.Vatanı uğruna birçok askerimiz kahramanlık göstermiş ve arada üzücü de olsa şehitlerimiz olmuştur.Tüm bunlar sadece vatanını seven ve onu en iyi şekilde korumaya çalışan birer insanlardır.15 Temmuz darbesinde tüm halkımız sokaklara dökülerek tanklara kafa tutmuşlardır.Bunu sadece vatan sevgisinden dolayı yapmışlardır.Bizde vatanımızı korumak ve onu en iyi yerlere getirmek istiyorsak belli hedeflerimiz olması ve bu hedefler uğruna çalışmamız gerekir.İşte böyle vatanımızı sevdiğimizi ve ona sahip çıktığımızı gösterebiliriz.

10.ETKİNLİK

“Forsa” metni okuduğunuz şekilde bitmiştir. Bu hikâyeyi hayal gücünüzü kullanarak devam ettiriniz. Hikâyenin devamında okuduğunuz metinde olduğu gibi diyalogların olmasına özen gösteriniz. Yazdığınız metinde anlam bütünlüğünü bozan ifadeler varsa bunları düzeltiniz.
Metninizi yazım ve noktalama kurallarına uyumluluk bakımından kontrol ediniz.

Cevap:Turgut Bey babasına hak vererek cenk etmeye gittiler.Tüm askerler şehre girdiler.Cenk etmeye başladılar.Kara Memiş sanki ihtiyar değilde genç bir asker gibi kılıcını savuruyordu.Turgut Bey babasına bakarak bir kez daha gurur duydu.Düşmanlar üstlerine gelmeye başladı.Askerler düşmanı püskürttü.Kara Memiş önde cenk ediyordu.Düşmanlar ikili üçlü Kara Memiş in üstüne gelmeye başaldılar.Turgut Bey biranda bağırdı;

-Babam dikkat et!

Dedi ama Kara Memiş’in arkasından bir kılıç saplandı.Turgut Bey koştu babasının yanına.Kara Memiş oğluyla hasret giderememişti.Ama beraber vatanı için cenk etmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyordu.Kara Memiş oğluna;

-Oğul ben artık gidiyorum.Belki yaşadığım toprağı göremedim ama al yıldızlı bayrağımı gördüm.O bana oğlumu getirdi.Bunun için üstümü o al yıldızlı bayrakla ört ve her zaman vatan uğruna canını vermekten korkma evlat.dedi ve hayata gözlerini kapattı Kara Memiş.

Savaşı kazanmışlardı.Fakat yıllardır esir olan kaptanını kaybetmişti.Bu Türk milleti.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Sayfa 144-145-146-147-148-149-150-151-152 Cevapları Ekoyay Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Gizli isim
Elinize sağlık çok güzel olmuş çok teşekkür ederim bana çok yardımcı oldu
Yasemin kobal
Çok güzel olmuş elinize sağlık çok teşekkür ederim bana çok yardımcı oldu anlamadığım soruları hep bu sayfadan bakıyorum yeniden ve yenide çooooooooooooooooook teşekkür ederim
Konuya Bir Cevap Yazın


  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin