6. Sınıf Türkçe Sayfa 117-118-119-120-121-122 Cevapları Ekoyay Yayınları

Bu konu admin tarafından 12 ay önce açıldı, 91 kere okundu ve 4 Cevap verildi.
admin
Üyelik Zamanı: 1 ay önce
Konu Sayısı: 1394
Yanıt Sayısı: 0
12 ay önce

2019 – 2020 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 4. Tema: Erdemler Azim Etkinlik Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları Ekoyay Yayınları

1.ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimeler ve bunların anlamları aşağıda
verilmiştir. Bu kelimelerin geçtiği yerleri metinden bulunuz. Metindeki
bağlamlarını düşünerek kelimelerle anlamlarını eşleştiriniz. Anlamı
verilmeyen kelimeyi belirleyiniz.


Cevap:

(6)Atmosferde ışık ışınlarının kırılmasından doğan ve çöllerde kolaylıkla gözlemi yapılan optik yanılma.                                                                                          (9)Gönülden sevilen.
(1)Bir işteki engelleri yenme kararlılığı.                                                                          (8)Gerçeğe ulaştırıcı güçlü seziş, bilme, anlama.                                                            (2) Gerçek.                                                                                                                            (7)Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik, yardım.
(4)Son, sonunda.                                                                                                                   (3)Birlikte hareket eden topluluk.                                                                                     (5)Uzak yerlere yolcu ve ticaret eşyası taşıyan yük hayvanı katarı.

(1) azim
(2) hakikat
(3) kafile
(4) nihayet
(5) kervan
(6) serap
(7) lütuf
(8) irfan

(9) canan
(10) gaye


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Ekoyay Yayınları

2.ETKİNLİK

Metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yazar hikâyeyi bize niçin anlatmak istemiştir?

Cevap:Atalarımızın azmini bıraktığımız için bize ümit ışığı yansıtmak adına hikayeyi anlatmıştır.

2. Hikâye nerede geçmektedir?

Cevap:Çölde

3. Hikâyenin kişileri kimlerdir?


Cevap:Çölde yavrusunu kaybeden baba,adamın oğlu ve yazar

4. Hikâyeyi anlatan, çocuğunu kaybeden baba için ne düşünmüştür?

Cevap:Babanın oğlunun yaşamadığını düşünüp çölün onu yuttuğunu düşünmesi ve çaresizce oğlunu aramasına üzülmüştür.

5. Baba çocuğunu bulmak için neler yapmıştır?

Cevap:Yorulmadan sıkılmadan gece gündüz çocuğunu azimle aramıştır.

6. Hikâyedeki babanın yerinde siz olsaydınız ne yapardınız?

Cevap:Ben olsaydım aynı o baba gibi çocuğum için elimden geleni yapardım.

7. Yazar hikâyeden nasıl bir hayat dersi çıkarıyor?

Cevap:İnsanoğlu ümitsizliğe kapılmadan azimle gerçekten isteyerek birşeyler yapmalıdır.

8. Yazarın çıkardığı hayat dersini günlük hayatımızda nasıl uygulayabiliriz?

Cevap:Girdiğimiz bir sınavdan düşük alsak da yılmadan tekrar azimle hazırlanmalıyız.Çünkü her şeyin başı sabır başarının sırrı da azimdir.

9. Siz bu hikâyeden nasıl bir sonuç çıkardınız?

Cevap:Azim ve sabırla istediğimize ulaşabileceğimizi anladım.

3.ETKİNLİK

Aşağıdaki kutucukları “Azim” hikâyesine göre doldurunuz.

Cevap:

Olay Örgüsü :Çölde kervanıyla geçen yazar çocuğunu kaybeden bir babayla karşılaşıyor.Yazar adama üzülüyor.Bunun üzerine adam sabır ve azimle çocuğunu buluyor.Adam azim,ümit ve sabırla her şeyin olacağını görüyor.

Kişiler:Yazar,Adam ve oğlu

Yer: Çöl

Zaman: Belirtilmemiş

Anlatıcı :Hikayede anlatıcı da geçmektedir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Ekoyay Yayınları

4.ETKİNLİK

“Azim” metninin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap:

Konu: Çölde kaybolan oğlunu arayan babanın azim ve sabrı 

Ana fikir: azim ve sabır olduğu sürece her şey hallolur.

5.ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde yazar aşağıdaki atasözü ve deyimlerden hangilerini
kullanabilirdi? Yazar bunları kullansaydı metnin anlatımında ne
gibi farklılıklar olurdu? Açıklayınız.

Cevap:

  • Kara gün kararıp kalmaz
  • Kalbi kararmak
  • ümidi sönmek

Bu deyimlerin hikayenin anlamını daha iyi anlatacağını düşünüyorum.

6.ETKİNLİK

“Zorlukları yenme isteği ve iradesi olan bir insanın yapabilecekleri” konusunda
yaratıcı bir konuşma yapınız. Konuşmanız sırasında konu hakkında bir önceki arkadaşınızın söylediklerinden hareketle konuya farklı bir bakış açısı getiriniz. Ayrıca konuşmanızda “gayret” ve “azim” kelimelerini anlamlarına uygun bir şekilde kullanınız.

Cevap: Merhaba arkadaşlar;

Size bugün zorlukları nasıl yendiğimiz hakkında bir konuşma yapacağım.Başarmak istediğimiz veya hedeflerimiz doğrultusunda ilk baş niyet etmek gerekir.Yani o işi yapacağımızı kesinleştirmemiz ve bunu doğrusunda çalışmaya başlamamız gerekir.Belki ilk baş hedeflerimiz zor ve yorucu gelecektir.Pes etmek istediğimiz zamanlar olacaktır.İşte o zaman devreye azmimiz girecek.Eğer bir başarı elde etmek istiyorsak azimli ve kararlı olmamız gerekir.Bu sayede İstediklerimizi başarabiliriz.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları Ekoyay Yayınları

7.ETKİNLİK

a. Aşağıdaki haber metnini okuyunuz.

b. Azmiyle herkese örnek olan Erdinç Yılmaz gibi insanların ne tür zorluklar yaşadığını, bu zorlukların aşılmasında birey olarak bizlere hangi görevlerin düştüğünü sınıfça tartışınız. Öğretmeninizin konu hakkında verdiği bilgilerden sonra Erdinç Yılmaz’a neler söylemek istediğinizi düşününüz. Söylemek istediklerinizi e-posta olarak yazınız.

Yazınıza başlamadan önce yazınızın konusunu ve ana fikrini belirleyip buna göre giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde neler yazacağınızın taslağını oluşturunuz. Yazınızın ilk paragrafında yazma amacınızı ifade ediniz. Yazınızda derse hazırlanırken bulduğunuz atasözlerini ve özlü sözleri de kullanmayı unutmayınız.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları Ekoyay Yayınları

6. Sınıf Türkçe Sayfa 117-118-119-120-121-122 Cevapları Ekoyay Yayınları

Cevap: Öncelikle merhaba.Yaşadığın zorluklar ve engeller karşısında oluşan psikolojik sorunlarını empati kurarak anlamaya çalışıyorum.

Gösterdiğin davranış takdiri şayan bir davranış.Belki çoğu insan senin gibi engeli yok ama bu çaba ve azmi nasıl ve nerede kullanacaklarını bilmiyorlar.Sen bunu göstererek herkese örnek olacak bir davranış göstermiş oldun.

Azim ve sabırla hedeflerimize adım adım ulaşabiliriz.Yeter ki yılmadan ve pes etmeden bunu tamamlayabilmemiz gerekir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İyilikle ilgili deyim ve atasözleri bulup anlamlarını öğreniniz.

Cevap:

Deyimler

  • İyilik bilir
  • iyilik görmek
  • iyiliği dokunmak

Atasözleri

  • İyilik eden iyilik bulur
  • İyi insan lafının üstüne gelir

“Gençlerin İyilik Ağacı” projesi hakkında sosyal medyadan ve Genel Ağ’dan
bilgiler toplayınız.


Cevap:Gençlik ve Spor Bakanlığının uyguladığı iyiliğe teşvik etme hakkında bir projedir.Bu proje kapsamın da madde bağımlılığı hakkında Keşan Belediyesi Konferans ve Tiyatro salonunda bir konferans düzenlendi.Gençleri maddeden uzaklaştırıp iyiliğe yöneltmeye çalışacak bir proje oluşturulmaya çalışılmıştır.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Sayfa 109-110-111-112-113-114-115 Cevapları Ekoyay Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Belirsiz
Teşekkür ederim Çok güzel bir site herkese tavsiye ederim tekrar çok teşekkür ederim çok işime yaradı gerçekten??????
Eda
Bence çok emek vermişler yani sizde bakın benim işime çok yaradı sizinde girmenize tavsiye ediyorum??
bencede çok güzel daha önce başka bir siteden giriyordum.hiç güzel değildi. ama bu site harika
Bence çok güzel size tavsiye ederim başka bir site ya gidiyorum hepsi yanlış çıkıyor ve çok teşekkürler
Konuya Bir Cevap Yazın

Son Yazılar

  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin