6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 70-71 Cevapları MEB Yayınları

Bu konu admin tarafından 12 ay önce açıldı, 40 kere okundu ve 2 Cevap verildi.
admin
Üyelik Zamanı: 1 ay önce
Konu Sayısı: 1394
Yanıt Sayısı: 0
12 ay önce

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Tema Sonu Değerlendirme Cevapları 

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları MEB Yayınları 

MUSTAFA KEMAL’DEN KONUŞTUK
-Bir Nine Söyledi-
(…)
Anlatması güçtür oğul,
Bir kara duman sarmıştı yurdumuzu.
Dört koldan hain düşman sürüleri,
Dört koldan vahşet, keder.
Ama yitirmedik umudumuzu,
Biliyorduk mavi gözlü kahraman
Bir gün gelecekti.
-Bir Dede Söyledi-
Gelecekti ne demek, geldi!
Bir cemre düştü yurdumuzun üstüne,
Isındı damarlarımızda kan.
Gayri Mustafa Kemal denen kahraman,
Öl dese ölecektik.
Samsun’da doğan bir ırmak gibi
Köpüre köpüre Akdeniz’e dökülecektik.
(…)
-Bir Genç Söyledi-
Gerçi Ata’m biz görmedik seni,
Gerçi seninle birlikte savaşamadık.
Biz ki her şeyi hazır bulduk sizden,
Bir rahat ömür yaşadık ve yaşamaktayız.
(…)
Özker YAŞİN

1-6. soruları şiire göre cevaplayınız.
1. Şiirin birinci bölümünde, geçiş ve bağlantı ifadesinin bulunduğu dizeyi bularak aşağıya yazınız.

Cevap: 

-Bir Nine Söyledi-

-Bir Dede Söyledi-

-Bir Genç Söyledi-

2. Şiirin ikinci bölümünde yer alan “Bir cemre düştü yurdumuzun üstüne.” ifadesiyle şair neyi anlatmak istemiştir? Açıklayınız.

Cevap: Cemre düşmesi baharın gelişini ifade eder. Mustafa Kemal’in gelişini de cemreye benzetmişlerdir.

3. Şiirin üçüncü bölümünde konuşan genç, aşağıdaki değerlerden hangisine vurgu yapmaktadır?

Cevap: B
A) Dürüstlük B) Vefa
C) Azim D) İyilikseverlik

4. “Yurdumuz işgal edildiğinde halk umutsuzluğa kapılmıştı.” yargısı, bu şiirden çıkarılamayacak bir yargıdır. Çünkü şiirin birinci bölümünde “halkın umudunu yitirmediği” dile getirilmektedir. Siz de bu örnekten hareketle, şiirden kesinlikle
çıkarılamayacak bir yargıyı aşağıya yazarak nedenini açıklayınız.

Cevap: ‘Biz rahat bir ömür yaşamadık ve yaşamıyoruz’ ifadesi çıkarılamaz çünkü Atamızın sayesinde çok rahat bir ömür yaşadığımızdan bahsedilmiştir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları MEB Yayınları 

5. Bu şiiri siz yazmış olsaydınız şiirinize hangi başlığı koyardınız? Aşağıya yazınız.

Cevap: Vatanın Cemresi

6. Okuduğunuz şiirin size vermek istediği duygu ve düşünceleri açıklayınız.

Cevap: Vatan sevgisi ve Atamızın bize bıraktığı güzel memleket.

Aşağıdaki metni okuyunuz. 7 ve 8. soruları metne göre cevaplayınız.

DÜZEN
Düzenli çalışmayan insanların en büyük
sorunu, işlerini zamanında bitirememeleridir. Sürekli
zaman darlığından şikâyet eden bu insanlar,
en küçük ve basit işlerini bile iğneyle kuyu kazmaya
benzetirler. Oysa düzenli insanlar için durum
hiç de bu kadar zor değildir. Onlar hedeflerini belirlerler,
planlarını yaparlar ve bütün işlerini zamanında
bitirerek başarılarının keyfini çıkarırlar

Remzi DEMİRKAZIK

7. Metinde “çok zor bir iş yapmak” anlamında kullanılan deyimi aşağıya yazınız.

Cevap: İğneyle kuyu kazmak.

8. Bu metne göre, aşağıdaki yargılardan doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.

Cevap:
(D) Düzenli çalışmayan insanlar her zaman başarısız olurlar.
(D) Bu metinde düzenli çalışan insanlarla düzensiz çalışan insanlar karşılaştırılmıştır.
(D) Düzenli çalışan insanların zaman sorunu yoktur.
(Y) Başarıya ulaşmak için plan yapmak gerekli değildir.
(D) İşlerinizi zamanında bitirirseniz güzel duygular yaşayabilirsiniz.
(D) Hedef belirlemek, başarıya giden yoldaki ilk adımdır.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme ve abartma sanatları bir arada kullanılmıştır?

Cevap:B
A) Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
B) Dağ gibi çamaşırları ütülemek beni öldürdü.
C) Elma yanaklı bir çocuktu.
D) Tavşan üzüntüden boynunu büktü.

10. (1) Sinemamız son yıllarda dünya sineması ile yarışır hâle geldi. (2) Filmlerimiz tüm dünyada büyük beğeni ile izleniyor. (3) Yeni sinema teknikleri sayesinde bambaşka dünyaları seyretme olanağı buluyoruz. (4) Bu başarıda oyuncularımızın yeteneğinin büyük bir payı var kuşkusuz.
Yukarıdaki metinde numaralanmış cümlelerden hangisi parçanın anlam bütünlüğünü bozmaktadır?

Cevap:C
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

11. ……..… Herkes evine çekilmiş, sobalarının başında uzun bir kış gecesine hazırlanıyordu.
Sokaktan geçen arabalar da artık seyrekleşmişti. Akşama doğru açılan hava, gecenin çok soğuk geçeceğinin belirtisiydi.
Bu metnin başındaki boşluğa, metnin anlam bütünlüğüne göre aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?

Cevap:D
A) Sabaha doğru sokağın hareketi artmıştı.
B) Sokakta beklenen kalabalık toplanmıştı.
C) Sokağın bu havada tenhalaşması ilginçti.
D) Akşam olunca sokakta kimse kalmamıştı.

12. Aşağıdakilerin hangisinde cümlenin anlamı yay ayraç içindeki açıklamayla örtüşmez?

Cevap:A
A) Konuyu açıklamak üzere söz almak istedi. (neden-sonuç)
B) Düzenli çalıştığı için başarılı oldu. (neden-sonuç)
C) Otobüse binmek için durakta bekliyorlar. (amaç-sonuç)
D) Vatanımızı yükseltmek için çalışmaya hazırız. (amaç-sonuç)

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Sayfa 74-75-76-77-78-79-80-81-82 Cevapları Ekoyay Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Cok guzel olmus ellerinize saglik sizleri cok seviyorum?sizin sayenizde sinavdan100 aldim..❤????cok guzel hazirlamissiniz ?tesekurler ve tenkyu....(devamını oku)
Bencede çok güzel olmuş teşekkürleer ??çok güzel olmuş ???
Konuya Bir Cevap Yazın

Son Yazılar

  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin