6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 70-71 Cevapları MEB Yayınları

Bu konu admin tarafından 11 ay önce açıldı, 115 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
admin
Üyelik Zamanı: 2 ay önce
Konu Sayısı: 1381
Yanıt Sayısı: 0
11 ay önce

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 2.TEMA:Tema Sonu Değerlendirme

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları MEB Yayınları 

1-6. soruları şiire göre cevaplayınız.1-6. soruları şiire göre cevaplayınız.

1. Şiirin birinci bölümünde, geçiş ve bağlantı ifadesinin bulunduğu dizeyi bularak aşağıya yazınız.

Cevap:-Bir Nine Söyledi-

2. Şiirin ikinci bölümünde yer alan “Bir cemre düştü yurdumuzun üstüne.” ifadesiyle şair neyi anlatmak istemiştir? Açıklayınız.

Cevap:Cemrenin düşmesi baharın geldiğini ifade etmektedir.Şiirde bahsedilmek istenen ise Mustafa Kemal’in gelişidir.

3. Şiirin üçüncü bölümünde konuşan genç, aşağıdaki değerlerden hangisine vurgu yapmaktadır?

Cevap:B

A) Dürüstlük    B) Vefa
C) Azim             D) İyilikseverlik

4. “Yurdumuz işgal edildiğinde halk umutsuzluğa kapılmıştı.” yargısı, bu şiirden çıkarılamayacak bir yargıdır. Çünkü şiirin birinci bölümünde “halkın umudunu yitirmediği” dile getirilmektedir. Siz de bu örnekten hareketle, şiirden kesinlikle çıkarılamayacak bir yargıyı aşağıya yazarak nedenini açıklayınız.

Cevap:Yurdumuzu kurtarmak için bir kahraman yoktu.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları MEB Yayınları 

5. Bu şiiri siz yazmış olsaydınız şiirinize hangi başlığı koyardınız? Aşağıya yazınız.

Cevap:YURDUMUZUN KAHRAMANI

6. Okuduğunuz şiirin size vermek istediği duygu ve düşünceleri açıklayınız.

Cevap:Mustafa Kemal’in gösterdiği hedefler ve azim ile bu devletin hep dik duracağıdır.

Aşağıdaki metni okuyunuz. 7 ve 8. soruları metne göre cevaplayınız.

7. Metinde “çok zor bir iş yapmak” anlamında kullanılan deyimi aşağıya yazınız.

Cevap:’İğneyle kuyu kazmak’

8. Bu metne göre, aşağıdaki yargılardan doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.

Cevap:

(D) Düzenli çalışmayan insanlar her zaman başarısız olurlar.
(D) Bu metinde düzenli çalışan insanlarla düzensiz çalışan insanlar karşılaştırılmıştır.
(D) Düzenli çalışan insanların zaman sorunu yoktur.
(Y) Başarıya ulaşmak için plan yapmak gerekli değildir.
(D) İşlerinizi zamanında bitirirseniz güzel duygular yaşayabilirsiniz.
(D)Hedef belirlemek, başarıya giden yoldaki ilk adımdır.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme ve abartma sanatları bir arada kullanılmıştır?

Cevap:B

A) Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
B) Dağ gibi çamaşırları ütülemek beni öldürdü.
C) Elma yanaklı bir çocuktu.
D) Tavşan üzüntüden boynunu büktü.

10. (1) Sinemamız son yıllarda dünya sinemasıile yarışır hâle geldi. (2) Filmlerimiz tüm dünyada büyük beğeni ile izleniyor. (3) Yeni sinema teknikleri sayesinde bambaşka dünyaları seyretme olanağı buluyoruz. (4) Bu başarıda oyuncularımızın yeteneğinin büyük bir payı var kuşkusuz.
Yukarıdaki metinde numaralanmış cümlelerden hangisi parçanın anlam bütünlüğünü bozmaktadır?

Cevap:C

A) 1  B) 2  C) 3  D) 4

11. ……..… Herkes evine çekilmiş, sobalarının başında uzun bir kış gecesine hazırlanıyordu.
Sokaktan geçen arabalar da artık seyrekleşmişti. Akşama doğru açılan hava, gecenin çok soğuk geçeceğinin belirtisiydi.
Bu metnin başındaki boşluğa, metnin anlam bütünlüğüne göre aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?

Cevap:D

A) Sabaha doğru sokağın hareketi artmıştı.
B) Sokakta beklenen kalabalık toplanmıştı.
C) Sokağın bu havada tenhalaşması ilginçti.
D) Akşam olunca sokakta kimse kalmamıştı.

12. Aşağıdakilerin hangisinde cümlenin anlamı  yay ayraç içindeki açıklamayla örtüşmez?

Cevap:A

A) Konuyu açıklamak üzere söz almak istedi. (neden-sonuç)
B) Düzenli çalıştığı için başarılı oldu. (neden-sonuç)
C) Otobüse binmek için durakta bekliyorlar. (amaç-sonuç)
D) Vatanımızı yükseltmek için çalışmaya hazırız. (amaç-sonuç)

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 64-65-66-67 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Konuya Bir Cevap Yazın


  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin