6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 272-273 Cevapları MEB Yayınları

Bu konu Zülal Güneş tarafından 1 ay önce açıldı, 99 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
Zülal Güneş
SÜPER MODERATÖR
Üyelik Zamanı: 2 ay önce
Konu Sayısı: 158
Yanıt Sayısı: 0
1 ay önce

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 8. TEMA BİREY VE TOPLUM: Tema Sonu Değerlendirme

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 272 Cevapları MEB Yayınları

1-6. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.
1. Aşağıdaki ifadeleri metinde anlatılanlardan yola çıkarak tamamlayınız.

Cevap:

Saygı emir ve yasaklardan oluşan bir kural değildir.
Saygı duyulan yani hissedilen duygu gibidir.
Çünkü, hisler yoluyla davranışa olduğu gibi yansıyan duygudur.

2. Bu metne göre, saygının günlük yaşantınıza etkileri neler olabilir? Örnekler vererek yazınız.

Cevap: Saygı sosyal hayatımızda sağlıklı bir iletişim kurabilmemizi sağlayan bir duygudur. Saygı duyarak insanların yanında değerimiz olur.

3. Empati kurmak ile saygı duymak arasındaki ilişkiyi günlük hayatınızdan örnekler vererek yazınız.

Cevap: Empati karşıdaki kişinin yerine kendimizi koyabilmemizdir. Eğer bunu yapıyorsak karşımızda ki insana da saygılı davranmış oluruz.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 273 Cevapları MEB Yayınları

4. “Yalnızca ‘ben’ demek, sevgiyi olduğu kadar saygıyı da zedeler.” cümlesinin sizde uyandırdığı
duygu ve düşünceleri yazınız.

Cevap: Bu sözde anlatılmak istenen bencil insan olmak her zaman saygımızı da yitirmemize neden olur. 

5. Aşağıdakilerden hangisi okuduğunuz metinden çıkarılamaz?

Cevap: B

A) Saygı, aldığımız eğitim yoluyla karakter özelliğimiz hâline gelir.
B) Saygı kurallarını öğrenebilmek için bazı emir ve yasaklara uyulmalıdır.
C) Empati kurabilmek, saygıyı gösterebilmenin en etkili yollarından biridir.
D) Saygı, tek bir tarifi yapılamayacak kadar geniş bir kavramdır.

6. Okuduğunuz metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerinden ikisini aşağıya yazınız.

Cevap:

Ana Düşünce: Saygı bir duygu türüdür.

Yardımcı Düşünceler: Saygı duymak her zaman  saygı görmemizi sağlar.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem farklı bir duyguyu yansıtmaktadır?

Cevap: A

A) Eyvah, yemek yandı!
B) Ah, gençliğim çabucak geçti!
C) Of, eski günleri arıyorum hâlâ!
D) Ya, sen beni o zamanlar görecektin!

8. Aşağıda verilen bilgilerden tiyatro türüne uygun olanların başına “D” uygun olmayanların
başına “Y” yazınız

Cevap:

(D) Oyunla ilgili detaylar yay ayraç içinde verilir.
(D) Seyirci karşısında oynanır.
(Y) Dizelerden oluşur.
(Y) Mutlu sonla bitmek zorundadır.
(D) Sahne sanatı olarak da adlandırılır.
(D) Oyununun büyük bölümlerine perde denir.
(Y) Sadece okumak için yazılır.

9. Uymamız gereken toplumsal kurallardan beş tanesini aşağıya yazarak bu kurallara niçin uymamız
gerektiğini yazınız.

Cevap:

  • A) Büyüklerimize her zaman saygılı olmamız gerekir.
  • B) Argo kelimeler kullanmamamız gerekir.
  • C) Yolda yardıma ihtiyacı olan yaşlılara yardım etmemiz gerekir.
  • D) Toplu taşıma araçlarında yaşlılara, hamilelere yer vermemiz gerekir.
  • E) Yemek yerken herkesi bekleyip başlamamız gerekir.

Bu kurallara uymalıyız çünkübu kurallar insanların birbirine olan saygısını ve sevgisini arttırarak toplumda huzurlu yaşamayı sağlarlar.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 264-265-266-267-268-269 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Konuya Bir Cevap Yazın


  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin