6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 264-265-266-267-268-269 Cevapları MEB Yayınları

Bu konu Zülal Güneş tarafından 1 ay önce açıldı, 89 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
Zülal Güneş
SÜPER MODERATÖR
Üyelik Zamanı: 2 ay önce
Konu Sayısı: 158
Yanıt Sayısı: 0
1 ay önce

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 8. TEMA BİREY VE TOPLUM:Hacettepe (Dinleme Metni)

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 264 Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız yerin ismi ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri
arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: B kısmı kendiniz yapmanız gerekmektedir.

2. Wolfgang von Goethe (Volfgang von Gote)’nin “En büyük hazine kanaatkâr olmaktır.” sözünün
sizde çağrıştırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.

Cevap: Elindeki imkanı en iyi şekilde değerlendiren kişi her zaman en çok kazanandır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 265 Cevapları MEB Yayınları

1. Etkinlik A) Aşağıda, dinlediğiniz metinde geçen bazı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları verilmiştir. Kelimelerle anlamları örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap:

Derman : İlaç, şifa.
Kiler : Evlerde yiyecek, içecek ve erzakın saklandığı oda, ambar veya dolap.
Lokma: Ağza bir defada alınıp götürülen yemek parçası, sokum.
Divan: Yüksek düzeydeki devlet adamlarının kurduğu büyük meclis.
Som: Değerli madenlerin ve cevherlerin katışıksız, saf hâli.
Bozkır: Sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız, kıraç, doğal alan.
Hırka: Genellikle soğuktan korunmak için giyilen, kumaştan, bazen içi bez pamukla beslenmiş, ceket biçiminde giysi.

Adak: Adanılan şey, nezir.
Bayır: Küçük yokuş, belen.
Hacet: İhtiyaç, gereksinim.
Safran: Süsengillerden, baharda çiçek açan, soğanlı bir kültür bitkisi.
Debdebe: Gösteriş, görkem.
Çil: (Altın ve para için kullanıldığında) yeni ve parlak.
Diyar: Ülke, yurt.
Sini: Üzerinde yemek de yenilebilen, yuvarlak, bakır veya pirinçten büyük tepsi.

B) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri bulmacada bularak renkli kalemle işaretleyiniz. Bulmacada
işaretlemediğiniz harfleri kullanarak ulaşacağınız cümleyi bulmacanın altına yazınız.

Cevap:

6. Sinif Turkce Ders Kitabi Sayfa 265 Cevaplari MEB Yayinlari

Ulaştığım cümle: Aç gözlü olmak insanı çok büyük felaketlere sürükleyebilir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 266 Cevapları MEB Yayınları

C) Bulmacaya yerleştirdiğiniz kelimeleri aşağıya alfabetik sırayla diziniz.

Cevap:

  1. Adak
  2. Bayır
  3. Bozkır
  4. Çil
  5. Debdebe
  6. Derman
  7. Divan
  8. Diyar
  9. Hacet
  10. Hırka
  11. Kiler
  12. Lokma
  13. Safran
  14. Som
  15. Sini

2. Etkinlik A) Aşağıda, “Hacettepe” metninden alınan bazı deyimler verilmiştir. Bu deyimlerin anlamlarını tahmin ederek aşağıya yazınız.

Cevap:

hüküm sürmek → Üstün olmak
kabına sığmamak → Sevinçten ne yapacağını şaşırmak
ağzı kulaklarına varmak → Mutlu olmak
ocağına düşmek → Birinden yardım istemek
şafak atmak → Fark etmek

B) Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nden kontrol ediniz.

Cevap:

hüküm sürmek → Yönetimde olmak
kabına sığmamak → Duygularını dizginlemekte zorlanmak
ağzı kulaklarına varmak → Çok sevinmek
ocağına düşmek → Birine yardım etmek
şafak atmak → Önemli bir durumla karşı karşıya kalmak

3. Etkinlik: Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metinde geçen padişahın kişilik özellikleri nelerdir?

Cevap: Aç gözlü, hiç şükretmeyen hep daha fazlasını isteyen biridir.

2. Padişah Hacettepe’ye niçin gitmiştir? Amacına ulaşabilmiş midir? Anlatınız.

Cevap: Padişah dokunduğu her şeyin altın olmasını istiyor. Bu yüzden Hacettepeye giderek dileğini gerçekleştirmek istiyor.

3. Padişah, dileği kabul olduktan sonra neler yaşamıştır?

Cevap: Dokunduğu her şey altın olmaya başlamıştır. EN sonunda eski haline dönmek için yalvarmıştır.

4. Gerçekleşmesini istediğiniz bir dileğinizi anlatınız. Bu dileğinizin gerçekleşmesinin hayatınıza
olumlu ve olumsuz etkileri neler olurdu? Açıklayınız.

Cevap: Ben karşıdaki insanın düşüncelerini öğrenmek isterdim. Olumlu yönleri insanları daha iyi tanıyabilirim. Olumsuz yönü ise üzüleceğim şeyleri de öğrenebilirim.

5. “Kanaat” ve “mutluluk” arasında nasıl bir ilişki vardır? Yaşamınızdan örnekler vererek anlatınız.

Cevap: Elindekiyle yetinmeye kanaat denir. Mutluluk insanı sevindire olaylardır. Elimizdekinin değerini bilip bunlarla mutlu olmaya çalışmalıyız.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 267 Cevapları MEB Yayınları

4. Etkinlik: Aşağıdaki bölümleri metinden yararlanarak doldurunuz.

Cevap: 

Gerçek Hayatta Karşılaşılabilecek Olaylar: Bozkırda bir tepe olması, Padişahın sürekli her şeyin daha fazlasını istemesi

Gerçek Hayatta Karşılaşılamayacak Olaylar: Tepenin dilekleri gerçekleştirmesi, padişahın dokunduğu eşyaların altın olması.

5. Etkinlik: “Elinizde sihirli bir değnek olsaydı hayatta neleri değiştirmek isterdiniz?” sorusundan
hareketle bir metin yazınız. Yazınızda yıl boyunca öğrendiğiniz deyim ve atasözlerinden
yararlanınız.

Cevap:

Benim bir sihirli değneğim olsaydı dünyada ilk yapacağım şey zulüm görenleri kurtarmak olurdu. Adaleti getirirdim. Dünyada birçok zulüm gören açlıktan ölecek olan insanlar vardır. Bunların hepsini değiştirmek isterdim. Böylece dünyada savaşlar olmazdı.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 268 Cevapları MEB Yayınları

6. Etkinlik A) Aşağıdaki fıkrayı vurgu ve tonlamaya dikkat ederek okuyunuz.

B) Arkadaşlarınıza “cömertlik, mutluluk, yardım” konularından biri ile ilgili bir fıkra anlatınız.

Cevap: Bir gün iki arkadaş yolda giderken Nasrettin Hoca’yı görmüş. Nasrettin Hoca hediye dağıtıyormuş. Çocukların birisi Nasrettin Hocanın elindeki hediyeden bir tane almış. Almış fakat ona hediye vermeden gitmiş. Diğer çocuk ise Nasrettin Hocanın hediyesini almadan ona cebinde bulduğu küçük bir hediyeyi vermiş. En sonunda zalim çocuğa iyilik kalmamış.

7. Etkinlik: Sahip olduğu şeylerden hiçbir zaman memnun olmayan, sürekli şikâyet eden
bir arkadaşınız olsaydı onu bu huyundan vazgeçirebilmek için neler yapardınız? Örneklerle
anlatınız.

Cevap: Böyle bir arkadaşım olsaydı ilk ona onun sahip olduğu şeylere sahip olmayan kişileri anlatırdım. Onların hayatından bahsedip gösterirdim. Bunun onu etkileyeceğini ve elindekinin değerini anlayacağını düşünüyorum.

8. Etkinlik  A) Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 269 Cevapları MEB Yayınları

B) Okuduğunuz metni, metnin kahramanlarından biri olan Roza’nın ağzından özetleyiniz.

Cevap: Eşim Ali ile aramızdaki sevgi bağı kuvvetliydi. Eşim yeşilliği çok severdi. Bundan dolayı dağda bir ormana saray yaptırdı. Bir gün denize gitmek istedi ve takasıyla beraber yola çıktı. Ama o yola çıktıktan sonra geri dönmedi. Yıllar geçti. Sarayın penceresinde eşimin gelmesini bekledim. Bir gün dayanamayarak çok uzaklara gitmek istedim. Bundan sonra yola çıkacağım zaman bütün malımın paylaşılmasını istediğim bir mektup bıraktım. 

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 258-259-260-261-262-263 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Konuya Bir Cevap Yazın


  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin