9 Haziran 2020, 10:57
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
388
Mesajlar
0

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 168-169-170-171 Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 5. TEMA: Tema Sonu Değerlendirme

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları MEB Yayınları

1, 2, 3, 4, 5 ve 6. soruları metne göre cevaplayınız.
1. Bu metinde yazar, Tuz Gölü’yle ilgili hangi karşılaştırmayı yapmaktadır?Açıklayınız.

Cevap:  Dünya’nın yüzde 32,9 tuzluluk oranı ile en tuzlu ikinci gölü olduğunu belirterek karşılaştırma yapmıştır.

2. Bu metinde Tuz Gölü’nün değinilen özelliklerinden üç tanesini yazınız.

Cevap:

  • Türkiye’nin en büyük göl tuzu üretim belgesi
  • Dünya’nın yüzde 32,9 tuzluluk oranı ile en tuzlu ikinci gölüdür.
  • gölün beslendiği kaynak sular çok azdır.

3. Tuz Gölü’ne bırakılan kirli atıklar gölün dengesini nasıl bozuyor olabilir? Anlatınız.

Cevap: Kimyasal atıklar gölün orjinal halini bozarak zarar verir. Bu yüzden yok olmasına neden olabilir.

4. Tuz Gölü’nün yok olması hangi tehlikeleri beraberinde getirecektir? Düşüncelerinizi açıklayınız.

Cevap: Tuz ihtiyacımızın büyük çoğunluğu  bu gölden karşılanmaktadır. Yok olmasıyla beraber bizde bundan zarar görmüş oluruz. Ayrıca orada yaşayan canlıların yaşam alanlarını da yok etmiş oluruz.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 169 Cevapları MEB Yayınları

5. Tuz Gölü’nün karşı karşıya olduğu felaket dışında, günümüzde başka hangi çevre felaketleri yaşanmaktadır? Anlatınız.

Cevap: Fabrikadan oluşan dumanlar yüzünden pek çok sebzeler olmamakta ve ağaçlar kuruyup yok olmaya başlamıştır. Ayrıca bizde bu dumanları soluyarak yeni hastalıklara yelken açarız insan sağlığına kötü etkilemiş olur.

6. Tuz Gölü’nü kurtarmak amacıyla yetkililere bir mektup yazınız.

Cevap:

Sayın Yetkili,

Tuz Gölü’nün bizim için ne kadar önemli olduğunu sizde biliyorsunuzdur. Pek çok canlının yaşam ortamı ayrıca bizimde tuz ihtiyacımızın karşılandığı bir yerin yok olmasını izlemek durumundayız. Bu yüzden bu sorunu çözmek için sorunun kaynağına bir çözüm yolu bulmamız gerektiğini düşünüyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

7. Aşağıdaki cümlelerde varlıkların adlarının yerine kullanılan kelimeleri bularak altlarını çiziniz. Bu kelimeleri siz de birer cümle içinde kullanınız.

Çevre temizliği etkinliğine ben de katılacağım.

Cevap: Ben bu olayı önceden biliyordum.

Çevremizin korunması konusunda herkes duyarlı davranmalı

Cevap: Herkes sırada bilet almayı bekliyordu.

Yazımda bazı hatalar vardı, bunları öğretmenimizle düzelttik.

Cevap: Bunları birlikte yapalım dedi.

8. Aşağıdaki metinlerden hangisinin anlatıcısı diğerlerinden farklıdır?

Cevap: B

A) Evin kapısına ulaştığımızda kapıyı ilk olarak hangimizin çalması gerektiğine karar verememiştik. Arkadaşlarımızdan biri kura çekmeyi önerdi. En mantıklı yol buydu. Çünkü hiçbirimiz kapıyı çalan ilk kişi olmak istemiyorduk.
B) Yatağa uzandığından beri uyuyamıyor, içi içine sığmıyordu. Yarın karne günüydü ve karnesindeki harika notları görmek, karnesini ailesine göstermek için sabırsızlanıyordu. Bir yıl boyunca düzenli çalışmış ve bu güzel karneyi sonuna kadar hak etmişti.
C) Yola çıktıklarında bizi de arayacaklarını söylemişlerdi. Akşam oluyordu ve saatlerdir kimse aramamıştı. Merakımız ve tedirginliğimiz gittikçe artıyordu. Telefon çalsa hepimiz telefonu aynı anda açacak gibiydik.
D) Sokak lambasının ışığına toplanan kelebekleri seyretti gülümseyerek. Sonra bana döndü, yüzündeki gülümseme iyice aydınlanmıştı: “Kelebekler… Ne kadar da güzeller değil mi?” dedi. Ne diyeceğimi bilemedim.


Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 160-161-162-163-164-165 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2020, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.