14 Mart 2020, 11:39
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
387
Mesajlar
0

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 144-145-146-147-148-149-150-151 Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 5. TEMA: Afyon

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları MEB Yayınları

1. Etkinlik A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten ve TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nden bulunuz.

Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları MEB Yayınları

 

B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından üç tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.

Cevap:

  • Gideceğimiz güzergahı önceden belirledik
  • Bu gidişle ipin ucunu kaçıracak
  • Haşhaşlı tatlıyı çok severim

2. Etkinlik: Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar ve ailesinin gezecekleri yerlerin özelliklerini araştırma sebepleri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Nereleri gezecekleri, ne yemek yiyecekleri ve kaybolmamak için araştırma yapıyorlardı.

2. Afyon’a komşu olan iller hangileridir?

Cevap: Konya, Denizli, Uşak, Isparta, Eskişehir ve Kütahya

3. Metinde, Afyon’a ait hangi tarihî ve doğal güzelliklerin adı geçmektedir? Açıklayınız.

Cevap: İhsaniye Kervansarayı, Karahisar Kalesi, Emre Gölü, Kayıhan Göynüş Vadisi ve Kaya Kiliselerinden bahsedilmiştir.

4. Yazarın Afyon gezisinde en ilginç bulduğu şey nedir?

Cevap: Çamur banyosudur.

5. Ülkemizin hangi şehirlerini gezip görmek istiyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: Trabzon’u görmeyi çok istiyorum. Oradaki yeşilliği, tarihi güzellikleri görmeyi çok isterim.

6. Bir şehir kuracak olsanız şehrinizin hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz? Açıklayınız.

Cevap: Tarihi yerlerin olup iş imkanının fazla olduğu bir yer olmasını isterdim.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları MEB Yayınları

3. Etkinlik A) Aşağıdaki görselleri inceledikten sonra “Dünyamın Yedi Harikası” başlıklı metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

B) Yukarıdaki metinden hareketle kendi dünyanızın harikalarını anlattığınız bir konuşma yapınız.

Cevap: Dünyanın harikaları sadece yapıdan ibaret değilde söz veya bir yazıdan ibarette olabilir bin insan için.

Herkesin kendine ait bir harikaları vardır. Benim için ilk harikam annemdir. Üstlendiği onca görevi zorlanmadan bıkmadan ayakta dimdik bir şekilde durarak yerine getirmiştir. İkincisi ise babamdır. Bize bakımı evin yükünü de almıştır omuzlarına.  Yani benim ilk harikam ailemdir aslında.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları MEB Yayınları

4. Etkinlik
Afyon gezisine katılan yazar, Afyon’daki çiçekçilerden birine girerek annesi için bir buket hazırlatmıştır. Grafikteki sütunlar çiçek türlerini, grafiğin sol tarafındaki sayılar ise bukette yer alan çiçek sayılarını göstermektedir. Bukette bir tane kırmızı gül bulunmaktadır. Diğer sütunlardaki çiçek türlerini aşağıdaki bilgilerden hareketle siz yazınız.

Bilgiler:
1. Bukette, kırmızı gülün sayısından üç fazla beyaz gül bulunmaktadır.
2. Bukette, birbiriyle eşit sayıda pembe ve beyaz karanfil vardır.
3. Beyaz gülün sayısından iki fazla kırmızı karanfil bulunmaktadır.
4. Beyaz karanfil sayısının üç katı sarı papatya vardır.
5. Boş kalan sütun ise beyaz papatya sayısını göstermektedir.

Sorular:
1. Hangi iki çiçek türünün sayılarının toplamı 17’dir? 

Cevap:beyaz papatya ve sarı papatya

2. Size göre soldan 4. sütun hangi çiçek türünün sayısını göstermektedir?

Cevap:  beyaz gül

3. En az sayıdaki çiçek türü sayısı ile en çok sayıdaki çiçek türü sayısının toplamı kaçtır?

Cevap: 15

4. Grafikteki çiçek isimlerini sağdan sola doğru sıralayınız

Cevap: beyaz papatya, kırmızı gül, beyaz karanfil, beyaz gül, pembe karanfil, sarı papatya, kırmızı karanfil

5. Etkinlik A) Aşağıda verilen özelliklerden hangileri okuduğunuz “Afyon” metninde görülmektedir?Yanlarına çarpı (X) işareti koyarak belirtiniz.

Cevap:

() Yer ve zaman belirsizdir.
(X) Gezip görülen bir yer anlatılmıştır.
() Gerçekte var olmayan bir yer anlatılmıştır.
() Sahnede canlandırılmak üzere yazılmıştır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları MEB Yayınları

B) Yukarıda özelliklerini işaretlediğiniz metin türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A

A) Gezi yazısı B) Mektup C) Fabl D) Masal

C) “Afyon” metninin tür özelliklerini taşıyan bir metin yazınız. Metninize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları MEB Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları MEB Yayınları

6. Etkinlik: Okulunuzda yürüttüğünüz bir proje kapsamında sınıf olarak gezi düzenleyeceğinizi hayal ediniz. Bu gezinin planını yaparak aşağıdaki formu doldurunuz.

Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları MEB Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 151 Cevapları MEB Yayınları

7. Etkinlik A) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Sıfat tamlamalarını bularak örnekteki gibi altlarını çiziniz.

Cevap:

Yeni doğan güneşi seyrediyoruz.
Balıkçıların kovalarında irili ufaklı balıklar var.
Eğlenceli bir gezi olacağa benziyor.
Kız Kulesi, masalsı bir kuledir.
Her yerde tarihi yapılar var.
Bugün ilginç bir efsane dinledik.

B) Aşağıdaki atasözlerini sıfatlar ve isimler bölümlerinden uygun sözcükleri seçerek örnekteki gibi tamamlayınız.

Cevap:

1. keskin sirke küpüne zarar
2.işleyen demir  pas tutmaz.
3. Acı patlıcanı kırağı çalmaz.
4. Aç tavuk kendini buğday ambarında sanır.
5. ak akçe kara gün içindir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Yaşadığınız çevredeki su kaynakları ile ilgili bilgi toplayınız.

Cevap:

Denizler
– Yeraltı suları
– Göller
– Akarsular
– Irmaklar
– Karlar
– Yağmur suları


Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Sayfa 202-203-204-205-206 Cevapları Ekoyay Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2020, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.