4 Mart 2020, 22:08
 
Zahit Demir
Forum Moderatörümod
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
832
Mesajlar
0

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 131-132-133 Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı YERYÜZÜNDE YAŞAM: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Metni Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları MEB Yayınları

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tabloda verilen sözcüklerden uygun olanı yazınız.

Cevap:

1. Türkiye …36°-42°.. kuzey paralelleri ile …26°-45°… doğu meridyenleri arasında yer alır.
2. Türkiye’de dört mevsimin belirgin şekilde yaşanması Türkiye’nin …Mutlak.. konumunun sonucudur.
3. Türkiye’de batıdan doğuya doğru …Yükselti…. artar.
4. Yurdumuzda güneyden kuzeye doğru …sıcaklık….. azalır.
5. Ülkemizde kıyılardan uzak iç kesimlerde …karasal……. iklim görülür.
6. Yer şekilleri nüfusun dağılışında etkili olan …doğal…. faktörlerdendir.
7. Sanayi, ticaret ve turizmin geliştiği yerlerde …nüfus…… fazladır.
8. Kutuplara yakın olan yerlerde …kutup iklimi… iklimi görülmektedir.

Aşağıda numaralar ile verilen ifadeleri, harf ile verilen ifadelerle eşleştiriniz.

Cevap:

(e)9. Gün içerisinde değişkenlik gösteren hava olayları
(c)10. Sınırları belirli alanda yaşayan insan sayısı
(b)11. Akarsular tarafından derince yarılmış çevresine göre yüksekte kalan düzlükler
(d)12. Herhangi bir ülkenin dünya üzerinde bulunduğu yer
(a)13. Akarsular tarafından yarılmamış çevresine göre alçakta kalan geniş düzlükler
(f)14. Herhangi bir yerde uzun yıllar değişmeyen hava olaylarının yıllık ortalama
değeri

a) ova
b) plato
c) nüfus
ç) meridyen
d) coğrafi konum
e) hava durumu
f) iklim


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları MEB Yayınları

Aşağıdaki soruların cevabını ilgili alana yazınız.

15. Dünya üzerinde farklı iklim tiplerinin etkili olması, bu iklim tiplerinin görüldüğü yerlerdeki insanların yaşamlarını nasıl etkilemektedir? Açıklayınız.

Cevap:O yerde yaşayan insanların iklime göre beslenme,barınma gibi temel ihtiyaçları değişmektedir.Kar olan bir yerde yaşayan insan evini çatılı yapmak zorundadır.İklime göre çok yağış alan yerlerdeki yetiştirilen bitkiler de farklıdır.

16. Ülkemizde yükseltinin sıcaklık, ulaşım, ekonomi ve nüfus dağılışı üzerindeki etkilerini açıklayınız.

Cevap: Yükseltinin az olduğu yerlerde Sıcaklık yüksek,ekonomi gelişmiş,ulaşım kolay, nüfus yoğun ve toplu halde yaşam olur.

Yükseltinin fazla olduğu yerlerde sıcaklık düşük,ekonomi gelişmemiş ulaşım imkanları kısıtlı,nüfus ise dağınık ve seyrektir.

17. Atlaslarınızdan yararlanarak farklı kıtalardan Akdeniz iklimi, Kutup iklimi, Muson iklimi veya Ekvatoral iklim özelliğinin görüldüğü üç ülke belirleyiniz. Seçtiğiniz ülkeler ile o ülkelerde görülen iklim tiplerini boşluklara yazınız.

Cevap:

Ülke Adı                                           İklim Tipi
a) Kuzey Amerika-Kaliforniya         Akdeniz ilimi
b)     Japonya                                        Muson İkklimi
c) Madagaskar                                      Ekvator iklimi

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

18. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin göreceli konumunun sonuçlarından değildir?

Cevap:A
A) Akdeniz’den Karadeniz’e doğru sıcaklık azalır.
B) Yer altı kaynakları bakımından zengindir.
C) Batıdan doğuya doğru yükselti artar.
D) Üç tarafı denizlerle çevrilidir.
19. Renklendirme yöntemiyle hazırlanan fizikî haritalarda renkler yükselti basamağını gösterir.
Aşağıda verilen şehirlerden hangisi harita üzerinde diğerlerine göre farklı bir renk ile ifade edilir?

Cevap:D
A) Antalya B) İzmir C) Rize D) Sivas
20. Şehirlerin gelişmesinde ve nüfuslarının artmasında tarım, sanayi, ticaret, turizm gibi faktörler etkili olmaktadır.
Buna göre aşağıda verilen şehirlerimizden hangisinin gelişmesinde tarım, sanayi ve turizm faaliyetleri bir arada etkili olmuştur?

Cevap: C
A) Çanakkale B) Gümüşhane C) İzmir D) Kütahya


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları MEB Yayınları

21

-Yazları sıcak ve kurak geçer.
-Bitki örtüsü makidir.
-Güneşli gün sayısı fazladır.
Yukarıda verilen özellikler harita üzerindeki numaralandırılmış yerlerden hangisine aittir?

Cevap: C
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

22. I. İklim
II. Turizm
III. Toprak
IV. Sanayi
Yukarıda verilen özelliklerden hangileri nüfusun yeryüzünde dağılışına etki eden doğal faktörlerdendir?

Cevap :B
A) Yalnız I B) I ve III C) II ve III D) II ve IV

23. Yer altı kaynakları bakımından zengin olan yerlerde nüfus fazladır.
Verilen açıklamaya bağlı olarak aşağıdaki şehirlerin hangisinde nüfus fazladır?

Cevap:D
A) Bayburt B) Erzincan C) Karaman D) Zonguldak

24. Verilen grafik aşağıdaki iklim tiplerinden hangisine aittir ?

Cevap:B
A) Akdeniz iklimi B) Karadeniz iklimi C) Karasal iklim D) Kutup iklimi


Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 125-126-127-128-129 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • 21 Aralık 2019 | 18:31:17
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Boşluk doldurmalar çok güzeldi. Hem öğretici hem düşündürücü. Batıdan doğuya doğru gidildikçe deniz seviyesinden yükselti artar. Aynı şekilde kuzey ve doğu bölgelerine gittikçe soğuk iklim etki etmeye başlar.

     
  • Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


    Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
    2019-2020, Forum Eodev.
    Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
    Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.