Değerlendirme:
1. Etkinlikte kullandığınız malzemeler neyi temsil eder?
Cevap:Sünger böbreği, ip ve pipetle idrar borusu,pet bardak ise idrar torbasıdır.
Yaz mevsiminde idrar oluşumu niçin az olur?
Cevap:Çünkü, yazın hava sıcak olur ve bu sıcaklık terlemeye sebep olur. Vücuttaki sıvı da terleme yoluyla dışarı atılır. Bu yüzden daha az idrar yapılır
A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1) Atık maddeler vücuttan uzaklaştırılmasaydı ne olurdu?
Cevap:Atık maddeler vücudumuzdan uzaklaşmasaydı, bu maddeler kana karışır ve zehirlenmelere yol açarak bütün doku, organ ve sistemlerin iflas etmesine neden olur.
2) Boşaltım sistemini oluşturan organların görevleri nelerdir?
Cevap:
Böbrekler boşaltım sisteminin ana aktörleridir. İnsanda biri sağda, biri solda olmak üzere iki adet böbrek bulunur. Böbrekler vücutta kanı süzme işlevini görür. Metabolizma sonucu oluşan üreyi süzerek kandan ayırır. Böylece kanın temizlenmesini sağlar.
Her böbreğin havuzcuk kısmından başlayıp idrar kesesine bağlanan iki ayrı borudur. Üreter kaslı bir boru yapısındadır. 3 4 milimetre çapında ve 24 25 santimetre uzunluğundadır. İki boru da idrar kesesine bağlanmış haldedir.
İdrar kesesi ya da mesane idrarın vücut dışına atılmadan önce biriktiği yerdir. Böbreklerden gelen iki adet üreter ile idrar kesesine sürekli idrar akmaktadır.İdrar kesesi esnek bir yapıdadır. Böylece idrar miktarı arttıkça belirli oranda esneyebilir. Kesede idrar birikmesiyle İdrar kesesinin üst kısmında bulunan sinirler uyarılır. Bu uyarının oluşmasıyla idrara çıkma isteği uyanır ve böylece idrar kesesini boşaltırız.
Üretra, kişinin idrar torbasını genital organlarına bağlayan ve böylece idrarın vücuttan çıkarılmasını sağlayan bir borudur. Kadınlarda, üretra vajinal açıklığın üzerinde bulunur. Erkeklerde ise üretra kadınlarınkine göre daha uzundur ve penis aracılığıyla idrar (ayrıca sperm) taşır. Ayrıca idrara çıkma isteğimizi gönüllü olarak kontrol etmemizi sağlayan dış kaslar da mevcuttur. Böylece üretrayı gevşetip idrarı gönüllü olarak bırakırız
3) Atık maddeleri vücuttan uzaklaştıran organlar var mı? Varsa bu organlar ve uzaklaştırdıkları atıklar nelerdir?
Cevap:
Boşaltım sistemi, vücutta atık maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Bunun için de çeşitli doku ve organlar bir araya gelerek boşaltım sistemini oluşturmaktadır.
Atık maddeleri vücuttan uzaklaştıran doku ve organlar, böbrek, kalın bağırsak, deri, karaciğer ve akciğerlerdir. Bu doku ve organlar, ter, dışkı, idrar olarak maddelerin atılmasında etkili olur.
Vücutta boşaltım sadece böbreklerde gerçekleşen idrar oluşumu ve idrarın vücuttan atılması şeklinde gerçekleşmez. Böbreklerin dışında boşaltımda görevli, vücudumuzdaki çeşitli atıkları uzaklaştıran başka organlar da vardır. Bunlar: deri, akciğerler, karaciğer, kalın bağırsak ve böbrektir.
B. Şekilde numaralandırılmış yerlerdeki boşaltım sistemi organlarını yazınız.
Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 74-75-76-77 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Anonim
Abone
Yediklerimizi boşaltmamız gereklidir yoksa karnımız şişer bağırsaklarımız şişer daha fazla da depolamak istersek patlar ve bizi atık maddeler zehirleyebilir ve ölebiliriz.Yemek ihtiyacı gibi boşaltma ihtiyacı da hayati öneme sahiptir
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.