Anasayfa Fen Bilgisi Makaleler Türkçe
15 Ocak 2021, 0:31
Mehmet
Yönetici
Konu Sayısı: 1261

6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 54-55-56 Cevapları Sevgi Yayınları

6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 54-55-56 Cevapları Sevgi Yayınları Konu Değerlendirme

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları Sevgi Yayınları 

A. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D’, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğuna karar verdiğiniz ifadelerin doğrusunu altlarındaki yerlere yazınız.

(.D..) 1. Sindirim enzimleri, maddelerin kimyasal sindirime uğramasını sağlar.
(.Y.) 2. Safra salgısı, mide tarafından salgılanan bir enzimdir.
(.D.) 3. Yağların fiziksel (mekanik) sindirimi, safra salgısının yardımıyla ince bağırsakta gerçekleşir.
(.D..) 4. Enzimler, kimyasal sindirimi başlatma ve hızlandırmada etkili olur.
(.Y..) 5. Kalın bağırsakta bulunan ve villus denilen yapılar besin atıklarının dışarı atılmasını sağlar.

B. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

kana / mideye kimyasal / fiziksel su / enzim
ince bağırsakta / kalın bağırsakta Pankreasta / Karaciğerde

1. Simidinizi dişlerinizle koparıp çiğnemeye başladığınızdaki işlem……fiziksel..…………………sindirimdir.
2. Kimyasal sindirim besinlerin……….. enzim…….…………….yardımıyla çok küçük parçalara ayrılmasıdır.
3. Yağ, protein ve karbonhidratların sindirimi…………ince bağırsakta.……………………..tamamlanır.
4. Küçük parçacıklar hâline getirilmiş besinler ince bağırsaktan emilerek………kana.………………….geçer.
5. …………..Karaciğerde.………………salgılanan safra salgısı ince bağırsağa gelir.

C. Aşağıdaki soruların cevaplarını her kutucuğa bir harf gelecek şekilde yazınız.

1. Ağzımızdaki bezler tarafından hangi salgı salgılanır?

Cevap : Ağzımızdaki bezler Tükürük tarafından salgılanır.

2. Ağzımızda parçalanan besinler hangi organ aracılığı ile yemek borusuna geçer?

Cevap :  Ağzımızda parçalanan besinler Yutak ile yemek borusuna geçer

3. Sindirilmiş besin parçacıklarının ince bağırsaktan kana geçişine ne ad verilir?

Cevap : Sindirilmiş besin parçacıklarının ince bağırsaktan kana geçişine Emilim denir .

4. Su, mineral ve vitaminlerin son emiliminin gerçekleştiği organ hangisidir?

Cevap : Su, mineral ve vitaminlerin son emiliminin gerçekleştiği organ kalın bağırsaktır.


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları Sevgi Yayınları 

Aşağıdaki testin cevap anahtarı sırasıyla şu şekildedir ;

1- D
2- A
3- C
4- C
5- B


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Sevgi Yayınları 

1. Aşağıdaki düzenek gündelik hayatta kullanılan malzemelerle insan sindirim sistemine benzetilerek oluşturulmuştur.

Bu düzenekte bulunan malzemelerin, sindirim sisteminde hangi organlara benzetildiğini yazınız.

Cevap : kapak ve pet şişe ➜ ağız, bıçaklı çark ➜ dişler, hortum ➜ yemek borusu, plastik torba ➜ mide, ince çorap ➜ ince bağırsak, süzgeç ➜ kalın bağırsak

2. Yandaki modelde oklarla gösterilen organların gerçekleştirdiği ortak olay nedir?

Cevap : Yandaki modelde oklarla gösterilen organların gerçekleştirdiği ortak olaya ” Emilim ” denir.

3. Duygu’nun defterine not aldığı sindirim sistemi organları yukarıda verilmiştir. Duygu bu organları hangi başlık altında yazmıştır?

Cevap : Sindirimin gerçekleşmediği organlarımız.

4.Bu deneyde iki özdeş deney tüpüne eşit miktarda et parçaları ve su konuluyor. II. deney tüpüne I. deney tüpünden farklı olarak E sıvısı ekleniyor.

Deney tüplerinin ağzı kapatılarak çalkalandığında, II. deney tüpündeki etin daha çok parçalandığı gözleniyor.

a. I ve II. deney tüplerinde gerçekleşen sindirim çeşitlerini yazınız.

Cevap : I. deney tüpü ➜ Mekanik sindirim , II. deney tüpü ➜ Mekanik ve kimyasal sindirim

b. II. deney tüpüne katılan E sıvısı ne olabilir?

Cevap : Enzim

5. a. Bu organların ürettikleri salgılar hangi sindirim organına dökülür?

Cevap : u organların ürettikleri salgılar İnce bağırsağa dökülür.

b. Bu organların ürettikleri salgılar hangileridir?

Cevap : Karaciğer ➜ Safra sıvısı Pankreas ➜ Pankreas öz suyu

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 48-49-50-51-52 Cevapları Sevgi Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

bağlantı

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.