6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 48-49-50-51-52 Cevapları Sevgi Yayınları

Bu konu admin tarafından 1 sene önce açıldı, 894 kere okundu ve 1 Cevap verildi.
admin
Üyelik Zamanı: 1 ay önce
Konu Sayısı: 1381
Yanıt Sayısı: 0
1 sene önce

6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 48-49-50-51-52 Cevapları Sevgi Yayınları Sindirim Sistemi

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları Sevgi Yayınları 

Yediğimiz besinler hangi organlarımızdan geçer ?

Cevap : Yediğim besinler ilk olarak ağzımdan, sonra yemek borumdan geçer. Yemek borusundan mideme inen yiyecekler midemde sindirilir. Daha sonra ince bağırsağa geçer. İnce bağırsakta bir çok işlemden geçer ve kalın bağırsağa geçer. En son anüsten dışarı atılır.

Besinlerin organlarımızdan geçerken uğratıldığı değişimlere ne ad verilir ?

Cevap : Besinler organlarımızdan geçerken uğradığı değişimlere kısaca Sindirim deriz.


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları Sevgi Yayınları 

Besinler, vücudumuzda önce kas hareketleri, daha sonra da çeşitli salgılar tarafından, doku ve organların yapı birimlerine geçebilecek kadar küçültülür. Bu süreç ve olay nasıl çeşitlendirilir?

Cevap : Bu olaylar çeşitli organlardan geçerek farklı işlemlerden geçer. Buna Sindirim işlemi denir.

Enzimlerin kimyasal sindirimdeki rolü ile ilgili yaptığınız araştırmanın sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınıza sununuz.

Cevap : ( Bunu kendiniz yapınız )

Deney Yapalım
Asidin Besinlere Etkisi
Malzemeler
Amaç
Asidin besinlere etkisini gözlemlemek ve mide asidinin besinler üzerindeki etkisini kavramak
Deneyin Yapılışı
• Su bardaklarının ikisine de yarısına kadar süt doldurunuz.
• Öğretmeninizden, içinde süt olan bardaklardan birine damlalık yardımıyla 8-10 damla hidroklorik asit (HCI) damlatmasını isteyiniz. Diğer bardağa hiçbir şey eklemeyiniz.
• Hidroklorik asit eklenmiş sütte nasıl bir değişiklik olacağını tahmin ediniz. Tahmininizi defterinize yazınız.
• Hidroklorik asit eklenmiş ve eklenmemiş süt bardaklarını, güneş ışığı alan pencere önünde, sıcakta on dakika bekletiniz.

Sorular

1. Hidroklorik asit eklenmiş süt ile eklenmemiş süt arasında ne gibi farklılıklar gözlemlediniz?
Cevap : Hidroklorik asit eklenmiş bardaktaki süt özelliğini kaybetmiş.

2. Sonucu tahmininizle karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?
Cevap : Pek bir fark yoktu.

3. Midemizin salgıladığı salgılardan biri hidroklorik asittir. Buna göre besinler mideye geldiğinde ne gibi değişikliklere uğramaktadır?
Cevap : Mideye gelen yiyecekler burada erir ve bir çok değişime uğrar.

4. Besinlerin midemizde geçirdiği değişimin ağzımızda geçirdikleri değişimden farkı nedir?
Cevap : Ağzımızda tüm olarak giren yiyecekler midemizde parçalanır ve parçalanır.


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Sevgi Yayınları 

1. Yandaki sindirim sistemi modelinde numaralandırılarak gösterilen yapı ve organların adını numara sırasına göre yazınız.

Cevabı:

1…..diş tükürük bezleri…………..
2 ….yutak borusu……….
3 …..yemek borusu………………
4 ……mide………………
5 ……karaciğer……………..
6 ……pankreas……………..
7 …….mide asidi……………
8 ……kalın bağırsak……………..
9 ……ince bağırsak………………
10 …..anüs………………

2.Aşağıda karışık olarak verilen kelimeleri kullanarak anlamlı ve düzgün ifadeler oluşturunuz.

” kadar indirim, sisteminden, adı verilir. , kana, ayrılmasına, sindirim, parçalara, alınabilecek, küçük, besinlerin”

Cevap : Besinlerin parçalara ayrılmasına ve sindirim sisteminden kana alınabilecek parçalara ayrılmasına sindirim sistemi denir.

” parçalanma, şekline, besinlerin , olarak , bağlı , iki , şekilde , olayı , gerçekleşir “

Cevap : Sindirim..besinlerin parçalanma şekline bağlı olarak iki şekilde gerçekleşir.

3. Aşağıda bazı organlara ait resimler ve bu organların görevleri karışık düzende verilmiştir. Verilen resimlerle görevlerin yazılı olduğu kutucukları çizgi yardımıyla eşleştiriniz.

Cevap :

  • Yağların ince bağırsaktaki fiziksel sindirimine salgıladığı safra salgısı ile yardımcı olur.(safra kesesi )
  • Sindirim sonucu oluşan atık maddeleri anüse gönderir.(bağırsak)
  • Besinlerin mekanik sindirimini ve proteinlerin kimyasal sindirimini gerçekleştirir.(mide asidi)
  • Sindirilmiş besinlerin emilimini gerçekleştirerek bunların kana geçmesini sağlar.(karaciğer)
  • Karbonhidratlı, proteinli ve yağlı besinlerin sindirimi için gerekli salgıları üreterek onları ince bağırsağa gönderir.(mide)

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 38-39-40-41-42-43 Cevapları Sevgi Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ceyda
Yediğimiz besinlerin ne aşamalardan geçerek kana karıştığını bu etkinlik sayesinde öğrendim. Vücudumuzda bulunan sindirim organları ne kadar hassas ve önemli bir iş yapıyor gerçekten harika.
Konuya Bir Cevap Yazın

Son Yazılar

  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin