15 Nisan 2020, 7:24
 
Zahit Demir
Forum Moderatörümod
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
832
Mesajlar
0

6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 241-242 Cevapları Sevgi Yayınları

6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı  Cevapları Sevgi Yayınları 6.Ünite 3. BÖLÜM: Konu Değerlendirme 3

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 241 Cevapları Sevgi Yayınları

A. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrusunu altlarda bırakılan yerlere yazınız.

Cevap:

(D) 1. Alyuvar eksikliği sonucu meydana gelen kansızlığa “anemi” denir.
(D) 2. İnsülin hormonunun yetersiz salgılanması sonucu şeker hastalığı oluşur.
(D) 3. Ülser, mide sıvısının mide ve ince bağırsakta meydana getirdiği yaralardır.
(Y) 4. Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar ve bağımlılıklar ile mücadelede kamuya hizmet veren kurum Kızılay’dır.
(Y) 5. Zatürre, dolaşım sistemi hastalığıdır.

B. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

Cevap:

1. 18 yaşından büyük, sağlıklı kişilerin ölümleri hâlinde bazı doku ve organlarının, ihtiyacı olan kişilere nakledilmesi için izin vermesine Organ bağışı denir.
2. Böbreklerde bazı minerallerin birikmesi sonucu oluşan hastalığa böbrek taşı denir.
3. Büyüme hormonunun az salgılanması sonucu cücelik . oluşur.
4. Akciğer zarının iltihaplanması sonucu oluşan hastalığa zatürre denir.
5. Guatr tiroksin hormonunun az salgılanması sonucu oluşur.

C. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Su ve toprağında az miktarda iyot bulunan bölgelerde, insanların besinlerden yeteri kadar iyot alamadığı saptanmıştır.
Bu bölgede yaşayan insanların hangi iç salgı bezi ile ilgili sağlık sorunları yaşaması beklenir?

Cevap: Tiroit

2. Yandaki grafikte aralık ayı boyunca bir hastaneye gelen hastaların sayısı ve hastalıkları verilmiştir.
Buna göre, aralık ayında hastaneye gelen bireylerde hangi sistemlere ait hastalık görülmüştür?

Cevap: Solunum, boşaltım, sindirim, iç salgı sistemleri

3. Böbrek yetmezliği yaşayan bir bireye böbrek nakli yapılana kadar uygulanması gereken tedavide hangi makine kullanılır?

Cevap: Diyaliz


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 242 Cevapları Sevgi Yayınları

Ç. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Yukarıdaki grafikte bir insanın kan şekerindeki değişim gösterilmiştir.
Buna göre seçenekteki ifadelerden hangisi söylenebilir?

Cevap: D

A. I. zaman aralığında karaciğerden salgılanan hormonlar etkili olmuştur.
B. III. zaman aralığında glukagon hormonu fazla salgılanmıştır.
C. I. zaman aralığında karaciğerde depo edilen şeker miktarı değişmemiştir.
D. II. zaman aralığında insülin hormonu salgılanmıştır.

2. Trafik kazası geçiren bir yaralıya ilk yardım uygulanırken seçenekte verilenlerden hangisinin yapılması doğru olmaz?

Cevap: C

A. Herhangi bir tehlike yoksa hasta yerinden kımıldatılmamalıdır.
B. Hastanın yarasını görmesine izin verilmemelidir.
C. İlk yardımı bilmeden bile yaralıya yardım için müdahale edilmelidir.
D. Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır.

3. Doku ve organ nakli ile ilgili seçenekte verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Cevap: A

A. Organ bağışında kan uyumuna ve doku uyumuna bakılır.
B. Organ bağışı yapmak isteyen bir kişi yalnız tek bir organ bağışlayabilir.
C. Herkes organlarını her yaşta bağışlayabilir.
D. Hastanın tıbbi aciliyet durumu göz önünde bulundurulmaz.

4. Bilinçsiz ilaç kullanımı ile ilgili görseldeki afişi hazırlayan Zeynep’in aşağıdaki ifadelerinden hangisi yanlıştır?

Cevap: C

A. Bilinçsiz kullanılan ağrı kesiciler mide rahatsızlıklarına neden olabilir.
B. Doktor kontrolünde kullanılmayan antibiyotikler karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
C. Antibiyotik kullanımı sırasında sıvı tüketimi azaltılmalıdır.
D. İlaçlar hekimler tarafından reçete edilmelidir.

5. Belirli aralıklarla kan tahlili yaptıran Uğur’un kanındaki üre miktarının arttığı gözlenmiştir.

Buna göre Uğur ile ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi söylenemez?

Cevap: C

A. Böbrek yetmezliği yaşıyor olabilir.
B. Diyalize ihtiyaç duyabilir.
C. Böbrek üstü bezleri çalışmıyor olabilir.
D. Tedavi edilmezse böbrek nakline ihtiyacı olabilir.


Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 228-229-230-231-232-233-234-235-236-237-238-239-240 Cevapları Sevgi Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2020, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.