6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 20-21-22 Cevapları Sevgi Yayınları

Bu konu admin tarafından 1 sene önce açıldı, 744 kere okundu ve 1 Cevap verildi.
admin
Üyelik Zamanı: 1 ay önce
Konu Sayısı: 1394
Yanıt Sayısı: 0
1 sene önce

6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 20-21-22 Cevapları Sevgi Yayınları Meteorlar – Gök Taşları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları Sevgi Yayınları 

Uzaydan gelerek, Dünya atmosferine giren, atmosferdeki maddelere sürtünmesi sonucu yanarak ışık saçan katı cisimlere ne ad verilir?

Cevap : Bu tür cisimlere meteor ismi veririz. Meteorlar güneş sistemimizde yörüngesi belli olmadan oradan oraya uçan, sürtünme sonucu alev çıkaran gök cisimleridir.

Bu olayın gerçekleşmesi halk arasında nasıl adlandırılır?

Cevap : Bu tür olaylarda insanlar ” Yıldız Kaydı ” gibi betimlemeler yaparlar.

Asteroit olarak adlandırılan gök cisimlerinin meteorlardan fark nedir ?

Cevap : Uzayda bir çok farklı gök taşları vardır. Asteroit ve meteorlar arasında bir çok fark vardır. Asteroit’ler daha çok Jüpiter ve mars gezegenleri arasında dolanan bir yörüngeye sahip gök cisimleridir. Meteorlar ise uzayda yörüngesi belli olmayan tehlikeli taşlardır.


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları Sevgi Yayınları 

Etkinliğin Basamakları
• 4-5 kişilik gruplar oluşturunuz.
• Önce Güneş sistemini nasıl bir modelle göstereceğinizi tasarlayınız (Sadece Güneş ve gezegenleri esas alınız.)
• Modelinizi hangi malzemelerle yapacağınıza karar veriniz. Malzemenizi buna göre hazırlayınız.
• Modelinizde yer alacak gök cisimlerinin büyüklüklerini dikkate alarak malzemelerinizi belirleyiniz.
• Güneş sistemi modelinizi oluşturunuz.
• Oluşturduğunuz modelin, gezegenlerin Güneş’e uzaklıklarını, büyüklüklerini ve hareketlerini de temsil etmesini sağlayınız. Halkası olan gezegenlerin halkalarını da gösterebilirsiniz.
• Modelinizi sınıfta arkadaşlarınıza sununuz. Arkadaşlarınızın görüşlerini alınız.
Sorular

1. Modelinizi hangi malzemeleri kullanarak oluşturdunuz?

Cevap : Top, portakal, elma, kiraz.

2. Güneş sistemindeki gök cisimlerini büyükten küçüğe doğru nasıl sıralarsınız?

Cevap : Yıldız > Güneş > Dünya > Ay

3. Gezegenlerin Güneş’e uzaklıklarını, yakından uzağa doğru nasıl sıralarsınız?

Cevap : Gezegenler arasında güneşe yakınlık olarak gezegenleri sıralayacak olursak ; Merkür > Venüs > Dünya > Mars > Jüpiter > Satürn > Uranüs > Neptün olarak sıralarız.

4. Gezegenler Güneş’in etrafında sadece kendi yörüngelerinde mi hareket ediyor? Bu neden önemlidir?

Cevap : Uzayda her şey bir uyum içinde hareket eder. Bir çok gezegen bilindiği üzere sadece dünyamızın etrafındaki yörüngede döner. Gezegenler arasında bir birini çeken manyetik bir güç bu uyumu gerçekleştirir.

5. Modeliniz diğer gruplarca beğenildi mi? Eleştirilen yönleri varsa bunlar neler oldu?

Cevap : Beğenildi.


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Sevgi Yayınları 

Gezegenlerin adını, Güneş’e yakınlıklarına göre en yakın olandan başlayarak aşağıdaki boşluklara yazınız.

*Merkür
*Venüs
*Dünya
*Mars
*Jüpiter
*Satürn
*Uranüs
*Neptün
*plüton

Gezegenlerin adını, en büyük olandan başlayarak aşağıdaki boşluklara sırayla yazınız.

Cevap . Güneş sistemimizde bulunan en büyük gezegenden en küçüğe doğru sıralanışı şöyledir ;

En büyüğü Jüpiter, en küçüğü de Merkür gezegenidir. Mars, Venüs, Dünya, Neptün, Uranüs, Satürn de bu iki gezegen arasında orta büyüklükte ki gezegenlerdir.

Uydusu bulunan gezegenlerin ismini yazınız.

Cevap : Güneş sisteminde bulunan her gezegenin uydusu yoktur. Uydusu olan gezegenler şu şekildedir ;

Dünyamızın uydusu Ay’dır.
Mars gezegeninin iki adet uydusu bulunmaktadır.
Jüpiter gezegeninin ise 63 adet uydusu bulunmaktadır.
Satürn gezegeninin 60 adet uydusu bulunmaktadır.
Uranüs gezegeninin 27 adet uydusu bulunmaktadır.
Neptün gezegeninin ise 13 adet uydusu bulunmaktadır.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 17-18-19 Cevapları Sevgi Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Anonim
Meteorlar boşlukta başıboş olarak dolaşırlar ve bazen dünyamızın atmosferine girerler. Atmosfere girdiklerinde ise yanarak kül olurlar. Buna halk arasında yıldız kayması da denir ama yıldızlar kaymaz.
Konuya Bir Cevap Yazın

Son Yazılar

  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin