6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 137-138 Cevapları Sevgi Yayınları

Bu konu admin tarafından 11 ay önce açıldı, 45 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
admin
Üyelik Zamanı: 2 ay önce
Konu Sayısı: 1381
Yanıt Sayısı: 0
11 ay önce

6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı  Cevapları Sevgi Yayınları 4.Ünite 2. BÖLÜM: YOĞUNLUK:Konu Değerlendirme 2

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları Sevgi Yayınları

A. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğru biçimlerini altlarındaki yerlere yazınız.

(D) 1. Kütle/hacim oranı, bir maddenin yoğunluğuna eşittir.

(Y) 2. Yoğunluk “V “ sembolü ile gösterilir.

Cevap:Yoğunluk “D “ sembolü ile gösterilir.

(D) 3. Yoğunluk birimi g / cm3tür.

(D)4. Birbirine karışmayan sıvılardan yoğunluğu küçük olan sıvı, yoğunluğu büyük olan sıvının üstünde kalır.

(Y)5. Buzun yoğunluğu, suyun yoğunluğundan büyüktür.

Cevap: Buzun yoğunluğu, suyun yoğunluğundan küçüktür.

B. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

Cevap:

1. Aynı hacme sahip farklı maddeler farklı yoğunluklara sahiptir.
2. Düzgün şekli olmayan bir katının hacmi dereceli silindir kullanılarak bulunabilir.
3. Yoğunluk saf maddeler için ayırt edici  bir özelliktir.
4. Birbiri içerisinde çözünmeyen sıvılardan, yoğunluğu büyük olan sıvı altta toplanır.
5. Bir madde hâl değiştirdiğinde .yoğunluğu değişir.

C. Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1. Buz dağlarının suyun üzerinde yüzmesi, suyun hangi özelliği ile açıklanabilir?

Cevap:Suyun yoğunluğu buzun yoğunluğundan fazla olması

2. Bir bardak maden suyunun üzerinde buz parçalarının yüzmesinin nedeni ne olabilir?

Cevap:Buzun yoğunluğunun maden suyunun yoğunluğundan küçük olması

3. Düzgün şekli olmayan katı maddelerin hacimleri sıvı yardımıyla ölçülebilirken, çayın içine atılan küp şekerin hacmi ölçülemez. Bu durumun nedeni nedir?

Cevap:Küp şeker suda çözüldüğü için ölçülemez.

4. Küçük bir toplu iğne suya atıldığında batarken tonlarca ağırlığa sahip bir geminin suda yüzebilmesinin nedeni nedir?

Cevap:Geminin yoğunluğu, iğnenin ve suyun yoğunluğundan küçüktür.

5. Birbirine karışmayan K, L ve M sıvıları aynı kaba konulduklarında görünümleri
şekildeki gibi oluyor. Sıvıların yoğunlukları arasındaki ilişki nasıldır?

Cevap:L>K>M


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 138 Cevapları Sevgi Yayınları

Ç. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Birbirine karışmayan A, B ve C sıvılarını bir kap içerisine koyan Umut, sıvıların kap içerisinde aşağıdaki şekilde olduğu gibi durduğunu gözlemliyor.

Umut, bu gözlemi ile aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşabilir?

Cevap:A

A. C maddesinin yoğunluğu en küçüktür.
B. A ve B maddelerinin yoğunlukları eşittir.
C. A ve C maddeleri B’den daha yoğundur.
D. A maddesinin yoğunluğu en küçüktür.

2.Bu tabloya göre K, L, M ve N saf maddeleri için aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenebilir?

Cevap:D

A. Cisimlerin hacimleri eşittir.
B. Cisimlerin sıcaklıkları eşittir.
C. Cisimlerin kütleleri eşittir.
D. Cisimler, farklı maddelerden yapılmıştır.

3.Yukarıda kütle-hacim grafiği verilen maddenin yoğunluğu kaç g/cm3’tür?

Cevap:D

A. 2 B. 3 C. 4 D. 5

4. Kış aylarında bazı göller donsa bile göllerde yaşayan canlılar hayatlarını devam ettirebilirler.
Bu durum suyun hangi özelliği ile açıklanabilir?

Cevap:D

A. Su donarken hacmi azalır.
B. Su donarken yoğunluğu artar.
C. Su donarken kütlesi artar.
D. Su donarken yoğunluğu azalır.

5.İçinde 120 cm3 su bulunan dereceli silindir hassas teraziye konulduğunda 150 gramı göstermektedir.
Dereceli silindirin içine bir taş bırakıldığında silindir 150 cm3ü ve hassas terazi 210 gramı
gösterdiğine göre taşın yoğunluğu kaç g/cm3 tür?

Cevap:B

A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 123-124-125-126-132-133-134-135 Cevapları Sevgi Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Konuya Bir Cevap Yazın


  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin