6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 121-122 Cevapları Sevgi Yayınları

Bu konu admin tarafından 11 ay önce açıldı, 42 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
admin
Üyelik Zamanı: 2 ay önce
Konu Sayısı: 1381
Yanıt Sayısı: 0
11 ay önce

6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı  Cevapları Sevgi Yayınları 4.Ünite 1. BÖLÜM: MADDENİN TANECİKLİ YAPISI KONU DEĞERLENDİRME

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları Sevgi Yayınları

A. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğuna karar verdiğiniz cümlenin doğrusunu altlarında bırakılan yerlere yazınız.

Cevap:

(D) 1. Havayı oluşturan tanecikler arasında boşluk çok fazla olduğu için hava sıkıştırılabilir.

(Y) 2. Sıvı maddeler katı hâle geçerken tanecikleri arasındaki boşluk artar.

Cevap:Sıvı maddeler katı hâle geçerken tanecikleri arasındaki boşluk azalır.

(D) 3. Bütün maddelerin tanecikleri titreşim hareketi yapar.

(Y) 4. Gaz maddelerin tanecikleri öteleme hareketi yapamaz.

Cevap:Gaz maddelerin tanecikleri öteleme hareketi yapar.

(D) 5. Sıvı tanecikleri birbirinin üzerinden kayabilir.
B. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

Cevap:

1. Sıvı ve gaz maddelerin tanecikleri katı maddeden farklı olarak dönme ve Öteleme
hareketi yapar.
2. Isı alan maddelerin tanecikleri daha .hızlı hareket eder.
3. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok  fazla  olduğu için gazlar bulundukları kabı
tamamen doldurur.
4. Sünger, pamuk gibi maddelerin sıkıştırılabilmesinin nedeni yapılarında hava bulunmasıdır.
5. Bütün maddeler tanecikli, hareketli, . boşluklu yapıdadır.

C. Aşağıdaki soruları kısaca yanıtlayınız.

1. Sıvı ve gaz maddelerinin akışkan olmasını sağlayan tanecik hareketi hangisidir?

Cevap:Dönme ve öteleme

2. Maddenin hangi hâli sadece titreşim hareketi yapar?

Cevap:Katı

3. Çakmakların içine gaz doldurulurken gaz maddelerin hangi özelliğinden yararlanılır?

Cevap:Sıkıştırılabilirlik

4. Katı hâldeki maddelerin sıkıştırılamamasının nedeni nedir?

Cevap:Tanecikler arasındaki boşluğun az olması.

5. Katı hâlden sıvı hâle geçen bir madde hangi tanecik hareketlerini yapmaya başlar?

Cevap:Öteleme ve dönme


6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları Sevgi Yayınları

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Katı, sıvı ve gaz hâlde oldukları bilinen K, L ve M maddelerinin tanecikleri arasındaki boşluk grafikte gösterilmiştir.

Bu maddelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Cevap:D

A. K hâlindeki madde akışkandır.
B. M hâlindeki madde öteleme hareketi yapabilir.
C. L hâlindeki madde sadece titreşim hareketi yapar.
D. K hâlindeki madde sadece öteleme ve dönme hareketi yapar.

2.İçerisinde hava bulunan şırınganın ucunu Şekil I’deki gibi kapatan Gizem, şırınganın pistonunu ittirerek Şekil II’deki konuma getiriyor.
Bu deney ile aşağıdaki ifadelerden hangisine ulaşılamaz?

Cevap:D

A. Gaz taneciklerinin arasında boşluk bulunur.
B. Gazlar sıkıştırılabilir.
C. Gazlar bulundukları kabı doldururlar.
D. Gaz maddelerin tanecikleri sadece titreşim hareketi yapar.

3. Aşağıda verilen maddelerden hangisinin tanecikleri öteleme ve dönme hareketi yapamaz?

Cevap:A

4.Tanecik modeli verilen bu madde ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Cevap:C

A. Tanecikleri dönme hareketi yapabilir.
B. Tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır.
C. Tanecikleri titreşim hareketi yapabilir.
D. Sıkıştırılabilir.

5.Kapalı bir kapta sıcaklığı artırılan su için aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenebilir?

Cevap:A

A. Taneciklerin hareketliliği artar.
B. Tanecikleri sadece dönme hareketi yapar.
C. Tanecikleri öteleme hareketi yapamaz.
D. Taneciklerin sayısı artar.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 112-113-114-115-116-117-118 Cevapları Sevgi Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Konuya Bir Cevap Yazın


  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin