30 Aralık 2019, 18:28
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
392
Mesajlar
0

5. Sınıf Türkçe Sayfa 64-65-66 Cevapları Anıttepe Yayınları

2019 – 2020 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 2. TEMA: MİLLÎ MÜCADELE VE ATATÜRK TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Anıttepe Yayınları

A. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

1. Yazar anlattığı günü nasıl tasvir etmiştir?

Cevap: Yazar betimlemeler yaparak günü anlatmıştır.zırhlısı erimiş
gümüşü andıran denizin sularını bıçak gibi yarıyor

2. Hamilton ve kurmay heyeti kıyıları niçin inceliyor olabilirler?

Cevap: Güçlü dürbünlerle bakarak kıyıda herhangi bir tuzak olup olmadığına bakıyorlardı.

3. Emir subayı ile Esat Paşa, Queen Elizabeth’i niçin ihtişamlı buluyor olabilirler?

Cevap: Çünkü bu güne kadar benzeri görülmeyen bir gemi olduğu için.

4. Esat Paşa, savaşın bir ilim olduğuna karşı çıkmıyor ancak bunu yetersiz buluyor.
Niçin?

Cevap: Çünkü gelen misafirlerin kahramanlık, vatan sevgisi gibi duygulardan aldığını bilmedikleri için yetersiz buluyorlar.

5. Esat Paşa’ya göre savaşın asıl gıdası nedir?

Cevap: Vatan sevgisi ve kahramanlık

6. Metindeki altı çizili söz öbeğinin cümleye olan katkısını açıklayınız.

Cevap: ‘boy veren’

Yeşermeye büyümeye başlayan otlardan bahsedilmektedir.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları Anıttepe Yayınları

7. “Kahramanlık, vatan sevgisi” gibi duygulara sahip olmayan biri savaşabilir mi?
Neden?

Cevap: Bu duygulardan mahrum olan bir insan sadece para için savaşır. Oda belli bi yerer kadar çünkü bu dünyada canını feda edecek bir insanın içinde kahramanlık, vatan bayrak sevgisi olmadıkça o insan vatanı uğruna savaşamaz.

8. Savaş, dünya barışını nasıl etkiler? Açıklayınız.

Cevap: Savaşlar yüzünden birçok kadın, çocuk genç,yaşlı kısacası insanların hayatına mâl oluyor. Ülkelerin yıkımına, şehirlerin yağmalayıp yıkılmalarına sebep oluyor. Kısacası insan hayatını ve barış olmasını olumsuz etkiliyor.

B. Aşağıdaki cümlede verilenleri okuyunuz. Doğru (D) ya da Yanlış (Y) oklarını takip
ederek kaç numaralı kapıya ulaştığınızı yazınız.

Cevap:

5. Sınıf Türkçe Sayfa 64-65-66 Cevapları Anıttepe Yayınları

Ben    4     numaralı kapıya ulaştım.

C. Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları doldurunuz.

•“Rüzgâr, sanki bu kel tepelere hiç uğramamaya yemin etmişti.” cümlesinde altı çizili
kelimenin eş anlamlısı ……yel…………. dir.
•“Yüzünde acı tebessüm belirdi.” cümlesinde ……yüz………… kelimesi eş seslidir.
•“Taarruz ve saldırı kararına kim itaat eder.” cümlesinde ………taarruz…….. eş
anlamlıdır.
•“Aşağı yukarı üç yıldır buralara uğramıyorlar.” cümlesinde ikileme …..zıt………….
anlamlı kelimelerden oluşmuştur.

. Aşağıdaki cümlelerde abartma anlamı olan cümlenin başına “A”, koşul anlamı olan
cümlenin başına “K”, benzetme anlamı olan cümlenin başına “B” yazınız.

(A ) Mutfakta dağ kadar bulaşık birikmişti.
(K ) Zamanında evden çıksaydın şimdi otobüsü kaçırmazdın.
(B ) Fırtınalı bu gecede bir deniz feneri gibi yalnızdım.
(A ) İstediği olmadığı için yine kıyameti kopardı.
(B ) Bizim vatanımız bir cennet, çocuklar.
(K ) Babam erken gelirse ödevlerimi birlikte yapacağız.
(B ) İnsan bir ormandır, derdi annem.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları Anıttepe Yayınları

D. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde soru işareti yanlış kullanılmıştır?

Cevap: B
A) Gel deseydim sen de gelir miydin?
B) Bahar geldi mi içim neşe ile dolar?
C) Bu sene tatile nereye gideceksiniz?
D) Bahçedeki elmaları siz mi topladınız?

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki noktanın kullanımında yanlışlık yapılmıştır?

Cevap:D
A) Aslı merakla sordu: “Ne okuyorsunuz?”
B) Bizim bahçede şu ağaçlar vardır: akasya, ıhlamur.
C) Dedem bize hep şöyle seslenirdi: “Kuzularım!”
D) Erkenden uyandı: Kuşların cıvıltılarını dinledi.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık
yapılmıştır?

Cevap:B
A) Yarınki gezide Ankara Kalesi de ziyaret edilecek.
B) Serkan Bey, seninle özel konuşacakmış.
C) Anneler gününde anneme güzel bir hediyem olacak.
D) Şimdi İstanbul’da bahar ne güzeldir.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartma anlamı vardır?

Cevap:B
A) Mor menekşe hüzünlü şarkılar söylerdi.
B) Ev fırın gibi yanıyordu.
C) Küçük kızın inci gibi dişleri vardı.
D) Ağaçlar gelin gibi süslenmişti.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde insan dışı bir varlık insana ait özellikler kazanmıştır?

Cevap:A
A) Bir sarmaşık uyanıyordu uykusundan.
B) Güneş gibi parlıyordu saçları.
C) Üzüm üzüm gözleri ne de güzeldi.
D) Bekleye bekleye ağaç oldum.


Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Sayfa 59-60-61 Cevapları Anıttepe Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • 20 Ekim 2019 | 17:05:53
    ali

    ali
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Bu tema sayesinde bir çok bilgiyi öğrenmiş oldum. Bu sayfada bulunan değerlendirme soruları da öğrendiğim bilgileri iyice pekiştirmemi sağladı. Yazan kişinin ellerine sağlık.

     
  • 12 Kasım 2019 | 12:14:39
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Bence çok güzel bir sayfa herşeyi açık ve net gösteriyor çok beğendim

     
  • 12 Kasım 2019 | 20:53:24
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    TEŞEKÜRLER EDERİM BUNUN SAYESİNDE ÖDEVLERİMİ YAPTIM TEŞEKÜRLER.

     
  • 15 Kasım 2019 | 10:20:48
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Ödevimi unutmuştum bu site sayesinde ödevimi yetiştirmemi sağladı

     
  • Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


    Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
    2019-2020, Forum Eodev.
    Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
    Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.