5. Sınıf Türkçe Sayfa 36-37-38 Cevapları Anıttepe Yayınları

Bu konu admin tarafından 1 sene önce açıldı, 6225 kere okundu ve 1 Cevap verildi.
admin
Üyelik Zamanı: 2 ay önce
Konu Sayısı: 1381
Yanıt Sayısı: 0
1 sene önce

2019 – 2020 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 1. TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI Cevapları


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Anıttepe Yayınları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Anıttepe Yayınları

A. 1, 2, 3, 4 ve 5. soruları yukarıdaki şiire göre cevaplayınız.

1. Yukarıdaki şiirde şairin yüreğinde yeni soluk yatakları oluşturan nedir?
Cevap : Sevecenliğin yarattığı hayat şairin yüreğinde yeni soluk yatakları oluşturmuştur.

2. “Gözlerinin içi gülmek.” deyimi şiirde nasıl kullanılmıştır? Bu sözün şiire katkısını açıklayınız.
Cevap : Bu söz şiirin anlamsal açıdan daha iyi anlaşılmasını ve cümleye anlam derinliği katması bakımından olumlu etki yaratmıştır. Bu deyim insanı mutlu eden, huzur veren bir anlamda kullanılmıştır.

3. Yukarıdaki şiirde anlatılanlara katılıyor musunuz? Niçin?
Cevap : Şiirde anlatılanlara katılıyorum. Bende ormana gitsem orman aklımı boşaltır ve bütün negatif düşüncelerden arınırım.

4. Yukarıdaki şiirin ana duygusu nedir?
Cevap : Doğanın güzelliği karşısında dünya dertlerini unutmak mümkündür.

5. Şiirde koyu renkle yazılmış kelimeleri gerçek ve mecaz anlamda birer cümlede kullanınız.

Kirlenmiş kelimesi Gerçek Anlam : Dün giyindiğim kıyafetler çok kirliydi.
Kirlenmiş kelimesi Mecaz Anlam : Onu gerçekten sevmiyorum, sahnede kirlilikten fazlası değil.

Acıdan kelimesi Gerçek Anlam : Acıdan ağlayacak hale geldim.
Acıdan kelimesi Mecaz Anlam : Bu acı hayattan yıllardık çektiğim yeter.

B. Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerde verilen bilgiler doğru ise cümlenin başına “D”, yanlışsa “Y” yazınız.

( D ) 1. “Öğleden beri yorgunluğum giderek artıyor.” cümlesindeki “yorgunluğum” kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.
( D ) 2. “Çocukların hesapsız sevgisini öğretmen olunca tattım.” cümlesindeki altı çizili kelime mecaz anlamda kullanılmıştır.
( D ) 3. “Küçükleri sevmek, büyükleri saymak bizim kültürümüzde her daim önemlidir.” cümlesinde virgül sıralı cümleleri ayırmak için kullanılmıştır.
( Y ) 4. “Arkadaşlarla saat 10.30’da Galata Kulesi önünde buluşacağız.” cümlesinde nokta doğru kullanılmamıştır


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Anıttepe Yayınları

C. Aşağıda verilen cümlelerdeki altı çizili kelimeleri gerçek veya mecaz ilişkisi yönünden tamamlayınız

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Anıttepe Yayınları

Ç. Aşağıdaki metni okuyunuz.

Sevgi, bütün kapıları açan sihirli bir anahtardır. Onunla açamayacağınız kapı yoktur. İster bu kapı öfkeyle kapanmış olsun isterse kırgınlıkla hiç fark etmez. Sevgi bir bakışıyla, bir sözüyle açar o kapıyı. Öğretmen sevgiyle öğretirse öğrenemeyecek öğrenci yoktur. İşçi sevgiyle çalışırsa bitiremeyeceği iş yoktur. Bahçıvan sevgiyle sularsa yeşermeyecek toprak yoktur.

1 ve 2. soruları metne göre cevaplayınız.

1. Bu metnin konusu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Sevginin gücü

2. Bu metinde anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) Sevgi, sorunları çözecek özelliktedir.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “almak” kelimesi diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?
Cevap : B) Onun kaydını bu okula alalım.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir kelime kullanılmıştır?
Cevap : D) Bir güneş gibi aydınlattın bizi.

5. Aşağıdakilerin hangisinde virgül diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?
Cevap : B) Buraya kadar gelmiş, bize de uğramıştı.

D. Aşağıdaki çocukların konuşmalarını değerlendiriniz.

İlsu, Bilge, Yiğit, Mert konuşma becerisi üzerine fikirlerini söylemektedir. Çocuklardan hangilerinin fikirlerine katıldığınızı nedeniyle birlikte yazınız.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Anıttepe Yayınlarıı

Ben, ……….BİLGE’NİN………. söylediklerine katılıyorum. Çünkü…. Yüksek sesle konuşmak karşımızdaki kişinin bizi daha iyi anlayacağı manasına gelmez. Tam tersine anlaşılmamızı güçlendirir…..

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Sayfa 28-29-30-31-32-33 Cevapları Anıttepe Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Forum Kitabı Benzer Konuları:

  • türkçe 5 sınıf 36
  • 5 sınıf türkçe ders kitabı sayfa 34 35 36 37
  • turkce doerskitabi 5sinif 36 sayfa
Anonim
Türkçede anlatım anlamlarını anlayabilmek için çok fazla okumak gerekiyor.Okudukça kelime hazinemiz büyür ve daha kolay anlarız.Şiirler için ise hissetmek gerekiyor o zaman anlayabiliriz
Konuya Bir Cevap Yazın


  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin