24 Haziran 2020, 18:37
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
387
Mesajlar
0

5. Sınıf Türkçe Sayfa 216-217-218-219 Cevapları Anıttepe Yayınları

2019 – 2020 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 7. TEMA: TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI Metni Etkinlik Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 216 Cevapları Anıttepe Yayınlar

A. 1, 2, 3, 4 ve 5. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.
1. Çiftçinin başı oğullarıyla niçin derttedir?

Cevap: Oğulları birbirleri ile geçinemezler kavga ederlermiş.

2. Çiftçi, oğullarını kötü huylarından vazgeçirebilmek için ne yapmıştır?

Cevap: Bir demet çubuğu oğullarına vererek kırmalarını istemiştir. Oğulları çubukları kıramamışlardır.  Tek tek çubukları verip kırmalarını istemiş bu sefer çubukları kırmışlar. Çiftçi bunun üzerine birlikte olursanız hiçbir şey olmaz demiş.

3. Yukarıdaki metnin konusu ve ana fikri nedir?

Cevap: Konusu birlik ve beraberliktir. Ana fikri ise birlikte olunduğu zaman her işin üstesinden gelebiliriz.

4. Bu metni bir atasözüyle tamamalayınız. Atasözünün metnin anlamına katkısını açıklayınız.

Cevap: Birlikten kuvvet doğar.

5. Çiftçinin yerinde siz olsaydınız çocuklarınızı bu kötü huydan vazgeçirmek için ne yapardınız? Açıklayınız.

Cevap: Ben kötü olan olayları anlatarak onları gerçeği göstermeye çalışırdım.

B. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ”Y” yazınız.

Cevap:

(D) “ Yemyeşil ve tertemiz bir doğaya merhaba demek ne güzel.” cümlesi kişisel görüş
bildirir.
(Y) “Şehrin ışıkları tek tek sönmeye başladı.” cümlesinde ünlü düşmesine uğramış kelime yoktur.
(Y) “Dağcıların uğrak yeri olan bu dağlara 2. gelişimizdi.” cümlesinde yazım yanlışı
vardır.
(D) “Sokakta bu saatlerde ses seda olmazdı.” cümlesinde ikileme eş anlamlı kelimelerden oluşmuştur.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 217 Cevapları Anıttepe Yayınlar

C. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşlukları doldurunuz.

Cevap:

• “Onun söylediklerine güvenim tamdır.” cümlesinde “güven” kelimesi yerine itimat  kelimesini kullanabiliriz.
• “Sıra arkadaşım arka sokağımızdaki 32 numaralı apartmanın 3. katında oturuyor.”
cümlesindeki sayıların yazımı doğrudur.
• “Üç arkadaş köyümüzün yakınlarındaki mağaraya gidecek ve köylünün anlattığı efsanenin
gerçekliğini kendimiz de deneyecektik.” cümlesinin alındığı yazının türü öyküdür

Ç. 1, 2, 3 ve 4. soruları paragrafa göre cevaplayınız.

1. Yukarıdaki paragrafa göre yazar iletişimi nasıl tanımlamaktadır?

Cevap: B

A) İyi ya da kötüyü ayırmak
B) Paylaşmak ve ortaklık kurmak
C) Tartışarak fikir birliği sağlamak
D) Toplumu geliştirecek kazanımlar yapmak

2. Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir?

Cevap: D

A) Sorunların konuşularak çözüme ulaşacağına
B) Kişilerin düşüncelerini özgürce söylediği ortamların toplumları geliştireceğine
C) Toplumsal kalkınmanın sağlanmasında iletişimin önemine
D) Yanlış olan şeylerin konuşulmasının anlamsız olduğuna

3. Yukarıdaki paragrafta yazarın okuyucuya iletmek istediği ileti aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A

A) Toplumların ilerlemesinde iletişim oldukça önemlidir.
B) İletişim, her ortamda sağlanmalıdır.
C) Toplumlar iyiye ulaşmak için çalışmalıdır.
D) Teknoloji iletişimin gelişmesini sağlamıştır.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 218 Cevapları Anıttepe Yayınlar

4. Paragrafta geçen “birey” kelimesi yerine aşağıdaki kelimelerden hangisi kullanılabilir?

Cevap: C

A) kadın
B) erkek
C) kişi
D) toplum

5. Aşağıdaki cümlelerde geçen ikilemelerden hangisi zıt anlamlı kelimelerden oluşmuştur?

Cevap: A

A) Bu işten az çok ben de anlarım.
B) Kimsesiz adam eski püskü elbiseler giyiyordu.
C) Merdivenlerden yavaş yavaş çıkın.
D) Yastığa başını koyar koymaz uyudu.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayıların yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?

Cevap: A

A) Sabaha kadar 3’erli gruplar hâlinde yürüdük .
B) Babasından ikişer daire miras kaldı.
C) On yedi yaşında da olsa o, bir çocuktu.
D) Seninle 5,2 km yürüdüğümüz günleri unutma.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesine uğramış bir kelime vardır?

Cevap: D

A) Yaptıklarını mutlaka gözden geçir.
B) Aylar sonra kapımıza gelmişti küçük köpek.
C) Sonuçları birazdan doktora gösteririz.
D) Heyecandan karnıma ağrılar girmişti.

8. Aşağıdakilerin hangisinde virgülün kullanımı yanlıştır?

Cevap: C

A) Kadıköy’e sür, dedi telaşla.
B) Vapur, limana doğru ağır ağır yol alıyordu.
C) Dostluğun, huzurunu hiçbir yerde bulamazsın.
D) Peki, bu sefer senin dediğin olsun.


Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Sayfa 212-213-214 Cevapları Anıttepe Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2020, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.