8 Mart 2020, 1:47
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
386
Mesajlar
0

5. Sınıf Türkçe Sayfa 188-189-190 Cevapları Anıttepe Yayınları

2019 – 2020 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 6. TEMA: TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI Metni Etkinlik Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları Anıttepe Yayınlar

A. 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. soruları yukarıdaki paragrafa göre cevaplayınız.

1. Sağlık size hangi kelimeleri çağrıştırıyor?

Cevap: Zinde canlı olmak, spor yapmak, faydalı beslenmek, iyi bir vücut

2. Sağlıklı olmak demek sadece bedenimizin mi sağlıklı olmasıdır? Açıklayınız.

Cevap: Hayır ruhen de sağlıklı olmamız gerekir.

3. Yazara göre sağlıklı kişilerde hangi özellikler vardır?

Cevap: İyimser, keyifli olurlar. Çevresiyle uyumlu olurlar ve yaşamdan zevk alırlar.

4. Sağlıklı insan gerçekten yaratıcı olur mu?

Cevap: Evet olur. Çünkü sağlıklı insan hep iyi düşünür ve iyi fikirler üretir.

5. Siz, sağlıklı olmak için neler yapıyorsunuz?

Cevap: Beslenmeme dikkat edip günlük sporumu yapıyorum.

6. “Sağlık” kelimesini metindeki anlamıyla bir cümlede kullanınız.

Cevap: Sağlıklı olmak insanın mutluluğunu arttırır.

B. Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları doldurunuz.

Cevap:

• “Bir hafta sonra İstanbul’a veda edeceğim.” cümlesinde “edeceğim” kelimesi
ünsüz yumuşamasına uğramıştır.
• “Sınıf panosunda, yazdığımız şiirleri sergiliyoruz.” cümlesindeki “sergiliyoruz”
kelimesinde ünlü daralması vardır.
• “Bir zamanlar ekmeğimizi bölüşürdük.” cümlesinde ses olaylarından ünsüz yumuşaması vardır.
• “Bahçedeki gülleri martta buduyoruz.” cümlesindeki “buduyoruz” kelimesinde ……
ünlü daralması olmuştur.
• “Onlar; o akşam komşumuzun hasta olan oğlunu ziyaret etmek için gittiler.” cümlesinde noktalama yanlışına sebep olan noktalama işareti noktalı virgül dür.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 189 Cevapları Anıttepe Yayınlar

C. Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

1. Aşağıdaki cümlelerde verilen bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların
başına “Y” yazınız.

Cevap:

(D) “Memleketimi ne çok özledim.” cümlesi duygu bildirir.
(D) “Yıllar sonra kavuşmuştuk ama çok uzun vakit geçiremedik.” cümlesinde altı çizili
kelime cümlenin anlam bütünlüğüne uygun kullanılmıştır.
(Y) “Dağlar dile gelip konuştu.” cümlesinde ünsüz yumuşaması vardır.
(D) “Ufuk, o gün erkenden uyandı, odasının penceresinden köyünün yaylalarına baktı.
Güneş çoktan doğmuş, hava ısınmaya başlamıştı.” cümlesi bir olay yazısından alınmıştır.

2. Aşağıdaki yay ayraç işaretinin yanlış kullanıldığı cümlenin başına “X” koyunuz.

Cevap:

() Şair (1340 – 1380) şiirlerinde insan sevgisi, yurt özlemi gibi konuları dile getirmiştir.
(X) Önce (öğrencim) diyen öğretmenleri olmalı milletlerin.
() (Hacivat gazel okuyarak içeri girer.)
Hacivat: Yâr bana bir eğlence medet!
() Moliere (Molyer) adını duyunca “Cimri” gelir aklıma.

Ç. 1, 2 ve 3. soruları paragrafa göre cevaplayınız.

Sağlıklı bir hayat için uyku, yemek içmek kadar önemli bir ihtiyaçtır. Uyku sayesinde
beden dinlenir, zihin yenilenir. Organlar kendini tamir eder. Çocuklar uyudukça büyür; gençler, orta yaşlılar ve yaşlılar uykuyla sağlıklarını korur. Herkes için geçerli olan sabit bir uyku süresi yoktur. Bu süre kişiden kişiye, bünyeden bünyeye farklılık gösterir. Ancak insanların büyük bir bölümü için ortalama uyku süresi 6-8 saattir. Bununla beraber insan, hayatının farklı evrelerinde daha az ya da daha çok uykuya ihtiyaç duyabilir.

1. Paragrafın ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A

A) Uyku temel ihtiyaçtır.
B) Çocuklar yaşlılara göre daha çok uyumalıdır.
C) Uyumamak sağlık sorunlarını beraberinde getirir.
D) Sekiz saat uyku en uygun olandır.

2. Paragrafta aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

Cevap: D

A) Uykunun vücudumuza yararları nelerdir?
B) Herkes için uyku süresi aynı mıdır?
C) Ortalama uyku süresi kaç saattir?
D) Uykuya en çok ihtiyacı olan yaş grubu hangisidir?

3. Paragraf için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Cevap: A

A) Olay yazısından alınmıştır.
B) Bilgilendirici yazıdır.
C) Nesnel cümleler çoğunluktadır.
D) Karşılaştırma cümlesine yer verilmiştir.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 190  Cevapları Anıttepe Yayınlar

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “büyümek” kelimesi “Çocuklar uyudukça büyür.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

Cevap: C

A) Tartışma giderek büyüdü.
B) Kitap toplama kampanyamızı büyüttük.
C) Kardeşim biraz daha büyüdü.
D) Şirketimiz yüzde elli büyüdü.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kişisel görüş bildirir?

Cevap: D

A) Yazarın son kitabı yüz bin satmış.
B) Yazdıkları, lisenin edebiyat dergisinde yayımlandı.
C) Kitapları bir köy okuluna göndermek üzere topladı.
D) Son dönemin en güzel romanlarından birini yazmış.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “el” kelimesi deyim içinde kullanılmamıştır?

Cevap: C

A) Bu işe de el atarsak işimizi kısa sürede tamamlarız.
B) Günlerdir bu dosyalara el sürmedik.
C) Çocuk elini kapıya sıkıştırmış.
D) Bu işten elini eteğini çekti.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı vardır?

Cevap: D

A) Düşünür ( ? – 1102) dili doğru kullanışıyla tanınıyordu.
B) Bu zamansız gelişin sebebi neymiş?
C) En sevdiği meyveler şunlardı: portakal ve elma.
D) Çürük meyveleri hangi kasaya doldurdu bilmiyorum?

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması vardır?

Cevap: C

A) Okuduğu hikâyeden çok etkilenmişti.
B) Her sabah süt içiyorum.
C) Onun bizimle geleceğini sanmıyorum.
D) İşleri zamanında yetiştirdik.


Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Sayfa 183-184-185-186 Cevapları Anıttepe Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2020, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.