1 Nisan 2020, 17:08
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
365
Mesajlar
0

5. Sınıf Türkçe Sayfa 172-173-174-175-176-177 Cevapları Anıttepe Yayınları

2019 – 2020 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 6. TEMA: SAĞLIK VE SPOR:ÇİTLEMBİK Metni Etkinlik Cevapları

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları Anıttepe Yayınlar

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. İlk yardım ile ilgili araştırmalarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Anıttepe Yayınlar

2. İlk yardımın önemli olduğunu düşünüyor musunuz? Neden?

Cevap: Evet düşünüyorum. Çünkü ilk yardım kişiyi ölümden döndürebilen bir yardımdır.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları Anıttepe Yayınlar

1. ETKİNLİK Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimeler ve kelimelerin anlamları verilmiştir.
Bu kelimeleri, anlamlarıyla eşleştiriniz.

Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları Anıttepe Yayınlar

2. ETKİNLİK Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Süleyman niçin ağaca çıkmıştır?

Cevap: Ağaçta yetişen meyveleri toplamak için çıkmıştır.

2. Hasan, Süleyman’ı nasıl uyarmıştır?

Cevap: ”Süleyman, bastığın dala dikkat et!” diyerek uyarmıştır.

3. Süleyman ağaçtan niçin düşmüştür?

Cevap: Dinlemeyip inat ettiği için düşmüştür.

4. Süleyman’a Hasan ve yazar nasıl müdahale etmiştir?

Cevap: Kanaması olduğunu görerek gömlek ile dalı da sabitleyerek bacağına  bağlıyorlar.

5. Doktorun “Yarayı kalp seviyesinin üstünde tutup taşısalarmış doktor diploması bile hak edeceklermiş.” ifadesiyle anlatmak istediği nedir?

Cevap: Olay yerinde uyguladıkları ilk yardım sayesinde daha kötü olmasını engellediklerini söylemek istemiştir.

6. Süleyman, Hasan ve yazara niçin teşekkür ediyor? Siz böyle bir durum karşısında neler düşünürdünüz?

Cevap: Kendisini o anda yaptıkları ilk yardım sayesinde kurtardıkları için teşekkür etmektedir. Bende böyle bir ilk yardımda bulunsam ve hayat kurtarsaydım mutlu olurdum.

3. ETKİNLİK

a) Turnike kelimesi size neyi çağrıştırıyor?

Cevap: kapı benzeri geçiş yapılan yerler.

c) Okuduğunuz metinde yapılan ilk yardım bir turnike midir? Sebebiyle açıklayınız.

Cevap: Evet turnikedir. Kanı durdurmak amacıyla gömlek ile yaptıkları ilk yardım bence bir turnikedir.

ç) Videoyu izlerken dikkatinizi en çok çeken bölümü yazınız.

Cevap: Turnike yapılığını belirtmek için hastanın görülebilecek bir yerine ruj ile T harfi yapılması en çok dikkat çeken bölümdü.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 176  Cevapları Anıttepe Yayınlar

4. ETKİNLİK Metinden “sevinç, mutluluk” duygularını ifade eden iki cümle yazınız.

Cevap:

  • Hiç unutmayacağım. Teşekkür ederim. Beni siz kurtardınız.
  • Ne kadar zayıf görünüyor. Ama gülümsüyor.

5. ETKİNLİK Metni okurken işaretlediğiniz bölümlerden hareketle metni defterinize özetleyiniz.

Cevap: Süleyman ve yazar çitlembik toplamak için Çıtlık ağacının yanına giderler. Süleyman meyve toplamak için ağaca çıkar. Hasan’ın uyarmalarına rağmen dikkatsiz davranarak ağaçtan düşer. Düşmesiyle bacağı yaralanır ve yazar gömleğini çıkarak ilk yardım uygular. Süleyman’ı hastaneye götürürler. Uyguladıkları ilk yardım sayesinde Süleyman kurtulur.

6. ETKİNLİK
a) Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Bu kamu spotu reklamının içeriği ne ile ilgili olabilir?

Cevap: Sağlığın önemli bir şey olduğunu ve ilaç kullanımı hakkında bilgilendiriyor olabilir.

c) Reklamın verdiği mesaj nedir? Bu reklamın topluma yararları nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Gereksiz ilaç kullanmamız gerektiği mesajını vermektedir. İnsanlar en ufak ağrıdan ilaç kullanmaktadır. Bu kötü sonuçlar doğurabilir.

7.ETKİNLİK

a) Aşağıdaki kelimeleri inceleyiniz.
his + etmek hissetmek
af + etmek affetmek
hak + ı hakkı
b) Yukarıdaki kelimeler ünlü ile başlayan ek aldığında ya da başka bir kelime ile birleştiğinde
kelimelerde nasıl bir değişiklik olmuştur?

Cevap: Kelimeler de ünsüz türemesi meydana gelmiştir.

8. ETKİNLİK Aşağıdaki cümlelerde ünsüz türemesinin olduğu kelimelerin altını çiziniz.

Cevap:

• Davanın reddine karar verildi.
• Konuşmak benim en doğal hakkım.
• Alın teriyle kazanmanın hazzını anlatamam.
• Beni ikizin zannettiler.
• Bu hissi daha önce hiç yaşamamıştım.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 177  Cevapları Anıttepe Yayınlar

9. ETKİNLİK
a) İlk yardımın önemini anlatan bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.

Cevap: İLK YARDIMDIR HAYAT

İlk yardım insanı bir adım öne almaktadır. İnsanlar kötü durumlarda kaldığı zaman orada görevli kişiler gelene kadar gerekli yardımda bulunmak için ilk yardımı bilmemiz gerekir. Çoğu insanı böylelikle hayata tutundurabiliriz.  İlk yardım da öğrendiğimiz teknikler    gerçek hayatta uygulamaya geçireceğimiz zamanlar karşımıza çıkacaktır. Bu yüzden iyi bir şekilde bilip insanların hayatlarını kurtarmamız gerekir.7

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1. Sağlık ve spor konularını yansıtan haber yazısı, afiş, poster vb. bulunuz. Bulduğunuz bu dokümanlarda anlatılmak istenenleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 177  Cevapları Anıttepe Yayınlar

2. Spor yapmanın önemini yansıtan grafik ve tablolar bularak sınıfa getiriniz.

Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 177  Cevapları Anıttepe Yayınlar (1)


Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Sayfa 164-165-166-167-168-169-170-171 Cevapları Anıttepe Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
2019-2020, Forum Eodev.
Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.