auto
7 Ocak 2021, 15:46
 
Forum Yöneticisiadmin
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
1262
Mesajlar
0

5. Sınıf Türkçe Sayfa 100-101-102-103 Cevapları Anıttepe Yayınları

2019 – 2020 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI Metni Etkinlik Cevapları


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Anıttepe Yayınları

3. TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI
ÇAY HASADI
“Havada Çay Kokusu Var” temalı çay hasadı turunda katılımcılar çayın en taze yapraklarını topluyor ve hasat heyecanını birlikte yaşıyor. Katılımcılar Rize’deki tesislerde çay üretimine tanık oluyor, uzmanlar eşliğinde taze çayların tadımını yapıyor. Rize’nin muhteşem manzarası eşliğindeki yemekten sonra sıra Ayder Yaylası’na geliyor. Yaylanın serin havasında ateş başında toplanılıyor, geceyi horonlar ısıtıyor. Tur katılımcıları sabah Uçurtma Deresi’ne akan çağlayanların arasında kahvaltı ettikten sonra ise Ayder Yaylası’nın güzelliklerine şahit oluyor.

                                                                                                                                                                               Atlas Dergisi
Temmuz 2011

A. 1,2, 3, 4, 5 ve 6. soruları yukarıdaki paragrafa göre cevaplayınız.
1. Paragrafın konusu nedir?

Cevap:Çay hasadı

2. Katılımcılar bu turda neler yapıyor?

Cevap: Katılımcılar Rize’deki tesislerde çay üretimine tanık oluyor, uzmanlar eşliğinde taze çayların tadımını yapıyor

3. Katılımcılar geceleri nasıl vakit geçiriyorlar?

Cevap: ateş başında toplanılıyor, geceyi horonlar ısıtıyor

4. “Geceyi horonlar ısıtıyor.” sözüyle anlatılmak istenen nedir?

Cevap: Horon oynayarak eğleniyorlar.

5. Paragraftaki altı çizili söz öbeğinin cümleye kattığı anlamı yazınız.

Cevap: Bir olayı görüp duymak.

6. Paragrafta koyu renkle verilen kelimelerin zıt anlamlılarını yazınız.

Cevap:

Kelime             Zıt Anlamları

Var                     Yok

Taze                   Bayat

sonra                   Önce

serin                  Ilık

B. Aşağıdaki cümlelerde verilen bilgilerden doğru olanlara “D”, yanlış olanlara “Y” yazınız.

Cevap:
(D ) Tamamlanmamış cümlelerin sonuna üç nokta konur.
(D ) Ünlem işareti yay ayraç içinde verilirse cümleye küçümseme, alay anlamı katar.
(D ) ”İstanbul, dünyanın en güzel şehridir.” cümlesine kişisel görüş anlamı katan
sözcük öbeği “en güzel” dir.
(Y) Kişisel görüş içeren cümleler nesneldir.
(D ) ”Sivas, en çok yağış alan şehrimizdir.” cümlesi kanıtlanabilir niteliktedir.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Anıttepe Yayınları

C. Aşağıda verilen cümleleri neden–sonuç ilişkisine göre eşleştiriniz.

1. Bu soğuk havada kalın giyinmediği için
2. Plüton artık gezegen olarak kabul edilmiyor.
3. Doğayı kendimiz için yeniden düzenlemeye kalktık.
4. Fethiye’de yıldızlar öylesine yakın ki!
5. Tatlı su kaynakları giderek azalıyor.
a. Bütün denge alt üst oldu.
b. Artık su üzerine kurulu kavgalar başlıyor devletler arasında.
c. Gökyüzüne elimi uzatsam sanki yıldızlara dokunacak gibiyim.
ç. Fena hastalandı.
d. Gezegen sayısı artık dokuz değil, sekizdir.

Cevap:

5. Sınıf Türkçe Sayfa 100-101-102-103 Cevapları Anıttepe Yayınları

Ç. 1 ve 2. soruyu aşağıda verilen paragrafa göre cevaplayınız.

Türkiye’nin ilk su enstitüsü geçtiğimiz haftalarda Süleyman Demirel Üniversitesinde kuruldu. Enstitü ile ilgili çalışmalar 2006’da üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Semiha Bahçeli tarafından başlatılmıştı. Enstitünün kurulma önerisini içeren dilekçe ise Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici tarafından 2007’de verilmişti. Su enstitüsü, su kaynaklarının korunması ve yönetimi, üretim, yetiştiricilik, su ürünleri sağlığı, üretim kalitesi, araştırma- geliştirme, uluslararası ilişkiler gibi başlıklarda faaliyet gösterecek ve eğitimler verecek. İlgili bilim dallarıyla ve TÜBİTAK, TSE, DPT gibi kuruluşlarla iş birliği yapacak.
Atlas Dergisi, Mayıs 2011.

1. Paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap:A
A) Su enstitüsü ve yapacağı çalışmalar
B) Su enstitüsünün ne zorluklarla kurulduğu
C) Su enstitüsünü kuran kişiler
D) Dünyadaki su enstitüleri

2.
I. Olay yazısından alınmıştır.
II. Bilgilendirici bir yazıdan alınmıştır.
III. Cümleler nesneldir.
IV. Kişisel görüş bildiren cümleler çoğunluktadır.
Bu paragraf için yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri söylenemez?

Cevap:D
A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I ve IV


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Anıttepe Yayınları

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi neden–sonuç bildirir?

Cevap:A
A) Televizyon seyretmek çocuklarda pek çok olumsuz davranışa sebep oluyor.
B) Güneş, dağdan dağa koşan kızıl bir attır.
C) Ege insanının kültürünü incelemek için köyleri dolaşıyor.
D) Komşuları aylar sonra Almanya’dan dönmüştü.

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisi amaç–sonuç bildirir?

Cevap:C
A) Kendi başının çaresine bakmalıydı.
B) Hasta olduğundan sürekli uyuyordu.
C) Terlemek için üstüme kalın yorganlar örttüm.
D) Kar çok yağınca yollar kapandı.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta getirilemez?

Cevap:C
A) O ıssız sokaklarda
B) Bu coğrafyada güneş daha erken
C) Ne kadar şendik çocukken
D) Şiddetini artıran rüzgâr her yeri

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünlem işareti diğerlerinden farklı amaçla kullanılmıştır?

Cevap:A
A) Beyefendi yine hepimizi güldürdü (!)
B) Eyvah, evrakları arabada unuttuk!
C) Ah, canım çok acıyor!
D) Tüh! Onun bu şekilde davranacağını bilemedik.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı vardır?

Cevap:B
A) Buralar ilkbaharda yemyeşil olur.
B) Sen de dağdaki çiğdemlerden topladın mı.
C) Vah, kadın yapayalnız kaldı!
D) Sonra bu ev, erik ağacı…

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Sayfa 94-95-96-97-98 Cevapları Anıttepe Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • 15 Aralık 2019 | 15:57:55
    Hevi jiyan

    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Vay canına harika bir site ödevinde bilmediğim yerlere yapmamda yardımcı oldu yapanın ellerine sağlık çok teşekkür ediyorum

     
    Bağlantı
  • 24 Aralık 2019 | 10:21:59
    Anonim

    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Ben zaten her zaman burdan bakarım çok güzel bir siteymiş bana çok yardımcı oluyor yarın hocam yine ödev verse bu siteden bakarım çok yardımcı oluyor bana ?

     
    Bağlantı
  • 24 Aralık 2019 | 16:11:34
    Dsg

    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Bence cok guzel bir uygulama bu uygulamayi kim yaptiysa ellerine saglikkkkk tum odevlerimi aninda yaptim hemen tekrar tesekkur ederim

     
    Bağlantı
  • 13 Ocak 2020 | 20:45:53
    Anonim

    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Efsane bir site.tam kopya çekmelik.ben zaten her ödevimi buradan bakarım. ☺☺?.eğer youtubeden bakarsam adamın sesi geliyor annem anlıyor benim oradan bakıp yaptığımı. Ondan dolayi çok güzel ???✌

     
    Bağlantı
  • Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


    Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
    2019-2021, Forum Eodev.
    Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
    Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.