2 Eylül 2019, 21:08
 
Zahit Demir
Forum Moderatörümod
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
832
Mesajlar
0

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 16-17-18-19 Cevapları MEB Yayınları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 16-17-18-19 Cevapları MEB Yayınları

1. Tema Çocuk Dünyası – Çocukluk

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları MEB Yayınları 

1. Ailenizdeki ve çevrenizdeki yetişkinlerden öğrendiğiniz oyunu anlatınız.

Cevap : Annem baba küçükken sek sek diye bir oyun oynadıklarını ve çok eğlendiklerini söyledi. Yere tebeşir ile çizdikleri şekiller üzerinde zıplar ve puan toplarlarmış.

2. Bir zaman makineniz olsa hangi zamana gitmek isterdiniz? Neden?

Cevap : Bir zaman makinem olsa Cumhuriyetin kurulduğu tarihe gitmek isterdim. İnsanların o sevinci, özgürlük ve egemenlik heyecanını onlar ile yaşamak isterdim.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları MEB Yayınları 

a) Aşağıdaki dizelerde yer alan altı çizili sözcüklerin metinde hangi anlamda kullanıldığını işaretleyiniz.

– “Affan Dede’ye para saydım,

Cevap: Altı çizili olan ” saydım ” kelimesi  Gerçek anlamında kullanılmıştır.

Sattı bana çocukluğumu.”

Cevap: Altı çizili olan ” Sattı” kelimesi  Mecaz anlamında kullanılmıştır.

“Saymak” ve “satmak” sözcüklerinin gerçek ve mecaz anlamlarıyla birer cümle yazınız.

Cevap :

” Satmak ” kelimesi –> Mecaz anlamlı cümle :Ahmet beraber oldukları arkadaşlarını sattı ve onlarla muhabbetini kesti.
” Satmak ” kelimesi –> Gerçek anlamlı cümle : Babam bu gün bütün tohumları sattığını söyledi.

” Saymak ” kelimesi –> Mecaz anlamlı cümle : Annem çektiği acıları saymaktan yoruldu.
” Saymak ” kelimesi –> Gerçek anlamlı cümle : Kardeşime sayı saymayı öğrettim.

1. Şair, çocukluğuna nasıl kavuşmuştur?
Cevap : Şair çocukluğu Affan dede ismindeki birinden satın alarak kavuşmuştur.

2. Şairin zihnindeki çocuklukta neler vardır?
Cevap : Şairin zihnindeki çocuk temiz kalpli, saf ve her şeyden etkilenen birisidir.

3. Sizce şair çocukluğunu niçin arıyor olabilir?
Cevap : Çünkü büyüdükçe insanın sorunları ve sorumlulukları artıyor. Kötü insanlar ile karşılaşıyor. Bu yüzden şair çocukluğunu aramaktadır.

4. Şiirin ana duygusu nedir?
Cevap : Şairin çocukluğuna duyduğu özlem.

5. Hayatınızda geri gelmesini istediğiniz bir zaman var mı? Anlatınız.
Cevap : ( Bunu kendiniz yapınız. )


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları MEB Yayınları 

Cahit Sıtkı TARANCI’ya okuduğunuz metnin içeriğinden hareketle üç soru sorunuz.

Cevap :

– Çocukluğunuzda sizi etkileyen bir olay mı yaşadınız ?
– Neden eski zamanları özlüyorsunuz ?
– Büyük olmak kötü bir şey midir ?

b) Yukarıdaki metinde yer alan sorun nedir? Anlatınız.

Cevap : Metinde bahsedilen sorun çocukların eskiden oynamış olduğu oyuncaklara artık değer vermemesi ve teknolojik aletler ile vakit geçirmesi.

c) Öğretmeninizin yönlendirmesiyle gruplara ayrılınız. Aşağıdaki sorulardan birini seçerek grup içinde tartışınız. Ardından grup sözcüsü seçerek düşüncelerinizi diğer arkadaşlarınızla paylaşınız.

Seçtiğim soru : Siz hangi oyuncaklarla oynamayı seversiniz? Neden?

Cevap : Ben arkadaşlarım ile top oynamayı severim. Arkadaşlarım ile bir arada oynadığım ve eğlendiğim için severim.

1. Çocuklar Affan Dede’nin oyuncaklarını neden beğenmiyorlar? Önceden beğenilen oyuncakların bir zaman sonra beğenilmemesinde neler etkili olabilir?

Cevap : Teknolojik ürünlerin çocuklara artık daha cazip gelmesi bunu tetiklemektedir. Eski oyuncaklardan daha eğlenceli oyunlar oynamaktadırlar.

2. Siz hangi oyuncaklarla oynamayı seversiniz? Neden?

Cevap : ( Bunu kendiniz cevaplandırınız. )

3. Sizin oynadığınız oyun ve oyuncaklarla eski oyun ve oyuncaklar arasında ne gibi farklılıklar olabilir?

Cevap : Eskiden oynadığımız oyuncaklar el emeği göz nuru ile yapılan ve samimi oyuncaklardı. Mahallede arkadaşlarımız ile saatlerce oynardık. Şimdi ise herkes odasında Telefon veya Bilgisayar başında oyunlar oynamaktadır.

4. Affan Dede ne yapsaydı çocuklar ondan yine oyuncaklar alırdı?

Cevap : Onlara bu oyunlar hakkında bilgi vermelidir.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları MEB Yayınları 

Aşağıdaki sözcüklerden hareketle bir şiir yazınız. Şiirinize bir başlık koyunuz.

” geçmiş, hayal, özlem, sevmek, çocukluk “

Cevap :

ÇOCUKLUĞUMA ÖZLEM

Gezer tozardık
Arkdaşlarımız çoktu
Her gün farklı oyunlar ile
Keyfimize Keyif katardık.

Mahallemiz oyun bahçesiydi
Herkes oyunlar oynar
Güzel vakitler geçirir
Keyfimize Keyif katardık.

Aşağıya sevdiğiniz bir oyunu ya da oyuncağı tanıtan bir yazı yazınız. Ardından tanıttığınız oyunu ya da oyuncağı anlatan bir resim çiziniz.

Sevdiğiniz oyun/oyuncak nasıl?

Cevap : En sevdiği oyun Futbol oynamaktır. Futbol oynarken arkadaşlarım ile bir ekip olur ve bu sayede çok eğlenirim.


Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 10-11-12-13-14-15 Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • 02 Eylül 2019 | 21:08:10
    Masal

    Masal
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Ailecek sohbet ediyoruz.Misafirler gelince çok fazla konu konuşuluyor.O sohbet ortamında bulunmak çok eğlenceli oluyor büyükler anılarını anlatıyor.

     
  • Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


    Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
    2019-2020, Forum Eodev.
    Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
    Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.