5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 10-11-12-13-14-15 Cevapları MEB Yayınları

Bu konu admin tarafından 1 sene önce açıldı, 431 kere okundu ve 1 Cevap verildi.
admin
Üyelik Zamanı: 1 ay önce
Konu Sayısı: 1381
Yanıt Sayısı: 0
1 sene önce

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 10-11-12-13-14-15 Cevapları MEB Yayınları 1. Tema Çocuk Dünyası – Oyuncak

Konudaki kırmızı yazılar soruları, yeşil yazılar cevapları temsil eder.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 10 Cevapları MEB Yayınları 

1. Metnin başlığı ve görselleri size neler çağrıştırıyor?

Cevap : Metinin başlığı bana yeşil ormanları, oyun oynayan çocukları, hayvanları ve güzel çevreyi çağrıştırıyor.

2. Unutamadığınız bir oyuncağınız var mı? Anlatınız.

Cevap : ( Bunu kendiniz cevaplandırınız.)


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 12 Cevapları MEB Yayınları 

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler ve kelimelerin anlamları verilmiştir. Anlamlarından hareketle kelimeleri örnekteki gibi bulmacaya yerleştiriniz.

1. Tren vagonlarını çeken, tekerlekli, buharlı, elektrikli, termik motorlu veya sıkıştırılmış havalı makine. LOKOMATİF
2. Yük ve yolcu taşımakta kullanılan, lokomotifin çektiği demir yolu aracı. TREN
3. Tren, tramvay vb. taşıtlarda tekerleklerin üzerinde hareket ettiği demirden yol. RAY
4. Kurdele, şerit, kumaş vb.nin kelebek şeklinde bağlanmış biçimi. FİYONK
5. Döndüğünde bir mekanizmayı işleten bir eksene dikey olarak bağlanmış, iki veya ikiden çok kanattan yapılmış alet. PERVANE
6. Kaslarda ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıkların genel adı. ROMATİZMA
7. Topuk kemiği. AŞIK
8. Bir şey enlemesine veya boylamasına kesildiğinde ortaya çıkan yüzey. KESİT
9. Gerçekte öyle olmayıp öyle geçinen veya bilinen. SÖZDE

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları MEB Yayınları 

a) Hikâyede aynı kavram alanına giren sözcükleri aşağıdaki kutucuklara yazınız. Bulduğunuz sözcüğün hangi kavramla ilişkili olduğunu kutucuğun üstündeki boşluğa yazınız.

Cevap: Organ – Göz, burun
Cevap: Oyun – Bebek, oyuncak
Cevap: Köy oyunları- Aşık oyunu, çocuklar
Cevap: Oyuncak – tren, ray

b) Öğrendiğiniz sözcüklerden kendi sözlüğünüzü oluşturunuz.

Cevap :

Bebek : Henüz konuşamayan, düşünemeyen, her şey için yardıma muhtaç küçük insan.
Köy : Sanayi, ulaşım, üretim ve teknoloji olarak gelişmemiş kırsal alanda kalan mahalle.

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Dede, neden kızının ve torununun evden gitmesine seviniyor?
Cevap : Torunlarının oyuncakları ile oynamasından mutluluk duyduğu için çok seviniyor.

2. Dedenin oyuncaklarla oynarken ara sıra dışarıya bakmasının nedeni nedir?
Cevap : Torunlarının gelip gelmediğini kontrol etmek için bakıyor.

3. Sizce, dede neden oyuncaklarla oynamanın yetişkin işi olmadığını düşünmektedir?
Cevap : Yetiştirilme biçimi ve düşünce tarzı böyle olduğu için düşünmektedir.

4. Oyuncaklarla oynarken dedenin her şeyi unutmasının nedeni ne olabilir? Sizin de her şeyi unuttuğunuz anlarınız oluyor mu? Anlatınız.
Cevap : Bunun nedeni dedeniz oyuncaklar ile oynarken çocukluğuna dönmesidir. Bende oyun oynarken her şeyi unuturum.

5. Metindeki dedenin plastikten yapılan kurşun askerleri sevmemesinin nedeni ne olabilir? Sizce oyuncağın malzemesi oyuncağı sevmede etkili midir? Açıklayınız.
Cevap : Plastik maddenin diğer oyuncaklar kadar zevk vermediğini düşünmektedir.

6. Oyuncaklarla oynamak sadece çocukların mı hakkıdır? Neden?
Cevap : Tabi ki hayır. Çocuk ruhlu olan herkes oyuncaklar ile oynaya bilir. Oyuncaklar ile oynamak sadece çocukların yapması gereken bir şey değildir.

7. Okuduğunuz metnin türü ne olabilir? Bunu metnin hangi özelliklerinden anladınız?
Cevap : Bence bu metinin türü Hikaye ve masal dır.

Aşağıdaki cümlelerin başına cümlede verilen bilgiler doğruysa (D), yanlışsa (Y) yazınız.

(Y) “Bayılıyorum torunlarımın oyuncak trenleri ile oynamaya.” cümlesinde “bayılıyorum” kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.
(Y) “Bir keresinde öylesine dalmıştım ki elektrikli trenle oynarken gelişlerini fark edememiştim.” cümlesinde “dalmıştım” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır.
(D) “Yüksekten bir bırakıyorum aşağı, hoop! ”cümlesinde “aşağı” kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.
(Y) “Dizlerimdeki o acımasız romatizma ağrılarını bile…” cümlesinde “ağrı” kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları MEB Yayınları 

a) Aşağıda cümlelerde geçen deyimlerin altını çiziniz.

1. Pencereden dışarı bakıyorum, onlar gözden kayboluncaya kadar.
2. Onların evden çıkmalarını bekliyorum, dört gözle bekliyorum.
3. Utancımdan kıpkırmızı olmuştum.
4. Kızım beni yere yatmış, trenle oynarken görünce , bana, “Ne o baba, çocukluğa mı özendin?” diye takılmıştı.

b) Yukarıdaki deyimler dışında metinde geçen farklı iki deyim bularak cümle içinde kullanınız.

Cevap :

Etekleri zil çalmak : Çok mutlu olmak heyecanlanmak.
Örnek cümle : Sınav sonuçları açıklanınca etekleri zil çaldı resmen.

Acı çekmek : Manevi veya fiziksel olarak canının yanması.
Örnek cümle : Babasının gidişinden sonra çok acı çekti.

c) Bulduğunuz deyimler cümlenin anlamına katkı sağlamakta mıdır? Açıklayınız.

Cevap : Cümlemin daha anlaşılır ve daha zengin görünmesi için çok fayda sağlamaktadır.

Oyuncak” metni ile aşağıdaki metni tür ve biçim bakımından karşılaştırınız.

OYUNCAK

Tür: Hikaye
Biçim: Düz yazı

OYUNCAKÇI AMCA

Tür: Şiir
Biçim: Dörtlük


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları MEB Yayınları 

Eski oyuncaklarla günümüzdeki oyuncaklar arasındaki benzerlik ve farklılıkları anlatınız.

Cevap : Eski oyuncaklar daha sade ve daha kullanışlı oyuncaklardı. Sağlam maddelerden yapıldığı için uzun yıllar kullanılsa da yıpranmaz kırılmazdı. Şimdi ise binlerce plastik kalitesiz oyuncaklar var ve hepsi zararlı maddelerden yapılmaktadır.

Aşağıdaki karikatürden hareketle bir hikâye ya da duygu ve düşüncelerinizi anlatan bir metin yazınız.

Cevap : Bence bu karikatür günümüzde teknoloji ile oynanan oyunların ne kadar bağımlılık yaptığını, bırakmanın ne kadar zor olduğunu anlatmaktadır.

1. Ailenizdeki ya da çevrenizdeki yetişkinlerden çocukluklarında oynadıkları bir oyunu öğreniniz.

Cevap : Taso ve ip atlama gibi oyunlar oynuyorlarmış.

Forum Kitabı Benzer Konuları:

  • 5 sinif fen 14 cevaplari
Sarıca
Artık sokakta oyun oynayacak yer bulamıyoruz ki heryer araba bu yüzden evde bilgisayar oyunları oynuyoruz. bu sebeple de aileler çok sinirleniyor.
Konuya Bir Cevap Yazın

Son Yazılar

  • 3 Kayıtlı Üye
  • Son Üye admin