12 Şubat 2020, 21:30
 
zülal
Üyelik
Gizli
Nerden?
Türkiye
Konular
387
Mesajlar
0

3. Sınıf Türkçe Sayfa 108-109-110-111-112-113-114-115 Cevapları Sonuç Yayınları

2019 – 2020 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 3. Tema Milli Kültürümüz – Yıldızla Isınmış Cevapları


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları Sonuç Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Nasrettin hoca hakkında neler biliyorsunuz?

Cevap: Nasrettin hoca Osmanlı döneminde Akşehir de yaşamış bilgili, görgülü bir o kadar da şakacı bir insandır. Zamanımız da anlatılan fıkraların da güldürmekten çok insnalara öğüt vermektedir.


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları Sonuç Yayınları

1.ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcükleri anlamları ile eşleştirelim 

3. Sınıf Türkçe Sayfa 108-109-110-111-112-113-114-115 Cevapları Sonuç Yayınları

Cevap:

(3) Ortasında bir fitil bulunan, genellikle silindir biçimindeki aydınlatma aracı

(1) yemekli eğlence, şölen

(2) Yerleşim yerlerinin dışında kalan boş ve geniş yer

(4) Güneşin doğuşundan az önce beliren aydınlık


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Sonuç Yayınları

2.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğumuz metinden hareketle cevaplayalım.

1.Arkadaşları Hocayı neden bahse zorlamışlar?

Cevap: Hoca dan bir ziyafet koparabilmek için

2.Bahse göre Nasrettin Hoca ne yaparsa bahsi kaybedecektir?

Cevap:Geceyi kırda geçiremezse bahsi kaybedecektir.

3.Arkadaşlarına göre Hoca nasıl ısındı?

Cevap: Yıldızla ısındığını söylüyorlar.

4.Hoca eve gelen komşularını nerede ağırladı?

Cevap:Misafir odasında

5.Komşular yemek için neden sabırsızlandılar?

Cevap:Hoca kuzu kızartması yaptığı için

6.Hoca kuzuyu neyle kızartıyordu?

Cevap:Mum ile kızartıyordur.

7.Metinde Hoca dostlarına nasıl bir ders veriyor?

Cevap: İnsanları aldatan kişiler aslında fark etmeden kendilerini aldatırlar.


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları Sonuç Yayınları

3.ETKİNLİK

Arkadaşlar metinde neler olmuştu? Haydi olayları oluş sırasına göre anlatalım.

Cevap:

Bir gün köylüler Nasrettin Hoca dan ziyafet yapmasını istemek için teklif sunmuşlar.Nasrettin Hoca bir geceyi dışarıda geçirecek geçiremezse ziyafet verecektir. Nasrettin hoca geceyi dışarıda geçirip gelir. Komşuları Nasrettin Hocaya geçiremedin derler bunun üzerine Nasrettin Hoca kaldım ya der komşuları da yıldızlarla ısındın ama der.Nasrettin Hoca da tamam deyip ziyafet vermek için akşam evine çağırır komşularını.Komşuları yemeği beklerler ama yemek gecikir.Bunun üzerinde hep beraber mutfağa giderler ve gördüklerine çok şaşırırlar.Kuzu bir şişe geçmiş altında mumla pişmektedir.Köylüler hocaya sorar bunla mı pişicek diye hoca da ‘Yıldızla ısınılan bu memlekette bu mum kuzuyu yakar kavurur elbette’ der.

4.ETKİNLİK

Metinle ilgili üç soru yazıp arkadaşlarımıza soralım.

Cevap:

  1. Hoca ne anlatmak istemiştir?
  2. Köylüler neden hocadan ziyafet istemektedirler?
  3. Hoca kuzuyu nasıl pişirmiştir?

5.ETKİNLİK

Metinde, Nasrettin Hoca’nın karşılaştığı sorunlar neydi? Hoca bunlara nasıl çözümler buldu?Sen olsan nasıl çözümler bulurdun?

Cevap:

Metindeki sorunlar: Dostlarının ziyafet bahsini kazanmak için Hoca’yı kandırmaya çalışmaları.

Nasrettin Hoca’nın Çözümleri:  Hoca arkadaşlarına ders vermek için benzer bir aldatmaca düzenlemiştir.

Benim Çözümlerim: Ben olsaydım Komşularımı da oraya götürüp bir gece geçirmesini isterdim. 


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları Sonuç Yayınları

Metnin görsellerini inceleyelim.Bu görsellerin metne uygun olduğunu düşünüyor musunuz?Niçin?

Cevap: Evet uyuyor resimler.Metinde anlatılmak istene uygun olmuştur.

Haydi bildiğimiz Nasrettin Hoca fıkralarını anlatalım.

Cevap:

Ya Tutarsa

Bir gün Nasrettin Hoca göl kenarında gider.
Elinde de bir kase yoğurt vardır.
Hoca, yoğurdu kaşık kaşık göle boşaltmaya başlar.
Bu sırada onu gören biri şaşırarak,
– Hoca ne yapıyorsun, diye sorar.
Hoca gülerek,
– Görmüyor musun göle yoğurt mayalıyorum, der.
Adam, Hoca’nın delirdiğini düşünür.
– Vah, vah, vah!
Sen çıldırdın mı Hoca! Koskoca göl maya tutar mı, deyince
Hoca gayet ciddi cevap verir.
– Peki ama ya tutarsa

6.ETKİNLİK

Aşağıdaki özdeyişi okunaklı ve düzgün bir şekilde yazalım.

Başkalarının başaramadığını yapmak ustalıktır,ustalığın başaramadığını ise deha tamamlar.

(Bu etkinliği öğrenci kendisi yapması gerekmektedir)

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sınıfa gelirken atlaslarınızı ve boya kalemlerinizi getiriniz 

(Öğrenci denilen eşyaları desinde sınıfa götürmelidirler)


Bir önceki yazımız olan 3. Sınıf Türkçe Sayfa 100-101-102-103-104-105-106-107 Cevapları Sonuç Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • 19 Aralık 2019 | 14:32:36
    Anonim

    Anonim
    Konular
    10
    Mesajlar
    1

    Nasrettin hoca hakkında anlatılanların hep efsane olduğunu düşünmüşümdür.Konya Akşehirde yaşadığını öğrenince gerçek kişi olduğunu da öğrendim.Çok eskiden sadece öyle gerçek olmayan bir karakter zannederdim

     
  • Yalnızca Uzun Yorumlar Kabul Edilecektir - Konuyu Geliştirecek Bir Yorum Yazınız. 💬


    Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S
    2019-2020, Forum Eodev.
    Forum e-Odev Copyright © 2019-2020
    Site içerisinde yer alan tüm dosyaların tüm hakları site yöneticilerine aittir. İçeriklerin kısmen yada tamamını izinsiz almak yasal olarak suçtur.